Tuesday, June 30, 2009

Bengkel Kemahiran Keibubapaan Pendidikan Awal Kanak-kanak

Petang Semalam (29/06/09)aku dan dalam seramai 35 ibubapa kepada anak2 yg bersekolah tadika kemas port klang dipilih untuk menyertai bengkel kemahiran keibubapaan pendidikan awal kanak-kanak yang diadakan di salah sebuah tadika di port klang. ia dipilih secara rawak dari beberapa tadika kemas di port klang. dah dapat surat, aku pegilah. cuma aku tak berapa suka asyik2 mengejut je suratnya. bagi hari jumaat masa anak balik sekolah dan bengkel hari senin. nasib baik aku tak bizi mana masa tu.

bengkel dari jam 2.00 petang hingga 5.30 petang, dalam aturcara la. tapi aku orang pertama sampai 15 minit sebelum jam 2petang. yang lain? semua ikut jam melayu. selepas daftar diri dan tunggu ibubapa lain yg aku yakin lebih sibuk dari aku, ye lah nak masak dan uruskan pakai suami yg kena kerja petang atau anak2 sekolah petang. dalam 230pm barulah ia bermula. majoriti kaum ibu, yg bapa hanya ada 5 orang je. sebab ia dari pelbagai tadika, cuma si khairul je aku kenal. tapi aku ambik kesempatan berkenalan dengan bapa2 yg datang. dengan kaum ibu, aku taklah boleh ambik kesempatan kerana takut suami diorang mengamuk pulak. aku cuma main senyum2 sumbing je.

sebab kena bawak anak tadika bersama, anak2 diasingkan dan diminta mewarna kertas lukisan. semua peralatan disediakan oleh pihak tadika. senang sikit makayah nak tumpu pada bengkel.

sesi pertama ialah ceramah berkaitan "penilaian perkembangan kanak-kanak berumur 0 hingga 6 tahun" oleh cik siti nur aqilah bt misnan. awal2 lagi ibubapa dah kena dera menyanyi lagu 'satu labah-labah'. lagu kacang putih je ni, aku masih ingat setiap baris lagu ni sebab aku dulupun tadika kemas jugak. cikgu muda ni bagitau apa rasional disebalik lagu, bukan takat nyanyi je yer, ada mesej dan pembelajaran didalam lagu tu. abis nyanyi labah2, kena nyanyi 'lima ekor monyet' pulak. siap kena lakonkan lagi. cikgu minta volunteer untuk lakonkan. aku saje tunjuk macho offer diri dan cikgu tu bagi aku pakai topeng buaya. aku tak mau tunjukkan gambar tu, nanti aku dibuang dari persatuan 786 yg dipengerusikan saiful kerana memalukan bangsa malbari. si khairul tu lagi best, terpilih jadi monyet bersama 4 yg lainnya. jadi, bila lain2 ibubapa nyanyi lagu monyet tu, aku akan berlakon dan kemudian menangkap monyet. aku kureng feel sikit nak tangkap monyet sebab semua monyet jantan. kalau ada yg betina, mau aku kejar sampai rumah (opss! terover pulak).

sesi kedua ialah 'penilaian perkembangan kanak-kanak berumur 0 hingga 6 tahun'. biasalah mula2 bagi talk, pastu buat xtvt. cikgu tu puan fadilah binti tusim. cikgu suat buat tarian sambil belajar sambil diiringi muzik. terkekek2 aku gelak tengok macam2 gaya tarian. aku ada rakam video tapi macam biasa, segan. cikgu kemudian cerita rasional disebalik permainan dan tarian. tak cukup lagi dera ibubapa, cikgu ni bagi xtvt berkumpulan 8 orang. diberi barangan yg berlainan dan diberi masa 5 minit untuk mencipta sesuatu. group aku dapat bongkah2 plastik.



mula2 tu blur gak nak buat ape. sorang nak buat masjid, ada nak buat istana, ada nak buat rumah dan ada tak de idea langsung. berkat kerjasama sepasukan, kamu berjaya siapkan model masjid. ingat dah settle, kena present pulak. cam biasalah, aku sukarela bercakap sebab semua malu2 kucing. apsal orang HR suka sangat bercakap? ni hah model masjid kami buat. saje aku letakkan anak aku si luqman dan anak si khairul yg bernama pa'an jadi model.



sesi ketiga olah cikgu hajjah aini binti haji fadhil. ni cikgu tadika anak aku. cikgu ni ajar tentang 'pendidikan pemakanan kanak-kanak berumur 2 hingga 6 tahun'. beliau ajar apa yg sepatutnya ibubapa bagi makan kat anak2 untuk kesihatan diri dan kecergasan otak anak2 mereka. bagus menda ni.



slot terakhir ialah 'demo masakan'. tak masakpun. cuma cikgu puan siti jaliah binti husin tunjukkan cara masak 'chicken boxing comel' dan 'puding roti adik manja'. bab cara masak aku malas nak layan, aku cuma terkam masa cikgu jemput ibubapa rasa masakan beliau. he.3x.... tapi aku cover2 lah sikit supaya tak nampak gelojoh. aku paksa si khairul yg ambik banyak, sebab dia memang muka tak malu sikit. kuang.3x...

dah abis semua acara, penyampaian hadian kepada semua anak2 yg masuk pertandingan mewarna. semua dapat hadiah. kalau tak dapat ada yg meraung nanti. taulah budak2. seronok luqman dapat hadiah. jam upin dan ipin tu! suka sangat si luqman.



untuk ibubapa yg datang, pun diberi hadiah. semua dapat. mula2 tu aku nak mintak hadiah lebih sebab asyik2 aku je interframe! tapi aku batalkan niat tu sebab tak nak di chop gelojoh oleh cikgu2 tadika yg masih bujang tu. hadiah untuk ibubapa aku saje tak nak bukak awal sebab aku yakin anak kedua aku si pika tentu akan berebut hadiah dengan abangnya. kat rumah beri hadiah pada si adik dan ianya berupa bunga henjut2 yg letak dalam kreta tu. oklah!



secara kesimpulannya, aku rasa berbaloi pergi bengkel ni. at least kita tau rasional disebalik pengajaran cikgu2 kat tadika tu. aku yakin ada ibubapa kat luar sana yg cakap anak anto tadika asyik main, nyanyi dan makan je. cuma kalau buleh pihak kemas lebih sistematk, kehadiran ibubapa dan anak2 dalam jumlah yg ramai dan bilik yg sempit membuatkan suasana hingar bingar. suara cikgu2 pompuan tu tenggelam oleh suara murid2.

Saturday, June 27, 2009

Selamat Pengantin Baru Haryaddy

tengahari tadi (27/06/2009) atas jemputan sahabat lama yg mendirikan mahligai bahagia, aku dan beberapa sahabat ke sungai buluh, selangor. sahabat ni dah lama aku kenal, dari masa kerja di APM lagi malah masa dia nak masuk kerja dulu aku dan boss aku yg buat selection. so far pilihan kami jarang salah, dia pekerja yg berdedikasi.

kemudian dia kerja di samsung, bila aku berhenti apm dan masuk tkh dia dah masuk tkh. pendekkan ceritalah.... since orang rumah tak larat, aku pilih pergi dengan kawan2. aku, en rusli dan taufiq naik satu kereta, yg lain naik kereta masing2lah sebab ada yg gi ngan family. ngam2 sampai perot dah lapo, kita ngap dululah.

oh ya! dia buat majlis kat dewan mbsb. ini untuk belah lelaki. belah pompuan 20/6/09 kat jerantut. daerah aku tu tapi aku tak leh pergi sebab hari yg sama adik pompuan aku menikah.



makan ape? mari kita kasik close up apa dalam pinggan aku. ada nasi, ada lauk ayam masak merah, ada rendang lembu, ada acar buah, ada popadum, ada kuih lagi. aku suka. kat meja makan pulak ada tapai pulut, sempatlah aku makan satu sebab itu je ada. kalau ada 10, aku yakin aku makan 10. bukan tamak, tapi tak nak membazir. paling sedap pada aku ialah daging dia, sangat lembut. acar buah pun best tapi aku ambik sikit sebab aku tak pernah makan acar jawa ni, ingat tak sedap... tapi sedap! sebab sedap, aku dua kali menambah nasik dan lauk pauk. sorilah haryaddy, sedap. ko fahamlah saiz badan aku. he.3x..



makan dah. air anggur bancuh dah 3 gelas. ole2 dah bedal 2 set. kita bergambar lah dulu dengan pengantin. dah bergambar tak reti nak 'salam'. kemudian baliklah.



Err.. trima kasih En Rusli kerana pengangkutan percuma. kalau selalu begini kan best.

kepada Haryaddy dan isteri 'Selamat Pengantin Baru. Moga Kekal Berkekalan Hingga Akhir Hayat. Semoga dikurniakan cahaya mata cepat2. Murah rejeki. Panjang Umur. dan kasih berkekalan".



IZZI ADVERTIZING------------------------------------------

Friday, June 26, 2009

Michael Jackson (1958-2009)

Kematian Michael Jackson (MJ) menggemparkan seluruh donia hari ni. ye lah... superstar! aku dengar berita tu masa nak ke opis pagi tadi. tak pelikpun sebab aku tahu ajalmaut tu hak Allah. mati adalah pasti, cuma kita tidak tau bila, dimana dan bagaimana akan menghadapi mati.

sebagai peminat setia, aku tumpang sedih. bukan kerana sedih tak dapat terima MJ meninggal, tapi aku sedih sebab tak tau adakah MJ meninggal dalam keadaan Islam seperti pernah digembar gemburkan atau mati seperti asalnya.

crita pasal minat MJ ni, aku minat dia dari jaman belum akhil baligh lagi. yo lah! minat lagu billie jeans. dia punya lagu dan tarian mengundur tu betul2 buat aku inzal. bila dah ada duit sendiri aku start beli kaset dia. tape video dia pun ada. hari2 pasang sampai nak putus tali tape video tu.

masa sekolah menengah tingkatan 2 atau tiga, video game MJ iaitu moonwalkers tengah laris. hari2 aku dalam games.

aku ingat lagi masa papa aku ke singapore, aku kirimkan baju Mj sehelai. melaram tak ingat dunia dapat baju. tak taulah kalau papa aku lupa beli kat singapore tapi beli kat cho ket (chow kit road). yg penting ada muka MJ depan baju tu dah kiro hebat gilolah!.

dah masuk unibersiti, aku masih suka MJ, walaupun masa tu aku sangat gile lagu2 reggae. aku beli vcd konsert Mj dan koleksi video klip terbaik dia masa anugerah mtv award. aku paling sayang vcd konsert jelajah dunia dia masa album black or white. clip lagu di kawasan genster di brasil kot yg diiringi paluan gendang antara aku suka.

cuma, aku dah kureng minat dia bila dia tukar colour dari hitam ke putih. apa salahnya terus hitam, tetap superstar ape! manusia camtulah kalau dah tak reti bersyukur.

kematian Mj pada aku akan meningkatkan lagi nama dia yg dah tengegelam susah nak timbul tu. konsert kat london (kot??) terbengkalailah. kecualilah penganjur buat konsert MJ tapi tayang koleksi konsert2 Mj yg lepas2 je. mau ada yg bakar pentas.

di malaysia hari ni rata2 radio menyiarkan lagu2 MJ. masa aku dalam perjalanan ke petaling jaya pagi tadi, aku tertekan radio mana tah, bila terdengar suara hunny madu yg aku suka tu, aku terus stay tune. dia deejey ke? adakah radio hot fm? aku bukan naik kereta aku, pergi urusan rasmi dengan kawan, dengan kereta dia. aku kalau bab2 ada jammed ni sangat la fobia. kami terus terpaku di steten tersebut kerana hunny madu dan lagu Mj terus menerus dari aku pergi sampai aku balik.

kalaulah MJ tu muslim, aku doakan beliau selamat menempuh alam barzah. aku doakan moga rohnya dapat menjawab soalan2 mungkar dan nakir. kalau dia kaf fa ro, nasiblah!

Thursday, June 25, 2009

Astro Dalam Kereta?

Masih dalam mood balik kampung.

masa balik kampung hari tu, anak aku si luqman ralit (asyik) tengok video cd dalam kereta waja adik aku. kebetulan keluarga aku dan adik aku si imran tu guna satu kereta je untuk ke rumah nenek kami dan ke pasar malam bandar jerantut.

dalam kereta luqman diam je, dia tahu jaga maruah ayah dia dari meminta2 menda2 yg confirm ayah dia payah bagi.

masa on the way balik klang baru luqman tanya aku.

anak : ayah. ayah beli la tivi macam dalam kereta ayah cik (kereta adik aku si imran).
ayah : nak buat apa ada tivi kecik tu?
anak : boleh tengok kartun tom and jerry.boleh tengok upin & ipin.
ayah : kan, kat rumah boleh tengok. lagi besar.
anak : tapi, ayah cik punya dalam kereta. boleh tengok masa jalan2.
ayah : membazir je. tengok kat rumah lagi best.
anak : nak tengok dalam kereta jugak!
ayah : ok! nanti ayah pasang tivi kat rumah dalam kereta ayah. pastu ayah pasang astro kat belakang nak? boleh tengok macam2 channel.
anak : tak nak kawan ayah!
anak perempuan : (menyampuk) tak nak kawan ayah jugak!
ayah : oklah! nanti ayah banyak duit ayah pasang. sekarang ambik henpon ayah tengok kartun tom & jerry.
anak2 : yeah! nanti ayah belanja key ef ci ye.
ayah : ok...
anak lelaki: luqman sayang ayah!
anak perempuan : pika sayang ayah jugak!
ayah : yelah. ayahpun sayang luqman dan pika jugak (sambil menjeling isteri yg hanya memerhati. jeles la tu......)

Tuesday, June 23, 2009

Operasi Mencari Durian

apsal aku masih malas nak update crita psl kendiri? tah! kemalasan melampau la tu.

masa kenduri adik aku hari tu, kawan baik aku si fairuz yg aku panggil along ada datang. hari2 datang. meskipun dia sibuk dengan bisnes kedai komputer dan cyber cafe dia di pekan damak yg terletak kira2 15 minit perjalanan, beberapa kali dia datang singgah rumah papa aku. nak tolong2pun tenaga buruh mahir dah ramai, kami borak2 la.

apa crita kami borakkan hari tu menda2 biasa2 je sebab kami memang bukan kami mengumpat (yg mengumpat mulut). yg aku nak crita disini ialah si nadya aka razman tu dah timbulkan nostalgia kutip durian di kampung.

masa aku balik kampung tu, sepanjang jalan dari bentong ke raub memang berlambak gerai durian. aku tak singgah beli sebab malas nak peningkan wife aku dengan bau durian. anak2 aku ok sebab dua2 minat durian. wife aku ni takat seulas dua bolehlah.

tapi kat kampung aku langsung takde durian. rambutan pun takde. so, takleh lah nak berebut cari durian dan makan macam orang setahun tak makan nasi.

apa tadi? ooo.... kisah carik durian. kali ni aku nak cerita aku cari durian. bukan kat kebun keluarga aku, tapi kebun orang lain. masa tu aku dah baligh dah. aku, along dan sham yg kedua2nya lebih tua dari aku tengah leka mandi sungai batu balai. airnya tak le besar mana, setakat dada itik je. tapi kalau korang tak reti berenang dan tak reti mengapung, confirm! selamat sampai ke alam barzah.

aku rasa masa tu air agak besar akibat sebelumnya hujan lebat. memang syiok main sungai. aku memang tak reti berenang, cuma aku reti menyelam dan boleh bertahan dalam air agak lama akibat selalu training menyelam (kena selam dengan budak dua ekor tu sebenarnya).

masa tu musim durian. berlambak durian kat kampung aku, termasuk kat belakang rumah aku, dan begitu juga dengan 2 kawan aku tu. tak larat nak makanlah senang cerita. masa kami asyik mandi2 tu, tiba2 perut lapar. kami terpandang ada durian hanyut dalam air. si along terjun dan ambik buah tu. kami gunakan tunggul kayu yg tajam untuk mengopek durian. ermmm! sedapnya. sebiji durian kongsi 3 orang, mana cukup! kami berpakat mencari kebun durian itu, dan.... jumpa. kebun tu kepunyaan orang yg terkenal kedekut dan garang. tapi kami tak takut! (kepala hotak ko tak takut. telur pun dah masuk dalam masa nak kutip durian tu).

kami cepat2 carik durian, mengikat durian2 tersebut dengan menggunakan pokok2 menjalar dan mencampakkannya ke sungai. durian tu timbul la wei! kemudian kamipun gedebuh! terjun sekali dalam sungai berakit guna kayu balak hanyut dan mencapai durian2 tadi. dikawasan lapang yg selamat, kami kenduri durian. kepanasan makan durian, kami terjun ke sungai mandi2 lagi. sampai semua kecut!

dah lapar nasik, kamipun balik rumah. tu dulu2, kami dah lama mintak halal kenakalan kami tu dari tuan tanah masa beraya rumah dia. dia gelak je bila kami cakap kami curi durian dia. dia cakap kenapa tak mintak, dia bagi (eleh! tipu la tu). dia pun tahu, kat rumah papa aku durian memang makan tak abis. setiap pagi kalau kutip buah2 yg cantik2 je mau berpuluh biji. tak larat makan. biasanya buat lembuk durian dan tempoyak je. kalau terlebih rajin, mak aku akan buat jemput2 durian. ada juga bubur durian, serawa durian, dan macam2 lagilah.

Monday, June 22, 2009

Selamat Hari Bapa

Alhamdulillah, aku selamat sampai ke kampung, majlis kenduri adik aku berlangsung dengan selamat, majelis bertandang juga selamat dan akhirnya aku sampai ke port klang juga dengan selamat. syukur! cuma badan sangat penat, biasalah.. uruskan majelis kenduri.

hari ni (22/06/09)agak terkocoh2 sikit, pasal banyak menda nak disettlekan. anak sekolah, kerja bertambun termasuk urusan gaji, uruskan wife ke klinik ibu mengandung. pun, syukur... semua settle!

malas nak update pasal kenduri sebab malas nak upload gambar dari henset. digital camera aku masih belum repair. nampak gayanya memang kena tukar baru. ala beli yg murah je dulu. aku sebanarnya suka camera slr belalai gajah tu. dapat pulak lensa tamron, puas hati!

oklah... aku cerita pasal kebiasaan! kebiasaan ni aku sebut habit atau habitat (boleh ke camtu?). dari kecik, bilik aku sebelah bilik papa aku. bila bangun untuk ke sekolah atau solat subuh, papa aku kejutkan. biasanya dari bilik dia dia cuma panggil nama untuk kejutkan. kalau degil, papa akan siap panggil nama penuh, kalau degil lagi memang siaplah kena rotan.

bila asyik kena rotan, sistem penggera badan aku dah disetting untuk mengesan keadaan bahaya. papa biasanya akan bangun awal pagi baca quran, kemudian solat subuh. biasanya papa akan ke surau. kadang2 tu kat rumah je. lepas solat papa akan pekena teh susu dan rokok, dan biasanya akan terbatuk2. lepas tu baru dia akan kejutkan kami adik beradik untuk solat dan sekolah.

biarpun usia menginjak remaja, masuk u, dan kerja, rutin berterusan sampailah aku berkahwin. papa tidak pernah lupa mengejutkan aku dan adik beradik lain untuk solat subuh. dah kahwin, aku ingat aku akan mengambil tanggungjawab tu, tapi isteri aku yg selalu jadi tukang kejut. maklumlah sejuk!

balik kampung baru2 ni, aku dapat bilik tu, selalu aku dan adik aku akan bergilir tidur bilik tu. tah hari sabtu ke ahad, sedang aku syiok tidur diselimuti kesejukan pagi, tiba2 aku dengar papa aku batuk.

aku bingkas bangun dan menerpa ke pintu untuk ke bilik air air untuk ambik air sembahyang. solat subuh la. tiba-tiba.......


...isteri aku menegur "abang nak gi mana tu?"
"nak ambik air sembahyang la. sembahyang subuh" aku menjawab.
"baru pukul 4 pagi bang. nak sembahyang tahajut bolah la" isteri berkata.

aku terus baring semula, menarik gebar dan sambung tidur.

ishh.3x, hebat betul penangan batuk papa aku. dia batuk saje aku dah bingkas bangun untuk solat subuh.

kepada papa "selamat hari bapa. papa adalah papa terbaik dalam dunia".

Thursday, June 18, 2009

Balik Kampung... Ye,Ye...Balik Kampung...

sekejab lagi aku akan bertolak balik kampung di jerantut, pahang kerana adik perempuan aku akan berkahwin pada 20/06/09. 21/6/09 pula kena hantar bertandang ke rumah mertua dia pulak. tapi syukurlah, satu daerah je. senang!

kalau ikut hati mau je aku cuti sampai senin, tapi hari senin kena hantar wife pergi check up pulak. dah 28 minggu (kot??). malam tadi (17/06/09) dah siap2 pegi klinik nor azian kat andalas, klang untuk ambik gambar scan terbaru. Insyallah baby boy sebab doktor pompuan tu kata 'ada yang panjang2 tu'. aku dah ada sepasang anak, lelaki atau pompuaatu tak kisah, semua aku sayang termasuk ummi dia sekali.

cuma on the way balik wife cakap kalau dapat boy, teringin dapat girl lagi sorang. lebih seronok kaala berpasang. nampak gaya kena kilang belum tutuplah! kalau kilang tutup pun, production masih jalan ye adik2. cuma output je tak keluar.

anyhow, doakan terbaik untuk perjalanan hidup kami ke dan balik kampung nanti. kalau ada masa aku tetap akan publish entry dari kampung. ingat jerantut tu hulu banat ke?

kepada sesiapa yg datang melawat tu, tinggal2lah jejak. aku confirm akan singgah punya. pernah ada orang siot mana tinggal jejak tapi bila aku jengah rupanya web lucah. cilampret betul. terpaksa cepatkan hari bapa. he.3x..

Wednesday, June 17, 2009

Anak IBU atau Anak AYAH?

semalam (16/06/09) balik kerja dan lepas makan malam kami sekeluarga ke pasar malam andalas, klang. aku memang malas kalau bab2 psl malam ni, tapi wife nak cari rambutan. dah kehendak ibu mengandungkan, ikut je lah. kalau ikut saje ok lagi, ini kena ikut, bayar dan bawa. tapi takpe, anak yg keluar nantipun anak aku jugak.

cerita pasal kisah anak dikandung ibu tapi bila keluar diberikan nama dibin atau bintikan si ayah. aku ada kawan pompuan yg kata ini tak adil sebab kaum ibulah yg susah mengandungkan selama 9 bulan 10 hari tu. alih2, si ayah yg berkuasa pada si anak.

pada kawan2 sebegini aku cakapkan pada mereka;

"kenapa nak kecoh pasal bin/bintikan pada ibu atau bapa; Allah itu sebenarnya maha adil. memang ibu mengandungkan si anak, dan tak sepatutnya dikatakan hak ibu diketepikan".

korang tengoklah sekitar alam ni majoriti dinamakan sempena nama ibu, kaum bapa tak kecohpun! contoh?

IBUnegara
IBUnegeri
IBUsawat
IBUpejabat
IBUjari
IBUroti
IBUpertiwi
dan banyak lagilah.

kelau dalam bahasa omputehpun, mak (mother) yg mereka pentingkan dalam semua benda, contoh:
MOTHERearth
MOTHERboard
MOTHERnature
err...err...MOTHERfu**Er tak termasuk yer.


tak cukup kuat fakta (auta) tu? sedarkah kita bila seseorang anak adam yang Islam meninggal dunia, perjalanan akhirnya semasa talkin dibinkan kepada ibunya. kepada tak ayah?

kalau sape2 ada kad hutang, bila korang call mereka nak tanya apa2, apa diorang tanya?

"encik, boleh saya dapatkan nama ibu encik untuk pengesahan?". apsal diorang tak pernah tanya "encik, sebutkan nama bapak encik untuk mengesahkan encik bukan penipu?"

kesimpulannya, toksah pedulilah menda2 remeh camtu. yg penting si ibu dan bapa kena tau bahawa anak yg terjadi tu adalah anak hasil cantuman kasih sayang korang berdua. kalau buat sorang2, tak jadi budak tu. dari bercakaran bergaduh, baik guna cakar harimau ustazah bakyah untuk dapat baby lagi.

apa? lari tajuk dari pasal malam? ye ke...

pegi pasar malam tu just beli sedikit buat rambutan. pastu sedikit laici, sedikit kuih putu bambu dan sedikit putu piring. ada semua serba sikit. anak2 cuma nak stiker lekat2 tu. setakat ni belum ada lagi kes sticker2 dilekatkan kat dinding atau peti sejuk. agak2nya anak aku takut mereka pulak yg melekat kat dinding kalau lekatkan sticker kat dinding rumah. ha.3x... apaleh! aku ayah yang baik tau! mana sanggup pukul anak, pada aku orang yg dera anak tu ada tekanan mental je. terpisah kerja sekejab pun aku rindu kat anak2. ruginya orang yg tidak dikurniakan kasih sayang terhadap anak2.

Tuesday, June 16, 2009

Tikus Makan Buah Apple.

semalam (15/06/09) adalah hari pertama bukak sekolah tadika bagi anak aku luqman setelah bercuti 2 minggu. malamnya dalam doq layan buletin utama, aku saje2 tanya tentang apa dia belajar kat sekolah.

ayah : luqman blajar ape kat sekolah tadi?
anak : luqman belajar binatang.
ayah : binatang ape?
anak : macam-macam binatang la.
ayah : apa nama binatang tu? ceritalah kat ayah.
anak : lalat
ayah : lagi...
anak : lembu
ayah : lagi...
anak : tikus
ayah : lalat makan ape?
anak : tak tau. cikgu tak ajar lagi.
ayah : luqman tekalah
anak : (berfikir) aa.... lalat makan kismis.
ayah : makan kismis? (memandang isteri dan terus bertanya luqman) mana luqman tengok?
anak : semalam (ahad)luqman tengok lalat makan kismis kat lantai.
isteri : (menyampuk) ala... dia tengok lalat hinggap atas kismis yg jatuh kat lantai la tu.
ayah : ok... tikus makan apa?
anak : tikus makan apple.
ayah : (tergelak)apa-apalah luqman.

jawapan luqman membuat aku teringat kejadian di blok pejabat aku bulan lepas.
kami ada beberapa blok pejabat, dan HR ditempatkan di kawasan pejabat production. senang nak kawal production workers. dalam minggu tu aku perasan ada pejabat yg kena serangan tikus, dan bila serangan bertambah dahsyat aku segera meminta safety officer si saiful tu untuk menyediakan perangkap tikus.

ada yg kena. kemudian serangan tikus berhenti sekejab. mungkin lepas brkabung atas kematian ahli keluarga tikus tu, ahli yg hidup cuba membalas dendam. macam2 umpan di pasang untuk menangkapnya; umpan roti, ikan, ayam, telur, jajan, selipar jepun... semuanya tak jalan. akhirnya salah seorang production manager cina telah memasang umpan sebiji buah apple dalam perangkap tikus. aku gelak besar jugak masa dia pasang umpan apple hijau tu, sebijik pulak tu. dah hilang akal ke hape orang tua tu. kalau bagi kat aku kan best.

memang si tikus makan apple hijau tu. tapi sayang perangkap tidak bingkas dan memerangkap. sisa2 gigitan tikus apa pada buah apple tu. the next day si manager tu cuma potong bahagian buah apple hijau yg tidak digigit dan pasang kembali perangkap. esoknya, datang opis aku tengok perangkap tikus tertutup dan ada sekor tikus hitam ekor sangat panjang dalam perangkap tu. sebab bukan kat tempat aku, aku malas pergi dekat sangat, dan aku mintak si saiful tu uruskan tikus tu. aku tak peduli dia nak goreng ke buat sup, yang penting jangan ada kat blog opis kami.

inilah kali pertama aku tengok species ini tertangkap dalam perangkap ni. confirm bukan tikus biasa. tikus cencurut? bukan sebab bukan muncung panjang. yang panjang cuma ekornya. panjang gile! kalau korang tak penggeli, boleh tengok kat bawah ni. kepada pencinta haiwan yg risau, kami tak siksa tikus ni. masa dijumpai dia memang dah lama mati.

jeng!

jeng!

JENG!!!!!





he.3x.... 'mouse' kumputer rupenya. siapalah yg lahanat main2 ni. kesian si saiful dan managernya kena main. sebab dia kawan baik aku, aku saje ambik gambar ni kononnya nak ambil tindakan pada orang yg suka main2 dalam waktu kerja ni. mana buleh kenakan kawan2 diluar tarikh april fool. kesian si saiful yg berkulit gelap tu merah padam. padan muka dia! ha.3x... bagus zal, misi kita berjaya.

Monday, June 15, 2009

Jelajah 3 Daerah Dalam Satu Hari

semalam (14/06/09) dah takde kerja masa tengahari tu, isteri tersayang merengek nak pekena cendul kat taman perwira. jauh tu, kena keluar daerah semata2 nak merasa cendul. since akupun dah lama tak pekena cendul pulut, aku gagahkan steereng ke daerah kuala langat. dari daerah klang, aku melepasi daerah kuala langat ke tempat yg dituju yg terletak kira2 10 KM dari rumah aku. he...3x. nama je luar daerah, tapi dekat je sebab aku duduk bersempadan dengan daerah kuala langat tu.

gerai MDKL (majlis daerah kuala langat) itulah tujuan kami, dekat area sijangkang je. seribu kali sayang, cendul tutup. tuan kedai ke johor urusan kahwin saudara. dah tak de rejeki nak buat camner. tiba2 aku ternampak gerai jual kuih cakui dan pau goreng. aku memang pantang tengok kuih cakui ni. since tak pernah cuba, apsal kalau datang aku tak perasan kakak jual kuih ni, tapi dia perasan aku. aku beli untuk rasa je, 3 kuih pau goreng dan 2 cakui. then, baliklah... sambil2 drive aku makan cakui dengan cicah kaya buatan kakak cakui tu. Ummp! not bad! manisnya agak terlebih sikit, dan lemaknya boleh tahan. aku cuba pulak sambal ikan bilis dia.

pergh! sedap giler. tak pedas sangat, warna merah dia menawan, ikan bilis digoreng tak rangup, dan telah dipotong halus2 untuk lebih mesra dengan sambal. kuih cakui yg tawar, tapi lembut itu sangat sedondong dengan sambal ikan bilis. sebab aku berebut kuih cakui dengan luqman yg leka makan cicah kaya, aku cepat2 patah balik padahal sikit lagi nak sampai rumah. aku beli lagi 3 pau goreng, dan 3 cakui. cukuplah! sekejab lagi nak makan nasi pulak! tergelak kakak cakui bila aku cakap kuih cakui dia sedap, dia bagi special price lagi. ala pompuan! puji lebih sikit, dah lemah semangat. kalau aku jek puji lagi lebih, dengan gerai cakui tu beri kat aku. ha.ha.ha..... haram jadah punya lawak aku ni!

lepas makan tengahari, solat dan rehat. petang tu kami ke daerah shah alam pulak. tujuan aku ke rumah si nadya aka razman. tujuan kali ni nak tendang bontot dia. aku dah cakap jangan kutuk aku failed jalan2 KL dalam blog, dia kutuk aku jugak. woi... ko lahir kat KL bolehlah cakap, kalau berani jom lawan jalan2 kat klang atau kat jerantut!. sampai rumah dia hari dah petang. macam2 wife dia masak untuk minum petang. makan kuih popia goreng, pastu makan keropok lagi. baru balik bercuti ke kelate la katakan. kembung perut aku makan, dan minum bergelas2 air oren. lepas gi rumah dia, aku pergi jumpa adik lelaki aku pulak nak bincang nak balik kahwin adik pompuan aku 20/6/09 nanti. sebab wife dia ada sepanjang masa tak dapatlah aku tendang bontot razman ni. takpe, kita tendang next time.

petang barulah kami balik semula ke klang. begitulah ceritanya dalam sehari aku menjelah 3 daerah iaitu klang, kuala langat dan shah alam.

hari ni (05/06/09) seperti lazim setiap bulan management meeting. kali ni cipta record lagi. dari jam 930 pagi kami start meeting sampai 530 petang. break cuma jam 130 petang untuk makan tengahari berjemaah dan kemudian solat. pkl 200 petang sambung balik sampai abis. nasib baiklah sebulan sekali, kalau hari2 pecah kepala otak aku. tapi ia bukanlah meeting sia2 kerana kami meeting untuk kebaikan syarikat dan pekerja2. kalau syarikat stabil, pekerja jugak yg untuk still ada kerja dan ada overtime.

ikut hati tak kuasa aku nak buka laptop ni, tapi sebab malas anak2 merengek nak tengok upin dan ipin aku pasang la. kacau ummi dia tengok tivi. hari ni turn aku jam 10pm, cerita 'house' di asterol axn. anak2 aku dah layan upin & ipn berapa ratus kalipun aku dah lupa, hari2... tak muak ke diorang layan budak botak dua orang tu. tapi bila aku offer beli baju upin dan ipin taknak pulak. asyik2 yg ada ben 10. sekarang berebut nak baju transformers pulak. anak2ku, belilah barangan buatan malaysia. ia berkualiti, dan murah! err.... aku baru beli sehelai baju transformers kat petronas untuk aku sendiri. nak pakai masa tengok filem transformers dengan anak aku nanti.

Saturday, June 13, 2009

Yahoooooo...... Aku Menang Baju "MU"

sehingga saat ini dah 3 kali setengah aku suruh anak aku cium aku untuk pastikan aku tak bermimpi. confirm, ada dah sedar. dah 2 biji roti canai aku bedal, kalau kata tak sedar lagi tah la, itu namanya tak sedar diri kuat makan tu.

ini gara2 ada note dari adik asis (http://akupunyecrite.blogspot.com) yg kata aku menang moto, opss! aku memang baju MU. sepantas internet connection yg lembab, aku pergi ke blog joe (http://joegrimjow.blogspot.com/2009/06/tanyaku-sekarang.html#comments). secara ikhlas aku dah 2 hari tak jengok blog joe sebab bila diumumkan 10 tempat saguhati nama aku tak tersenarai.

tapi, rupanya doa pengasih yg aku hembuskan pada gambar joe masa dia kat paris yg menyebabkan screen laptop aku basah dengan air sirap semburan aku menjadi. aku yakin joe akan jadi sejuk hati dan muka bila baca entry aku sebab aku dah sembur dengan sirap ais, ada limau lagi. ha.3x....



trima kasih pada mak su (http://ceritakosong.blogspot.com) kerana memberi inspirasi pada cerita kemenangan tu (pembahagian royalti tu nanti kita bincangkan). buat sesiapa yg terlepas baca, korang boleh baca entry tu kat http://izzi-income.blogspot.com/2009/04/suatu-amanah.html

bagaimanapun aku yakin ada aku setuju dan ada yg bangkang entry ni menang. itu normal. matlamat pertama aku masa masuk contest cuma nak memeriahkan majlis dan menang baju MU (cisss, tak malu mengaku). ada yg aku yakin anggap entry tu ada unsur2 lucah. memang ada, sebab itulah senario sebenar dalam kehidupan. kita boleh anggap semua benda sebagai double meaning. cuma yg rasa ia ada sedikit cerita tauladan untuk bangsa kita, aku rasa sangat terharu. siapa pernah pergi BTN akan tau kebenaran cerita sebegini.

since keputusan penuh dah keluar, aku sekali lagi mengucapkan terima kasih pada joe kerana menangkan aku. dan aku setuju sebenarnya karya sahabat2 lain aku rasa lebih layak menang, cuma may be kali ni rejeki aku. aku dah baca sebahagian, dan aku akan ambik masa baca semua entry2 yg masuk contest.

since aku memang baju MU, rasa2nya aku terpaksalah jadi penyokong MU. dan nampak gayanya aku kena mula kenali siapa pemain MU. hah! cerita pasal MU ni, machester United kalau siapa2 yg masih mamai tu. cerita ni dah lama, tapi aku tulis, korang baca lah ye...

kisah ni terjadi masa aku masih bujang lagi. masa tu piala dunia. masa tu akupun mana minat bolapun (sampai sekarang). cuma kat rumah bujang aku akan layan bola live kat tivi. mau tak layan, dah duduk rumah bujang dan semua jenis tidur kat ruang tamu walaupun banyak bilik tentulah layan bola. satu rumah bersorak, bertempik, manusia mana boleh tidur. buka mata nak marah, tengok kopi panas dan megi dah tersedia. nyap! dan tengok tivi la layan bola. dan kebetulan pula masa tu, makwe aku (sebelum tau isteri orang) minat bola. ala pompuan, minat pemain bola yg hensem dan badan sasa je macam david beckham, suruh diorang minat si ronaldinho? tak maunya!

suatu hari makwe kesayangan ni (semua aku sayang) ajak gi makan western food, dan masa tu pilihan kami adalah F1 cafe kat puchong, ala area ioi tu. si dia ajak ke situ sebab nak layan bola live sebenarnya. tak kan nak gi lepak rumah aku, nak mampos! aku belum bersedia kawin lagi masa tu. sebab kami jauh dari screen besar tivi, kami abaikan dan kami makan je, si dia memang tak selesa sebab nak tengok bola jugak. ajak gi tempat lain tak mau! ketegaq!

aku dah lupa masa perlawanan tu antara england dengan siapa, brazil ke hape. ala abaikan.! yg penting ada england. si dia ni tiba2 menghempas henponnya ke meja (ganas tau bini orang ni. ganas apa? he.3x). dia beritau dia kalah betting rm200 hengget. mak oii... rm200 tu! sape nak bayar makanan ni bila dia dah hilang mood, berasaplah card aku ni. selidik punya selidik, rupa2nya dia bet kalau sebiji gol lolos rm 100. england kena titik 2 gol berbalas kosong. aku yg memang kaki bangku pasal bola ni bersuara;

teman lelaki : apsal honey pilih england kalah?
teman wanita : england takde pemain star.
teman lelaki : takde star, ada la... david backhem ada. kapten england lagi.
teman wanita : ha.3x... nampak sangat abang izz tak tau bola.
teman lelaki : kenapa pulak? salah ke?
teman wanita : memang salah! david beckham tu pemain machester united la, bukan pemain england.
teman lelaki : ha.3x..... memang la becham main untuk kelab machester united, tapi kalau piala dunia dia main untuk negara dia, england. padan muka kena rm200.
teman wanita : la... kenapa abang izz tak cakap. dah kena bayar kat si samdol tu rm200. camaner nak gi jalan genting ni.
teman lelaki : dah honey tak tanya. dahlah, makan ni abang izz settlekan, jom kita balik.

Friday, June 12, 2009

E'la Kek Cawan (Port Klang, Selangor)

Hari ini tibe2 je kawan aku si ila (http://sinopsisdariku.blogspot.com) call cakap dia nak bagi cup cake (kek cawan) pada aku. sebab nak elakkan permusuhan kaum (dia banjar aku melayu)dan menjunjung prinsip 'rejeki jangan ditolak ke longkang' aku ke opis dia untuk mengambil kek cawan tu. ko ni tak ikhlas la ila, nak bagi, patut2 hantar la ke opis aku, bukan jauh mana pun.

aku mulanya tak excited sangat sebab dia kata nak bagi rasa 2 biji cup cake tu, dua biji dan aku ada dua anak, nampak gayanya aku dan wife makan pembalut kertas cup cake je lah (gile ko makan kertas!).

kenapa dia diberi nama cup cake (kek cawan)? dah ambik dari si ila tu aku tak nampakpun mana cawannya. kek ada, tapi dalam bekas kertas, bukannya cawan. si ila tipu aku kot? he.3x.... jangan marah ila. itu baru mukaddimah je.

jumpa je si ila, aku nampak dia bagi sekotak cupcake. banyak biji jugak la, dia siap pesan kalau ada balance bagi2 la kat kawan2 opis rasa. bagi tak sampai 10 biji, nak bagi aku sekeluarga, pastu kena bagi2 kat opis lagi. wei...! kat opis aku, pegawai2 je dah lebih 40 orang. tu belum masuk kerani dan opis staff. since amanah orang, aku bagi2 la sebiji sorang kat bebudak opis yg rapat dengan aku. semua bising pasal tak cukup. masa tu la aku cucuk jarum suruh diorang order lagi dengan si ila (e'la??).



ni hah pilihan2 yg terdapat dalam kotak yg diberikan pada aku tadi, lain2 design/theme korang tanya e'la sama ada dia reti buat ke tak:-









sambil hulur2 kek cawan tu aku hulurlah sekali kad iklan si ila tu. la aku tak simpan untuk aku sekeping sebab aku bagi2 pada kawan2. untuk aku dah keluarga, aku cuma ambik 4 biji, cukuplah satu sorang. baby dalam perut wife aku terpaksalah kongsi dulu dengan ummi dia. nanti besar nanti mintak balik ngan mbah ila.

sukaria betul anak2 aku dapat cup cake tu. maklumlah tak pernah dapat. secara ikhlaspun aku ini kali pertama aku makan cup cake bericing ni. cup cake beli sepaket kat kedai runcit tu biasalah. tengoklah gelagat anak aku dapat kek cawan tu. si luqman makan cup cake macam makan biskut oreo. jilat icing dia sampai abis baru makan. pika lak muncung bila suruh bergaya dengan cup cake. iyelah... dia tgh syiok makan, aku suruh dia berdiri sampai tunjuk cup cake, berhenti makan.





ok, ini sedikit ulasan rasa aku. sebab aku cuma makan satu, dan cinonet je sebab si ila bagi yg saiz 'm' (lain kali untuk aku ko buat saiz xxxl, baru cukup). icing dia memang rasa icing (gile ke hape icing rasa tanah liat??), decor dia menarik terutama untuk kanak2. lagipun aku memang tengok hijau je dah rasa menarik, akukan suka hijau. icing dia nampak cair sebab si ila tu simpan kat opis dia dari pagi dan kemudian terperap dalam kereta aku. menurut si ila awal2 pagi tadi baru dia decor, so rushing sikit la, ye.... aku faham. malam tadi sibukkan! (aku tak kata ape2 yer?).

kalau tak silap aku harga sebiji cup cake saiz m tu ialah rm0.60 sebiji. minimum order ialah 16 biji. kalau nak order sebijik boleh, tapi korang bayarlah sepuluh hengget. aku cuma sempat rasa kek perisa orange tadi. masa aku call dia tanya dia beli kek cawan tu kat mana, melenting jugak si minah banjar ni. nampak mulut kecik, tapi tahap laser disk jugak. aku tanya sebab aku rasa kesedapan dan kelembutan kek setanding yg aku beli kat kedai. orang bagi pujianpun marah! untuk perisa coklat moist tu aku rasa sikit je, tu pun aku ambik anak aku punya sikit. coklat dia pekat, tapi tak pahit. agak kenyal dan sedap. sebab aku cuma makan sebiji, tak dapek lah puji lebih2 ye.

oh ya... sesiapa yg berminat nak order kek cawan e'la ni, korang bolehlah call dia terus di talian 019-3650215. tempahan aku yakin untuk orang sekitar klang/port klang dan sijangkang je. kalau nak spesifik harga, kawasan penghantaran, corak2 yg dia reti buat, diskaun, bayaran.... dan sebagainya, contact tokey dia. jangan gatal2 nak call aku. cuma nak diskaun sikit tu, korang cakaplah korang kawan aku atau baca entry kat blog aku. (ini rahsia!. jangan sampai e'la tau. dia cakap sesiapa sebut nama aku masa order, dia akan bagi diskaun atau bagi lebih sikit kek cawan tu).

ila (e'la) ni bilang "kalao mau tempah kek dalam kuantiti yang lumayan besar, harap tempah 3 sore' (hari) lebih duluan (awal). biasalah! aku ada laki dan anak2 mau diberesin. kek cawan ini sesuai chu'ga untuk majelis hari ulangtahun, hari bapa (hari khamis malam jumaat ke??), hari innual dinner, mejelis pernikahan, majelis pertunangan, dan dimakan hari-hari. kalau majelis perceraian atau majelis perpisahan juga sesuai sebab boleh baling2 kek cawan ini kearah bekas suami/isteri atau pacar tanpa mencederakannya. majelis perpisahan itu akan lebih diingati kerana tiada kematian terjadi, dan menimbulkan suasana manis apabila kek cawan yg dibaling memasuki mulut".

oh ya! kek2 besarpun dia ada buat jugak. dia kata yg famous dia reti buat ialah kek lobak merah (carrot cake)dan sesuai untuk hari bapa. kek2 lain tu kena tanya dialah dah reti buat ke belum. sekali lahi aku ulang, sila tempah kek cawan itu dari E'LA di talian 019-3650215.

nota kaki :
ila, begini baek punya promosi, tak de kek lobak merah free untuk aku ke? aku nak makan sempena hari bapa minggu depan.

Thursday, June 11, 2009

Kacang Sempalit (Raub, Pahang)

aku baru je balik dari menjamu selera di pak mat cafe, ala yg aku ada promote chicken chop murah tu. tah la kenapa, dalam seminggu ni, asyik lapar je. tengahari tadi dah pekena ikan bakar kat taman kem. petang dah makan bubur jadung dengan sagu. lantaklah, asal bahagia!

banyak tajuk, tapi sebab aku asyik2 teringat makanan, aku nak cerita pasal kilang kacang sempalit dulu. kalau selalu2 sangat cerita peribadi aku ramai bosan pulak. dah la cerita panjang, wife akupun selalu tengur, asal entry aku mesti taraf cerpen punya.

dalam entry lepas, eh.3x seronoknya si nur aka admansyah dan si kapten monkey d luffy kenen2kan aku dengan rancangan makan2. tak sayang mulut! mentang2lah aku agak sihat dan kuat makan, nak samakan aku dengan kemontelah pengacara makan2 tu yer. apa2pun, aku memang suka tengok jalan2 cari makan, dan aku suka jugak layan rancangan ho chak! cuma rancangan cina tu banyak cerita pasal makan ba alif ba ya. kalau dah tak de menda nak tengok kat tivi aku suka gak layan marta steward dan rancangan asian food channel.

ah.. lupakan semua tu. sekarang kita kembali ke cerita kacang sempalit. aku selalu singgah kat sini apabila balik kampung. actually ada dua syarikat kacang terkenal di sempalit, raub. kacang2 mereka aku rasa tak sempat masuk area KL sebab pasaran local pun tak cukup. kalau dekat raye cine, bersusun bas2 rombongan tah dari tongsan datang kot.

takleh cerita panjang2 sangat hari bapa ni, kena simpan energy. kuang.3x. korang layanlah gambar2 ni.







ni pulak 3 pilihan kacang terlaris disini. ada lemak manis, ada lemak masin dan ada dipanggang biasa. ulas-ulas kacang dia besar aku cakap ko. besar lagi dari kacang shandong. kalau dengan cap tangan, heh! tak terlawanlah dengan kacang sempalit ni.







jangan korang espek kilang ni besor bagak, ala tempat kecik je. selain kacang ada la jual buah2 dan lain2 jajan. business keluarga. biasalah orang cina, bisnes depan rumah kecik2, nampak cikai, tapi kaya raya. orang melayu kita, kalau nak bisness mesti nak yg hebat2, buat loan 2-3 juta, perabot mesti hebat, sexsateri mesti muda, seksi dan bergetah sebab senang nak scandal, buat 2-3 bulan pastu bangkerap.

ala kacang2 yg dijualpun murah2 je. rm2.70 sepaket. beli banyak bulehlah mintak diskaun. yg jual tu harta keluarga depa, kena gaya memang murah la belinya.

kaum pompuan aku yakin kurang makan kacang, ala takut jerawat tumbuh. betulke makan kacang tumbuh jerawat. kalau picit jerawat keluar kacang! kuang.3x.....

makan kacang sempalit tu janganlah buruk melantak sangat, kang kena sembelit pulak. ha.3x...

Wednesday, June 10, 2009

Aliaa Nasi Kukus (Kesas: Hentian Awan Besar)

pagi tadi (10/06/09)sebab ada urusan kerja di kajang, aku dan sorang section head berkampung di sana dari pagi. biasalah urusan yg memerlukan campurtangan HR. aku ni kalau bab2 dalam kain orang memang suka; err... maksud aku manjaga tepi kain orang yg perlu utk menjaga kepentingan syarikat.

selesai urusan dah waktu makan tengahari, aku dan kawan aku si Tee ajak makan kat kawasan rehat kesas di awan besar sebab dah on the way balik klang. nasi kukus sedap katanya. aku agak pelik sebab pada aku kat hentian kesas awan besar yg sedap dan selalu aku ziarah cuma gerai sate haji samuri dan restoran a hassan ayam kampung. lain2 tu rasa cam biasa je. sebab Tee bersungguh2 dan dia nak belanja sebab aku tolong selesaikan masalah section dia, aku terima dalam paksa (terpaksa konon!).

sesiapa yg suka nak pergi sana tu, pastikan korang menghala ke arah jalan yang benar, gerai ni terletak di hentian awan besar menghala ke shah alam. ni hah rupa gerainya.


ni menu hidangan utama nasi kukus kat gerai aliaa. kalau nak besarkan gambar, korang double klik gambo tu. kalau masih tak nampak? pegi kedai cermin mata. bola2 mata dah longgar la tu.


since nasi kukus belum ready, kami pekena sate kajang haji samuri dulu sebagai pembuka selera dan alas perut.


sebab semuanya masih dalam proses, mari kita lihat proses2 dan elemen2 penting dalam set hidangan nasi kukus tu :


gambar : paling penting, semestinya nasi kukus. jangan salah faham dan anggap ia sama macam masi kangkang atau nasi tangas. ni hah, nasi kukus panas2. dimasak secara berasingan bagi setiap hidangan. walaupun agak mahal iaitu rm2.00 satu, tapi berbaloi. gerenti tak muak kerana tak letak santan. aku tau sebab masa dia nak masak aku ada snap gambar. cuma masa dia pegi beli ayam, ikan dipasar aku tak ikut. masa goreng pun aku tengok, bakar ikan pun aku tengok. bizi body betullah aku ni, tapi aku cerewet gak makan2 ni.


gambar : ayam berempah. aku dah cuba, memang best. ayam berempah dengan nasi kukus cuma rm5.00.


gambar : ikan bakar ada 3 pilihan; pari, kembung dan keli. aku belum cuba, tapi dari respond pelanggan yg berebut tu, memang best kot! nasi kukus dan satu pilihan ikan bakar cuma rm6.00. murah tu!


gambar : terdapat 3 jenis gulai atau kuah untuk dipilih. gulai daging, ayam dan ikan. untuk lagi power, aku cadangkan letak ketiga2 kuah. kasi kuah banjir baru kick!

tara.....! inilah set nasi kukus dengan ayam berempah yg aku pilih untuk juadah tengahari tadi. ada sayur tauge dan sambal belacan utk completekan satu set, tapi aku tak mau.



secara keseluruhan set ni memang best! nasi kukus dia tidak keras, dan banyak lak tu. sendat perut aku nak menghabiskannya. aroma nasi panas dengan daun pisang menaikan nafsu makan. cuma aku rasa ia lebih syiok kalau nasi kukus tu diletak daun pandan untuk lebih wangi. kukusan tanpa santan pada aku lebih sesuai kerana ia tidak memuakkan. tapi confirmlah aku akan datang lagi dengan kawan2 dan family aku. anak2 aku tentu suka ratah nasi kosong dia. balik kilang tadi dah satu opis aku racun pemikiran tentang sedapnya nasi kukus tu. rata2 terpengaruh. taulah orang HR kalau bab meracuni fikiran pekerja memang kerja dia. maksud aku meracuni pemikiran pekerja untuk membuang pemikiran yg negatif.

Tuesday, June 9, 2009

Jom! Selamatkan Bumi Kita

atas urusan kerja, aku telah ke perpustakaan raja tun uda di shah alam untuk menghadiri sesi bertemu pelanggan dengan jabatan2 kerajaan negeri selangor seperti jab. alas sekitar (jas), jabatan keselamatan dan kesihatan pekerjaan (dosh), jab. perparitan dan saliran, mbsa, dan ada jugak syarikat2 korporat yg sama2 menghangatkan kempen "Jom! selamatkan bumi kita".

cam biasalahlah, aku akan pergi dengan best friend aku si saiful. kebetulan hari ni memang ada urusan dia dengan salah satu agensi kerajaan yg terlibat. aku cuma menjadi nasi tambah je kot2 ada perkara berkaitan dengan syarikat. so far, saiful ni dapat handle kerja dengan baik. jadi, aku sampuk yg mana perlu je.




macam2 aktiviti diadakan hari ni hingga jam 330ptg. ada ujian PERCUMA asap kenderaan, ada ujian PERCUMA tahap keselamatan aircond kenderaan, ada pameran, ada kaunter tukar barang2 elektrik dan elektronik terpakai seperti bateri, henpon, alat letrik dan mereka akan bagi sebatang pokok. since aku pun tau tau agenda hari ni, aku takdelah menda nak dilupuskan untuk dapat pokok durian belanda tu. aku ada minta dengan si saiful untuk disposekan henset dia yg dipakainya. orang pusat pelupusan sanggup terima henset tu, tapi saiful pulak enggan beri! "ko ni pul, sumbangkanlah sikit untuk alam sekitar lebih bersih. henset aku tak bolehlah sebab ia mahal sikit dari henset ko. ko punya takde 3G, camera pun takde, baik buang je. anak aku si luqmanpun pakai henset ada camera".

ni gambar aku dan saiful di kempen tu. rupa agak gelap sebab kulit aku kalau kena panas dia tukar jadi gelap. si saiful tu memang semulajadi gelap. ha.3x....




banyak jugak buku, risalah, sticker, CD, pen, note book, badge, poster, beg mesra alam, namecard, key chain yg dapat aku kutip disana untuk diri dan syarikat. sebelum balik, sebab kecapekan berjalan2 dan bercakap2, aku paksa saiful belanja aku air jus jambu. kerana urusan section dia aku terheret datang sekali. ala rm1.50 je. dah lama aku dengar tentang cerita2 kesedapan air jambu batu hijau ni, malah adik yg selalu datang blog akupun selalu promote sedap. aku cubalah. Sedap!

Monday, June 8, 2009

Misi Kenduri Kahwin Di Raub, Pahang

semalam, hari ahad (07/06/09)aku sekeluarga awal2 lagi keluar untuk menghadiri kenduri kahwin 2 orang anak sepupu aku di raub, pahang. majlis itu dibuat serentak sempena perkahwinan si kakak iaitu saadah dan pasangannya, dan kenduri sambut menantu untuk si adik iaitu amirul dan pasangan. dua2 buat sekali, senang.

masa aku sampai, memang ngam2 masa ketibaan kedua2 pasangan pengantin. aku tak sempat snap gambar kerana sibuk mendokong pika dan memimpin luqman. korang kena fahamlah, wife akukan sarat mengandung. malas nak berebut, aku ambik peluanglah dulu sembang2 dengan saudara mara yg datang tu. Di hah, kawasan kenduri, 2 kawasan makan didirikan, dan konsep layan diri; senang!



kasik close-up sikit. banner lagi tu. ini untuk elak tetamu silap majlis kot. ha.3x... jangan gelak, aku pernah terkena dulu. silap majlis. dah siap makan lagi, nak hulur hadiah baru tau silap rumah.



bila dah kurang sesak sikit, aku pelan2 cari port untuk makan. makanan standard kenduri orang pahanglah; nasi putih dan nasi minyak, acar timun, gulai daging lembu, ayam masak merah, dan paling special kerabu umbut pisang. masa nak ceduk makanan, awal2 dah diorang bagi goodie iaitu bungkusan gula2 untuk setiap ahli keluarga.
ingat tu je goodie bag, rupenya tengah suap, diberi lagi 2 goodie bag warna hijau. feberet colorland aku tu. macam2 ada dlm goodie bag tu; ada cenderahati kekal berupa kipas tangan, ada pult manis (wajik), ada gula2, ada kuih bahulu, ada jelly, dan ada 2 - 3 menda lagilah. aku tak kuasa nak tengok sebab dua2 anak2 dah rembat. gambar anak2 tayang goodie bag.




dah kenyang, dan jumpa keluarga pengantin... nak tunggu apa lagi. beransurlah. masa 'salam' dapat bunga telur lagi. banyak betul ole2 untuk tetamu. on the way balik tu aku singgah la dulu kilang kacang sempalit kat raub. famous amos giler kilang ni. belilah sikit2 untuk juadah perut sendiri dan bagi kawan2 seopis rasa. kacang sempalit ni bukan ada jual meluas seantero malaysia lagi. takat pahang pun beberapa tempat je ada. sepaket cuma rm2.70, ada perisa masin, manis dan lain2. aku cerita esok lah psal kilang kacang ni, aku buat entry khas. sambil2 tu, korang layan la gambar anak aku depan kacang besar dikawasan kilang kacang tu.



since tak kalut nak gi mana, singgah jab masjid bandar raub berehat, dan kemudian pelan2 bertolak balik ke klang. ingat nak bawa anak2 mandi air hutan lipur lentang. anak2 memang ada bawa pakaian extra, tapi aku cuma ada bawa kain sarung je. kang mandi pakai kain sarung, risau jugak ada adegan tak patut dilihat oleh gadis2 remaja. susah jugak kalau tak bawak spender extra ni.

sampai kawasan rehat genting sempah, singgah isi minyak sat. wife terliur tengok buah berangan panggang, aku beli la 1/2 kilo. nasib baik aku siap isi minyak, rupanya sebelum tol gombak jalan jammed dalam beberapa km. masa orang nak cuti2 malaysia, masa tulah nak turap jalan. kadang2 aku rasa pengusaha hiway ni saje nak kenakan kita sebagai pengguna. suka hati nenek dia je nak lencong2 jalan, nak tutup jalan. nasib baik aku balik petang, kawan aku yg balik lewat petang lagi haru, dari terowong genting sempah dah jammed. seksa woo... dalam kes aku oklah, sebab sambil2 jammed buleh gak makan buah berangan panas. minum air kotak sejuk pulak. tapi berkilo gak lah sumpahan untuk pemilik hiway. bagero!

masuk je kesas lepas bayar tol di gombak, jammed jugak. berkilo gak jauhnya. cilampret! ada accident kereta je, tapi semua pemandu prihatin saje nak slowkan kereta. mentaliti orang malaysia.

keseluruhannya, misi ke kenduri kahwin berjaya dengan selamat. pada saadah dan suami serta amirul dan isteri; abg ngah sekeluarga doakan kalian berbahagia hingga akhir hayat, dilimpahi rejeki, dikurniakan anak2 yg soleh dan panjang usia.

Saturday, June 6, 2009

Di'Reject' Keluarga Bakal Isteri

aku gelak gak banyak komen2 dalam entry2 aku yg lepas2 macam aku ni romeo sangat. ha.3x... romeo ke hape, kawin pun family rekomenkan (ayat cover la ni wei).

aku lebih selesa menggelarkan perhubungan berlainan jenis dulu2 tu sebagai perkenalan dalam mencari keserasian antara satu sama lain. ada aku ngorat orang, ada orang ngorat aku, dan ada perkenalan yg diaturkan. yang tak sengaja tercinta tu korang tak payah cakap la...

dalam perhubungan itu yg aku lebih selesa dari jaman universiti dan kerja, banyak faktor terlibat. cantik suatu hal, dan ianya subjektif. paling penting dapatkan rasa 'rasi' itu wujud. Alhamdulillah, aku ni walaupun bukan tahap ensem, tapi manis tetap ada (hitam manis). aset utama aku may be ialah pandai berkata2, manis mulut mereka kata. wanita2 yg memaksa aku berjumpa ibubapa mereka biasanya aku akan akur (kalau dah terpaksa) dan biasanya ahli keluarga akan suka dengan kehadiran aku yang huble dan peramah ini (kuang.3x). tapi, ada juga kes yg tanpa segan mereject aku. aku ceritakan dengan harapan tanggapan aku romeo dapat dihakis sama sekali dan menonjolkan watak aku ini sebagai manusia yg sering dikecewakan perempuan (razman: kalau ko tinggalkan komen, aku tendang ko!).

banyak jugak kes aku diperkotakkatikan oleh perempuan, dan aku tak kisah kerana aku sedar akupun tak sebaik mana. mereka juga mengharapkan lelaki yg sempurna. aku pernah ditolak semata2 aku kerja kilang. aku cerita yg paling aku takleh lupa dan membuat aku betul2 terhina.

kisah ni tentulah berlaku masa aku bujang. kalau dah kawin, mampos aku kena 'bobbit' dengan wife aku nanti. masa tu aku baru je kerja kilang di shah alam selepas grads. selepas grads, dan menunggu kerja, aku kerja sambilan dikampung menjual goreng pisang dan menjadi peraih buah2an. suatu hari, tiba2 aku dikejutkan dengan panggilan telefon dari seorang perempuan yg kami dah terputus hubungan sejak aku tamat form 5 (dia junior). dia dapat nombor telefon dari sepupu aku. ok lah, no heart feeling.

then, kami bertukar2 nombor henpon dan email. since aku masa tu dah ada steady makwe di kedah, kami kawan2 biasa je lah. aku jugak ada inform aku dah ada steady girlfriend. dia pun ada pakwe jugak masa tu. kami berhubung dengan email dan henpon (dia yg selalu call sebab aku pokai). bila aku dapat interview di shah alam, kami berjumpa buat kali pertama di central market. ikhlas, aku dah lupa wajahnya, dan rupanya dia sengaja berdiri tak jauh dari aku sambil gelakkan aku. nak kata lupa wajahnya langsung, nampak sangat debong (bohong). tapi penampilannya yg terbaru betul2 buat aku tak kenal dia. dulu sekolah pakai tudung, ahli jawatankuasa persatuan puteri Islam lagi. kini, tudang dah kemana. pakaian dah ketat, dan make up boleh tahan! since aku tumpang rumah si razman, dan plan makan2, kami berempat ke midvalley tengok wayang. cerita pierce brosnan dgn renee russo (tajuk korang cari sendiri la...).

sebagai manusia yg sukar hidup tanpa belaian kasih sayang seorang wanita (yg jauh di utara), kami semakin akrab. apatah lagi kami sedaerah. bila balik kampung, kami akan selalu bertemu. bila aku dapat kerja di shah alam, kami lagi kerap bertemu. dialah yg ajar aku cara naik bas, naik komuter, naik lrt dan berjalan kaki short cut di KL (cik man hargai pengalaman yg cik jah ajari itu). lama-kelamanan bibit2 sayang mula tumbuh, apatah lagi dia tempat aku melepas rindu pada awek yg jauh (buleh ke camni?).

hubungan kami lagi erat kerana dia sentiasa berusaha menceriakan hari2 aku. apatah lagi dia sanggup memakai kembali tudung yg dah bertahun ditinggalkan. aku tak suruh, cuma aku ingat dia pernah tanya aku tentang gadis yg ingin aku peristerikan. aku tak cerewet mane pun, calon isteri aku tu mestilah tak sejenis denganku (aku bukan manusia jenis main bontot), pandai memasak, pandai buat agar-agar (beledho) dan mesti bertudung. syarat tambahan pula ialah kulit cerah, dan langsing. syarat seterusnya ialah ....... (woi! cukuplah tu. cakap tak cerewet!).

aku cukup terharu bila date buka puasa kami di restoran taza klang adalah hari pertama dia pakai tudung kembali. dengan pengorbanannya yg sangat besar pada aku, aku mula berfikir secara serius siapakan calon isteriku. disini kulit sawo matang, disana kulit putih. disana pelajaran tinggi, disini takat kerani. argh! buntu aku. akhirnya aku terpaksa membuat keputusan, aku tekad dan aku berdoa agar mereka menerima keputusan aku dengan redho. aku memilih untuk....

... pilih keduanya. aku muda lagi la. buat apa peningkan kepala. dua2 aku bahagi2 kasih. yang jauh tak terabai, dikeluangan waktu, aku pergi kedah luangkan masa bersama si dia.

mak aik! jauh benor lari tajuk ni. kita kembali ke jalan yg benar ye......

dah lama bersama yg di KL; kakak dan si abang iparnya mula nak berkenalan. kebetulan family kakaknya masa tu tinggal di klang, mereka ajak jumpa di area pasaraya maideen, klang (plaza mpk). masa tu aku masih tak punya kereta sendiri. masa si kakak dan si abg ipar sampai, aku mula menunjukkan muka yg paling manis dan bermanis mulut. si abangipar menurunkan kakaknya didepan dan memarkir kereta. aku saje berbual2 dengan si kakak. sambil main2 dengan bakal anak saudara. kemudian datanglah si abang ipar yg sihat macam badak sumbu air tu (kenapa aku kutuk? korang bacalah sampai abis). dia mengendung salah sorang anaknya. sambil aku nak hulurkan salam perkenalan, dia bertanya :

bakal abang ipar : ko kerja mana?
bakal adik ipar : kat shah alam, bang.
bakal abang ipar : kerja ape?
bakal adik ipar : kerja kilang.

huluran salam aku tak disambut, malah dia tersengih macam kerang busuk. tiba2 dia bersuara.."cik jah, dah! mari balik! kalau takat kerja kilang, bersepah abang boleh cari. buang masa je".

aku tengok si kakak dan yg tersayang terkezut dan tidak berani membantah. mereka terus ke kereta, tak sampai 2 minit dan judgement mereka pada aku 'HANCUS'.

hinakah aku kerja kilang? tak layakkah aku dipadankan dengan adik iparnya yg cuma kerani lepasan SPM. aku kerja kilang tapi aku pegawai tau, aku lulusan universiti. aku dimalukan depan orang ramai di ruang legar plaza mpk, ramai orang tengok gelagat kami. "malu, semalu malunya, apakan daya, orang tak sudi...." (nyanyilah sampai abis kalau suka sgt lagu ni).

si dia cuba memujuk aku dengan menyatakan abg iparnya tak tau aku lulusan universiti, dan kerja pegawai HR di kilang, dan si abang ipar menyalahkan aku tidak cakap kerja pegawai. cuba cakap dengan aku manusia bongkak mana yg akan cakap "saya kerja sebagai pegawai sumber manusia di kilang xyz. saya lulusan universitas dengan gaji bulanan sebanyak seratus dirham" bila ditanya soalan tahap darjah satu anggur "awak kerja apa?".

mood aku memang terbakar kalau dihina begitu. aku dari dulupun tak pernah hina orang kerja kilang even org bangla atau negara india. kalau aku kerja operator kilang, so what! hinakah aku sampai tak boleh berpacaran. aku juga manusia, yg ada nafsu seks seperti dia. cara dia melayan aku tu aku tak boleh aku terima sampai sekarang dan secara ikhlasnya aku tak pernah memaafkan si abang iparnya. ala.... diapun kerja kilang jugak. cuma ada sedikit pangkat setelah lebih 20 tahun kerja dari operator. masa tu pun dia cuma pakai kereta saga buruk je. so, apa yg hebat sangat dia sehingga dihinanya aku.

meskipun hubungan aku dan adik iparnya masih berjalan selepas itu, aku tidak sekalipun bertegur sapa dan bersalaman dengannya walaupun banyak kali kami bertemu dalam majlis keluarganya. kalau dulu dia rasa aku 'najis' sampai tak mau bersalam dengan aku kerana aku kerja kilang, so patutkah aku berbaik dengan orang begitu. yg nyata status aku lebih tinggi dari dia.

argh... apa2pun kami tiada jodoh. dengan yg kedahpun tiada jodoh. dengan kelantan belakang rumah sewa akupun tiada jodoh. dengan orang banting pun tak berjodoh, dengan perlispun tiada rejeki, dengan ........ (sudah! nanti ada malam ni aku tidur sorang2).


nota untuk isteri tersayang :
ayang taukan cerita ni, abang pernah cerita dulukan. bukan abang nak ingat balik memori daun pisang tu, ala abangpun dah lupa rupa mereka2 tu semua. ala budak pahang yg nipun abang dah lupa rupa dia camane? abangpun tak pasti tahi lalat sebelah kiri hidung dia masih ada ke takde. lesung pipit dia yg manis tu pun abang dah lupa. tonggekan punggung dia pun abang dah lupa. samalah yg lain2 tu, abang dah lupa semuanya.


moral of the story :
1) jangan hina orang, may be hari ini kita hebat. mana tau suatu hari nanti, dia lagi hebat.
2) jodoh ditangan Allah. kita mampu merancang, Dia menentukan.
3) kalau korang dapat abang ipar cam gitu, aku sarankan korang bawa gi zoo dan campak dia dalam kandang badak air.
4) jodoh tak mengenal rupa paras, terimalah pasangan kita seadanya.
5) sebelum nikah tu, gambar2 melampau ke hape tu hendaklah dihapuskan. bakar! (pesanan utk sahabatku yg akan menikah esok).

Friday, June 5, 2009

Don't Judge The Books By Its Cover

Jalan2 jelajah blog tadi aku singgah lama sikit kat blog nur shuhada(http://syuhada162.blogspot.com). lama bukan sebab dia pompuan muda belum kawin, tapi sebab dia bakal nurse, dia banyak abiskan masa belajar nursing dan praktik nursing. pangkat adik bongsu aku dia ni. aku suka dia belajar banyak kerenah manusia termasuk doktor, senior nurse dan pesakit.

sebagai org yg pernah dapat rawatan dihospital, tak dpt dinafikan bahawa personaliti, dan sikap doktor dan nurses penting. bayangkan kita sakit, tapi doktor yg merawat kita kelihatan sangat selekeh, muka macam orang kalah judi, berbau seminggu tak mandi, dan nurses pula kasar, tak senyum dan berparut macam lanun. korang nak tak layanan dari diorang. aku? confirm aku lari terjun tingkap (kalau tingkap rendah la...). dalam kes2 aku, aku suka dapatkan rawatan di tempat selesa, dan kita boleh dapat yg terbaik.

berbalik pada penampilan perawat dan doktor, aku ada cerita melibatkan papa aku. masa tu papa kena heart attact. kemudian kami bawa ke pantai medical cente di bangsar. masa tu aku masih bujang, dan lepas abis kerja aku akan berdesup ke KL untuk lawat papa aku. emak aku yg jaga papa, cuma aku kena selalu datang sebab mak aku juga perlu rehat. kalau hari kerja, hanya sekali sehari aku mampu datang jenguk mereka, itupun malam. kalau hari sabtu dan ahad, aku akan datang awal pagi belikan sarapan. biasanya aku bawalah 'kawan2' perempuan aku, saje nak kenal2kan. ada yg diterima baik dan ada juga jelas tidak disukai. kesimpulannya, yg diterima baik dan tidak diterima baik tu semua tak terpilih, aku nikah ngan orang lain. waaa....!

dah melalutlah. setelah beberapa ujian, sah lah sakit jantung. mula2 tu diorang just nak pasang 'ballon' tapi tidak berjaya. dan terpaksalah operation sebab 4 saluran jantung tersumbat. biasalah perokok tegar!

kebetulan masa doktor yg bakal operate papa aku datang nak jumpa, aku ada bersama papa aku. masa tu rasanya dalam 10 atau 11 malam. doktor cina datang dengan sorang nurse melayu. doktor tu cakap melayu memang failed. aku dan family susah nak faham apa dia nak cakap. aku yakin dia cakap melayu sebab ingat kami tak faham bahasa inggeris. nurse yg ikut dia cuba explain pada kami apa doktor cakap. dan cerita dgn doktor dalam bahasa inggeris tingkatan satu dengan doktor apa yg kami cakap. since, papa aku duduk sebilik sorang, lama gak kami bersoal jawab, yg aku tak boleh lupa ialah bila doktor tu cakap begini....

doktor cina : lu, kalau talak operate, peluang untuk mati 30 percent.
pesakit melayu : (tergamam. sebut mati tu...)

anak pesakit melayu : err.. doctor. I think you better communicate in english with my father.
doktor cina : oh I see. ok..

last2 aku cakap dengan doktor tu suruh cakap inggeris dengan papa aku. papa aku 125 kali lebih fasih berbahasa inggeris berbanding aku. papa sekolah inggeris, kemudian kerja dengan kor kejuruteraan dengan askar british di singapore. bila merdeka papa kerja dengan syarikat2 inggeris. akupun malu nak cakap inggeris dengan papa; grammer, tenses dan vocabs aku lemah. percakapan inggeris aku may be lebih baik sikit dari gadis melayu yg cakap inggeris slang negrito yg aku jumpa dalam train (refer entry sebelumnya). doktorpun terkejut bila bercakap dgn papa aku, dalam borang aku yakin papa cuma tulis kerja kampung dan alamat ditulis 'jerantut, pahang'. rata2 orang ingat jerantut ni hutan rimba, mesti ulu banat mari punya. tolong sikit ye!

so, fahamlah kami bahawa sakit papa tak lah kronik mana, baru serangan jantung peringkat pertama. cuma, tak kan nak biarkan papa sakit. yg sebenarnya kami mula2 kurang yakin dengan doktor cina sebab masa dia datang jumpa kami, kelihatannya dia agak selekeh. rambutnya agak berserabut, lengan baju satu disingsing dan satu terkancing. nampak dah lunyai kekemasan gosokan seluar dan baju. maklumlah dah lewat malam dan doktor tu aku yakin dah keletihan, cuma ambik masa nak berkenalan dan berbual sendiri dengan pesakit yg akan dioperate lagi dua hari.

keesokkan harinya kami diberi penerangan tentang prosedur operation termasuk alatan digunakan, jangkaan masa operation, rawatan susulan, dan doktor yg akan mengetuai operation. pergh! bukan calang2 doktor yg operate papa aku. Datuk Doktor Khoo Kah Lin. salah seorang pakar bedah jantung di malaysia. beliau menguruskan klinik sendiri di KL dan menjadi pakar bedah ikut permintaan hospital2 swasta. malah setahu aku beliau adalah presiden persatuan doktor bedah malaysia, dan salah sorang orang kuat institut jantung negara.

alhamdulillah, papa selamat dibedah dengan urat kaki digunakan sebagai penyambung saluran jantung. beberapa kali juga papa dapat susulan disitu, kemudian secara berkala mendapat ubat di klinik persendirian Dr Khoo.

moral of the story :
1) jangan cepat hakimi orang melalui pakaian dan penampilan.
2) jangan merokok, kos rawatannya sangat mahal.
3) restu keluarga penting untuk memilih isteri. gunakanlah masa diorang tak boleh marah untuk bawa calon2nya. kalau diorang tak sakit, may be kena ceramah (ha.3x)
4) bahasa malaysia patut dipelajari oleh semua bangsa.
5) perokok biasanya susah nak berhenti, dan aku tak pernah percayapun mereka yg tegar itu akan berhenti merokok. dalam kes cerita ini, ia terpakai.

Thursday, June 4, 2009

Ragam Dalam 'Train'

semalam (03/06/09)seharian aku di KL atas urusan rasmi syarikat dan urusan menghadiri workshop payroll di sebuah hotel di bukit bintang. cam biasa aku pergi balik naik komuter dan monorel. dah biasa, lagi selesa berbanding aku terperangkap dalam jalan yg jammed. aku lama duduk port klang, kalau ada kereta bersusun lebih 7 buah dah kira jammed la tu. so, aku tak mampu nak menghadapi jammed on the balik dari Kl sebab training aku abis jam 430petang.



untuk makan tengahari aku just makan kat mc D KL sentral, workshop start jam 2pm. then ambik monorel ke BB. training ni disediakan oleh penyedia software payroll, tapi yuran workshop still kena bayar la sebab buat kat hotel. dulu diorang suka buat kat training room syarikat diorang, sekalipun aku tak nak pegi. dah buat kat hotel, dah 2 kali aku pegi. hotel baru ada class dan semangat gi kursus ke hape.

abis workshop jam 430pm, makk aii... punya la ramai manusia kat area bkt bintang. dengan org balik keje, kerja org bercuti sekolah, dengan orang yg hidup disitu, org berkursus macam aku, dan orang2 yg berpeleseran. tapi mata aku tertancap pada group anak2 gadis melayu yg kebetulan berjalan didepan aku. rupa cantik, tapi pakaian.... ya ampun! aku tak tau apa nama fesyen baju tu tapi ia baju longgar dan senteng, longgar dan luas leher bajunya sehingga salah satu bahagian bajunya longgar ke siku. tapi coli yg transparent dan pandangan sisi cukup membuat aku terpempan. nafsu dunia! aku cuba melawan dengan sifat2 mala'ikah yg bersisa dalam diri, tapi nafsu haiwaniah dan nafsu syaitoniah lebih kuat, dalam buat2 selamba, mata aku melirik juga. apa nak buat, rejeki depan mata. astaga! semua nampak, cuma tampok manggis je belum kelihatan sepenuhnya. nampaknya terpaksa aku percepatkan sambutan hari bapa ke malam ini.

sesungguhnya Allah itu maha kaya. segala amalan baik dan buruk walaupun sebesar zarah akan diadili. ada kejahatan dibalas di akhirat dengan balasan neraka jahanam, dan ada diadili di dunia. untuk kes aku, aku terus dihukum didunia. zina mata yg aku buat dihukum terus. aku masa tu naik monorel nak balik ke KL sentral, kes zina mata tu berlaku masa aku dalam perjalanan dari hotel ke stesen monorel yg jaraknya kurang 100 meter. may be hati aku masih keseronokan tengok nafsu dunia, aku terhayal seketika. tambahan pula aku terpaksa berdiri dlm tren kerana ramai manusia. akhirnya bila dah kosong, aku dapat duduk dan tiba-tiba.....

aku terdengar pengumuman stesen berikutnya ialah chow kit. astaga! aku mana ada lalu choket! aku tengok route map, dan aku dah di stesen kedua akhir menuju ke jalan yg salah. aku beristirafar dalam hati sambil2 meninsafi bahawa inilah balasan serta merta dari Allah atas kejahilan aku tadi. aku yg ingin cepan ke KL sentral kerana nak kejar tren komuter yg tiket aku dah beli pergi balik dari port klang. dari aku nak segera balik elak kesesakan dalam tren berebut2 dengan org balik kerja jam 5pm, Allah susahkan lagi hidup aku dengan melambatkan urusan perjalanan balik aku.

bila dah sampai Kl sentral, aku dah tak nak pandang lagi perempuan2 seksi kecuali seorang perempuan melayu yg berbaris disebelahku (ish.3x, tak insaf2 lagi rupanya). bukan tak insaf, dia tak berpakaian seksi. yg seksi cuma wajah dan bibirnya yg iras2 angelina jolie.

cukuplah pasal tu. tajuk aku hari ni ialah ragam manusia dalam tren sama ada dalam komuter atau monorel. macam2 gelagat aku perhatikan.....

ada yg asyik membaca,
ada yg asyik mendengar muzik,
ada yg asyik bercengkerama bersama pasangan,
ada yg asyik bergayut ditelefon tanpa henti,
ada yg hanya tidur,
ada yg bersembang2 dengan kawan baru disebelah,
ada buat muka berlagak,
ada yg berkumpulan,
ada yg mati kutu keseorangan,
ada yg sunyi sepi,
ada yg buat tren macam rumah makbapak dia, bercakap berdua tapi satu tren dengar,

lebih tragis dlm tren kita boleh tengok gelagat manusia:-
1)ada anak muda duduk dan buat2 tak nampak org tua berdiri.
2)ada anak muda tidur dikerusi sedangkan ada ibu mengendung anak kecil bergayut dipalang.
3)ada anak muda menceriakan diri dengan menyanyi dengan kuat sedangkan kami disekitarnya rasa nak humpan je dia keluar dari tren.
4)ada perempuan muda melayu asyik bergayut ditelefon berbahasa inggeris sedangkan aku rasa nak muntah sebab aku tak pernah dengar slang sebegitu, bercinta dengan orang negrito barangkali.
5) ada ibubapa yg lebih tua dari ayah aku disuruh anak naik tren sedangkan situa itu aku tengok cukup uzur. si anak hanya akan menunggu di hentian berhampiran rumah. sedihnya aku bila berborak dengan pasangan tua ini. rindukan cucu memaksa mereka bersusah begini.

argh... banyak lagi sebenarnya. aku tiada kudrat utk menulisnya. dan aku sebak dengan tingkah manusia yg semakin hilang sifat kemanusiannya. aku juga begitu barangkali... entahlah!

Tuesday, June 2, 2009

Gambir Sarawak

aku update cepat sikit sebab esok (03/06/09) aku akan ada training di KL. ada training berkaitan kerja2 department aku la... dan cam biasa aku kalau gi KL melibatkan balik selepas jam 4pm, aku prefer naik train. dari port klang naik komuter, dan within Kl nain lrt atau cab je. expenses bare by company, nak heran ape!

untuk tak hampakan kawan2 yg selalu datang bertandang aku perah gak otak buat entry ni. tajuk sabah dah, kali ni tajuk sarawak pulak. mula tu aku nak cerita pasal gambir sarawak, cam tak sesuai lak sebab ramai readers aku (ramai ke baca entry aku ni??) masih bawah umur dan pangkat ibu2. macam hebat je anak 2, padahal orang lain anak dua belas dan still on pun tak kecoh pun. nak cerita pasal ikan terubuk sarawak, air liur aku dah kecur. payah nak jumpa kat area port klang. err... siapa tau kat mana area klang/shah alam/KL ada jual ikan terubuk masin sarawak tu harap dapat tinggalkan note kat ruang komen. ada orang mengandung mengidam la... dah jenuh aku cari, siap pesan2 kawan, tapi tak dijumpai. sian nanti ada baby keluar meleleh air liur. nasib baik company aku belum declare bonus, kalau dah keluar berdesup ada yg beli kat sarawak terus, air asia murahkan? oh ya, arsaili bila nak balik sarawak? pastu datang KL, buleh kirim ikan terubuk. yg bagi 2 ekor dulu memang bestlah! (ayat bodek).

since dua2 icon sarawak tu tak jadi, aku terfikir ape ye... kak anita sarawak? tak leh la, itu otai. idola aku tu. dah pangkat nenek2 tapi staminanya..... ya ampun. hebat! bravo kak nita. crita kek lapis sarawak? pun tak leh sebab sekali lagi air liur aku meleleh. aku memang suka kek lapis sarawak ni, masa dulu2 pakcik2 aku tinggal kat sarawak selalu jugak dia kirimkan atau bawa balik kek lapis sarawak bila cuti. tapi dia dah balik semenanjung dah, bila dia balik terus ke semenanjung tu aku gi rumah dia, bukan takat kek lapis sarawak, ikan terubuk sarawak, gambir sarawak dia bawak balik, siap ada bawak balik orang sarawak lagi. akupun tak pasti bila pakcik aku tu nikah sana, tau2 dah ada anak dua dah. ish..3x. hebat betul penangan gambir sarawak ni.

oklah, aku crita pasal orang sarawaklah! aku dulu pernah cerita pasal keminatan aku pada gadis sarawak sekuliah dengan aku dulu. ala... korang bacalah entry dulu2 kalau nak tau. itu cinta pertama aku masa dalam kelas pengurusan sumber manusia selepas awek biru mata hitamku dan budak kolej mas tu. (woi mangkuk, itu yg ketiga nama dia. matematik failed la lu). razman, alyn, keghorl limbung.... korang diam!

banyak sebenarnya gadis2 sarawak yang comel2 kat sintok dulu. masa aku kecik2 dulu aku selalu dimomokkan dengan kenyataan bahawa orang sarawak ni orang nomad, bukan macam orang semenanjung, mereka pindah randah, pakai cawat, telinga panjang dan ada jenis makan orang. masa kenal2 dengan geng2 sarawak aku takut2 jugak, mana tau diorang tangkap aku dan dirogol beramai2 (tak senonoh punya imiginasi). maklumlah masa tu aku masih teruna sunti.

tapi disebabkan dalam kelas aku ramai gak orang sarawak, dan salah sorang kawan baik aku iaitu hardy rose a.k.a dayak pun orang sarawak, persepsi aku pada orang sarawak mula berubah. sesekali tu saje aku menempek dengan geng2 sarawak yg suka berkumpul di foyer perpustakaan. lawa2 siot! maksud aku cantik2. lawa orang serawak kata sombong. dan mulakan aku mula meminati 'miss a'. aku suka senyumannya, kulitnya hitam manis manis masih buleh diterima walaupun aku suka si kulit cerah. mukanya yg bulat dan lesung pipitnya memang betul2 buat aku angau. siapa yg biasa ikuti blog aku tentu pernah baca banyak betul entry aku melibatkan 'miss a' nie.

lupakan 'miss a', aku sebenarnya nak cerita pasal 'miss z'. miss z ni bukan makwe aku, tapi kami ada special connection. kami kawan karib, aku kenal dia yg juga junior aku yg tiada kaitan dengan course aku. kenal masa makan kat cafe D9 kolej petronas kot? masa tu dia baru clash dengan balaknya, dan aku membantunya sambil mengaplikasikan ilmu Hr yg aku belajar iaitu teknik kaunseling dan psikologi (psikologi cukup2 makan, ada hati nak praktik).

dari situ kami akrab, dan kami bertambah akrab. dia ada masa aku ada masalah dengan 'kawan2' aku. dan aku selalu ada bila dia tension. tapi kami bukan couple, kami tak pernah declare. lepas aku grads, kami masih keep in touch. lepas dia grads, kami still keep in touch. walaupun aku berkenalan dan berclashed dengan pelbagai pompuan, she still standing besides me. everytimes. kami bukan couple (ayang, abang tulis banyak kali menda ni untuk tunjukkan abang dengan si "z" tu bukan couple).

masa aku diguna2kan seorang perempuan (padan muka aku), dia beri aku support utk berubat dan lupakan perempuan tu. malah dia turut menemankan aku masa aku nak pergi jumpa x awek aku yg bomohkan aku tu di jusco taman maluri. dia lah yg asyik melayan call aku even 2-3 pagi just nak luahkan perasaan sedih atau baru dapat awek baru (opss!). tapi kami cuma serasi berkawan.

ish.3x itu baru mukkaddimah. panjang siot!

suatu hari miss z dapat tawaran temuduga inspektor polisi. baguslah dan aku diletakkan sebagai reference. dia lepas temuduga, dan untuk stage seterusnya reference dipanggil mengadap di IPK shah alam. muncung gak wife aku bila aku cakap aku pegi tolong si dia utk bantu dapat kerja pegawai polisi tu. alhamdulillah, dia berjaya dalam jawatan tu. banyak insiden semasa aku ditemuduga untuk membolehkan kawan aku tu dapat jawatan inspektor, lain kalilah aku cerita.


moral of the story :
1) aku cadangkan gambir sarawak, ikan terubuk sarawak, dan kek lapis sarawak dijadikan ikon rasmi negeri sarawak. famous tu!
2) awek2 sarawak sama je macam mana2 awek semenanjung, mereka juga perlukan belaian dan kasih sayang kita (apa aku melalut ni)
3) sape tau kat mana ada jual ikan terubuk sarawak di area klang valley sila bagitau aku (aku serius)
4) bilalah aku dapat bawa family aku pergi sarawak.
5) orang sabahke, orang sarawakke, orang pahangke, orang kelateke, orang teganuke, kitekan orang malaysia. 1Malaysia (support PM).

Teh Sabah

Tiba2 je aku teringat teh sabah, tu aku buat satu entry khas untuk teh sabah. cam biasalah, idea terbit ketika minum teh. rasa rindu lak nak minum teh sabah yg dah berjaman aku tinggalkan. last minum 7-8 tahun lepas kot.

secara nyata, aku adalah peminum teh tegar. sehari 4-5 cawan teh aku minum. dari teh boh bancuhan isteri sebelum ke pejabat, minum pagi dipejabat, makan tengahari, minum petang, minum time maghrib, hinggalah supper. asyik2 teh je. cuma teh berlainan jenama dan nama. kat rumah aku suka teh 'o boh. dipejabat aku suka teh susu. makan tengahari aku suka teh o' ais limau, petang aku suka teh o' ais, malam dikedai mamak aku suka teh tarik, dan supper aku suka teh 0' untuk cicah dengan biskut kering keras.

dalam banyak2 teh, aku suka teh boh dan itulah teh rasmi dirumah aku. teh lipton, aku kureng. di kedai, lantaklah teh ape mana aku tau, cuma biasanya mereka guna serbuk teh cap senapang atau serbuk teh halus. balik kampung, emak aku suka guna teh wangi, atau teh timbang. sedap!

kalau gi seafood atau meeting di company aku yg relatifnya ramai cina, biasanya chinese tea akan disediakan. biasanya aku tak minum, aku tak leh terima rasanya. aku suka yg ada rasa manis. padahal chinese tea kalau meeting management tu dibuat dari serbuk chinese tea yg sangat mahal. disimpan dalam bilik big boss dan hanya dia yg boleh keluarkan dari peti keselamatannya. berharga sungguh tea tu. yg kurang mahal memang ada dipantry dan dibilik mesyuarat. aku tak heranpun sebab aku tak suka minum. kalau tiada pilihan, aku minum gak chinese tea tapi campur ais batu atau air sejuk untuk tawarkan rasanya.

masa gi cameron highland tahun lepas, banyak gak kami borong teh berperisa seperti oren, strawberi dan sebagainya. kalau sape2 gi sana aku nasihatkan jangan beli di kilang teh sama ada bharat tea atau boh, beli kat pasar malam berganda lebih murah. aku tak tau kenapa. dipasar malam paling mahal rm5 hengget je, kalau beli banyak lagi murah, kat kilang teh mahal ya ampun.

berbalik pada nawaitu aku nak cerita teh sabah. teh sabah ni aku kenal masa first time aku gi sabah, semporna in spesific. dalam tahun 2000 kot, aku dah lupa. masa tu ada urusan di jabatan buruh sabah di wisma karamunsing, kota kinabalu. aku pergi dengan 2 boss company pertama aku kerja. dengan ketakutan aku first time naik flight, dan kemudian dipaksa ke tawau dan ke semporna seorang diri untuk urusan recruitment.

masa tu elaun seberang laut untuk aku adalah rm100 sehari, dan aku di sabah 7 hari. semua makan minum, hotel, tengok wayang, jalan2 under company expenses. best! untuk cendrahati keluarga, yg tersayang, dan kawan2 aku beli mutiara, batu air sabah, parang, ikan masin dan sotong kering, dan teh sabah.


Gambar teh sabah ehsan http://www.sabahtea.com.my

mula2 tu aku beli dalam 5 kotak je. sampai airport tawau (airport lama)aku kira2 duit elaun aku masih banyak, aku beli lagi dalam 15 kotak. harga aku dah tak ingat, dah lama. pada firasat aku may be inilah first dan last time aku dapat peluang datang ke sabah. so, baik aku pulun beli banyak2 teh sabah. lagipun rasanya berbeza dari teh2 disemenanjung. penuh beg aku dan memaksa aku beli extra beg disabah untuk barang2. malah kerana parang kontot aku beli ditawau tu, 2 kali aku disoal siasat di tawau dan klia walaupun aku dah ambil permit dari balai polis semporna.

seronok kawan2 dapat hadiah berupa teh sabah. yg istimewa tu dapatlah mutiara sekali. 2 orang teman istimewa dapat ciuman hangat, opss! dapat set rantai dan gelang mutiara ratusan ringgit. ahli keluarga ada dapat gelang, rantai, cincin mutiara, dan yg jauh2 tu aku bagi mutiara kosong je sebijik. ok la tu! untuk anak2 saudara aku beri batu air sabah buat loket rantai. setiap keluarga dekat dan jiran2 dekat aku bagi teh sabah sekotak sorang. heboh sekampung, teh sabah la katakan! mana ada jual di tempat kami.

oh ya, masa tu aku masih bujang dan tinggal di rumah sewa di taman sri muda, shah alam. suatu hari seorang kawan ajak temankan dia ke pasaraya untuk membeli sedikit barang di pasaraya sri kota di sri muda. dan.....

masa lalu rak teh/kopi tu, aku dapat lihat deretan kotak2 teh sabah tersusun kemas. lagi murah dari yg aku beli disabah dan di airport. cilampret! kenapalah aku lupa bahawa tempat aku tinggal di sri muda tu sendiri adalah perkampungan orang2 sabah yg memang dikenali sebagai 'pekan sabah' dikalangan warga shah alam. malah, kunjungan aku ke sabah yg itu juga bukan yg pertama dan yg terakhir; berkali2 aku pergi ke sabah selepas itu. dan teh sabah bukan lagi pilihan aku untuk dibawa balik. untuk kawan2 dan keluarga yg tau aku ke sabah dan mintak teh sabah, aku beli je kat pasaraya area rumah aku tu. murah dan menyenangkan. ha.3x.

apa rasa teh sabah? korang belilah sendiri, dan rasailah kesedapannya. dan dengan terbitnya entry ni memaksa aku mencari teh sabah malam ini.

atau adakah kerinduan aku pada teh sabah ini menunjukkan aku dah lama tak kesabah,
aku tertanya2 masihkan ada panggung2 wayang xx di pekan semporna? rindu aku pada kesejukan pekan keningau, kecantikan pulau mabul, keindahan wajah dan tubuh gadis2 di kampung bugaya. Aku rindu nak ke sabah.