Wednesday, April 22, 2009

Suatu Amanah

HADIAH PERCUMA??
Masa syiok2 blog hopping tadi, aku terpaku dan terlama sikit kat blog joegrimjow (http://joegrimjow.blogspot.com/2009/04/contest-diumum-kan.html). Ada pelbagai HADIAH PERCUMA termasuk yang paling cikai 10 helai baju manchaster united atau liverpool made in UK untuk dimenangi. hadiah pertama hingga ketiga tu malas aku nak sebut sebab haram tak pernah dapat pun kat aku. teringat powerroot buat pertandingan, bertin2 aku bedal air tongkat ali dan paksa isteri minum air pearl kacip fatimah. alih2 pakcik lain yg cakap "saye menang moto". aku? alhamdulillah, terlebih power dan kacip, dapat anak sorang lagi. Syukurlah. lagi best.. hari2 membesar punya hadiah.

sape2 nak masuk contest tu masih dibuka sampai 20/05/09. untuk keterangan lanjut korang pegilah blog joegrimjow tu.

sebelum aku lupa, terima kasih maksu (http://ceritakosong.blogspot.com)kerana bagi aku 2 award seperti dibawah ni. pergh! cam artis lak dapat 2 award sekaligus. dapat friendship award tu aku sangat bangga, sebab orang2 maksu lah buat life menyenangkan. walaupun bersahabat cuma dialam ghaib, opss... dialam siber, tapi terasa mesra je. tapi bab award blogger star tu macam malu je nak tampal, takat 10 visitor sehari, boleh ke dipanggil star. tapi sebab maksu dah paksa, aku tempelkan jugak le. kalau nanti ada mana2 blogger star yg terlawat blog aku secara accident, abaikanlah star aku tu. anggaplah aku cuma penyanyi cilik 'twingkle twingkle little star' je. ni rupanya award berprestij itu :-




sebab kebetulan aku memang tengah cari idea untuk contest si joegrimjow tu, dengan melihat award dari maksu tu aku terdapatan satu idea. maksu, kalau "saye menang motor', satu side mirror dia saya hadiah kat maksu. tapi kalau dapat baju?? butang baju je saya bagi ok tak maksu??

sebut pasal award atau anugerah ni pada aku ia suatu amanah dari pihak lain kepada pihak penerima agar lebih berusaha untuk maju dan berjaya. amanah itu dilambangkan dengan tropi, medal. award, logo, duit, ucapan, hadiah dan sebagainya. sebut pasal amanah, aku teringat amanah saham nasional aku yg tah berapa bakinya.

apa? salah tajuk? sori dah dapat award ni aku lupa diri sikit. nak peluk staff perempuan aku, takut pulak laki dia pelangkung aku. tapi apa2pun peluk memeluk tu tak jejaskan ekonomi negara, tapi kalau aku peluk staff perempuan aku memang confirm ekonomi peribadi aku terjejas sebab confirm aku terpaksa membuat surat termination kepada diri aku sendiri kerana sexual harrasment.

ok lah,ini kisah aku dan rakan2 yg menerima amanah. Begini kisahnya.....

kursus kepimpinan, kursus btn atau biro tata negara dan seangkatan tentera dengannya aku yakin ramai yg dah pergi. sama ada secara sukarela atau paksarela. pada aku, rasanya dah lebih 3 kali aku pergi. sekali masa aku kursus kepimpinan ketua2 pelajar negeri pahang, kemudian kursus btn masa form 5, dan last sekali kursus btn jugak sebagai syarat wajib sebelum grad masa kat universiti.

biasalah.... masa pergi kali pertama, agak dungu sikit. ye lah tau tau apa orang nak lanyak kita. apa jurulatih suruh, aku buat je walaupun hati kecil aku tau aku akan dibuli. bak kata orang kampung aku "ibarat unta mekah, terus serah leher bila dengar dirinya nak disembelih".

tak faham? apsal lembab betul ko ni? tak pernah gi kursus btn ke? dulu2 masa aku, kalau kursus je, lepas lapor diri setiap peserta akan diberi sebiji telur ayam mentah untuk dijaga sebagai amanah diri, keluarga, agama dan negara. telur tu kita akan diminta tandatangan utk elak bertukar dengan telur peserta lain. err... ada ke peserta boleh tertukar telur? dah nama kali pertama, aku macam siot je jaga telur tu ibarat menatang minyak yg penuh. setiap aktiviti kena bawak telur; ceramah, sukan, mandi. solat dan sebagainya. sian....

ramai gak peserta yg kepecahan telur akibat kecuaian sendiri, terjatuh masa beraktiviti, dan tidak kurang pulak oleh dikhianati oleh jurulatih yg sengaja mencuri dan memecahkan telur peserta. kesian... takde zuriatlah mereka nanti sebab telur nak hilang sebiji.

argh!! malas nak stori mori kisah kursus pertama sebab aku kena teruk. bila kursus kedua. aku dah tak kedunguan lagi. malah, aku yg friendly (saje nak relatedkan dengan award yg aku dapat) senang dapat kawan yg segila2 aku. ada siap bawak marker pen sendiri, ada yg bawa bekas khas untuk simpan telur elak pecah, malah ada kawan aku tu siap bawak sepapan telur ayam. ye lah, kalau kursus 3 hari 2 malam, habis sepapan telur ayam tu pecah. tak tau lah betapa gelojohnya orang tu. kawan tu siap buat bisness, sebiji telur seringgit.

tapi aku lain. aku tak main le bawak telur banyak2. yg dah ada pun dah cukup untuk meneruskan kelangsungan zuriat aku. aku tak perlu bawa marker pen... aku cuma perlu idea dan bermanis mulut. aku tau mana2 kursus gomen, pagi2 mesti ada telur rebus. so, aku simpan telur rebus tu dan tandatangan diatasnya. telur amanah, aku simpan didalam almari. dah nama amanahkan, aku kena simpan le tempat selamat.

masa ceramah... pap! ada kawan terjatuh telur. pecah.
masa sukan.... pap! bola kena telur. pecah.
masa solat... pap! telur terjatuh masa sujud. pecah.
masa kawat.... pap! telur pecah sebab ditepuk jurulatih. pecah.

kesian mereka yg kepecahan telur. dah la tak pasti ada sambungan waris ke tak, kena bawa sebiji jongkong bata sebagai ganti. pergh! berat woo... bayangle gi jongging bawa bata... siannya. ada yg lagi malang, bata terjatuh dan pecah. kena bawa dua biji bata. aku? steady beb.

yg aku syiok ialah gelagat peserta perempuan. mereka siap simpan telur dalam sapu tangan, ada yg simpan dalam stoking. ala mereka tak pernah bawa telur, jadi camtulah. species aku yg dari kecik memang spesies pembawa telur aku tengok rilek aje. so, majoriti yg kepecahan telur ialah geng jantan yg lebih kasar. dan species ni may be yg baru kali pertama kursus atau dan berkali2 kursus tapi tahap kebendolan mereka masih menebal.

akhirnya sampailah kami ke malam terakhir. ye lah.... kami dah diberi ceramah tentang nasib bangsa kami yg terus terpinggir. kami dah mengalir air mata sambil menyanyikan lagu 'anak kecil main api' dan 'penyair dari gunung' yang aku hafal sampai sekarang. malam terakhir ni seorang motivator hebat memulakan xtvt. kami menghadap sebuah pentas dimana pakar motivasi itu mundar mandir dan kami dikehendaki menutup mata. antara bait2 katanya yg masih aku ingat sikit2....

..."anak2ku, telur yg diberi itu anggaplah sebagai amanah ibubapa, agama dan negara. ia seumpana satu benih kehidupan yg kamu harus tatang seumpama menatang minyak yg penuh. jika kamu memberikan ilmu dan mengasuh diri kamu untuk menjadi seorang yg berguna, saya yakin kamu akan berjaya mengasuh zuriat kamu yg dilambangkan dengan telur itu. kamu kena percaya kamu adalah orang yg bertuah kerana lahir ke dunia kerana sains membuktikan bahwa dari beribu2 sperma dari bapa2 kamu, kamu yg cepat sampai dan berjaya menembusi telur ibu kamu. dan ahkirnya selepas 9 bulan 10 hari kamu dilahirkan ke dunia ini."

"bla..bla...bla...bla............."
ceramah itu sengguh terkesan. aku dengar suara tangis peserta2 perempuan yg hanya dipisahkan oleh laluan selebar sedepa. dalam mata yg aku buka sikit aku tengok peserta perempuan yg aku minat. siannya.... menangis. rupa yati (bukan nama sebenar)yang comel lote tu kelihatan macam ..... argh! malas aku nak gambarkan. at least aku tau hatinya juga lembut, selembut hati aku yg mudah menerima gadis2 cantik untuk hadir dalam hatiku walaupun baru 13 minit berkenalan. tapi aku masih dengar motivator tu berkhutbah.

"sekarang saya mahu kamu fokus untuk tujuan kamu lahir ke dunia. kamu lahir untuk memberi kebahagian dan kejayaan untuk diri kamu, keluarga kamu, agama kamu dan negara kamu. sekarang saya minta kami pegang telur kamu dengan tangan kanan, bawakan ke kepala. niatkan dalam kepala bahawa kamu ini pemegang amanah. sekarang, bawa turun tangan kamu tadi ke mulut. cium... cium telur itu seperti mana kamu mencium tangan kedua ayahbonda kamu. cium sebagai tanda kamu meminta restu kerana kejayaan datang dengan restu kedua ayahbonda kamu. sekarang, turunkan ke dada kamu. letakkan ia di jantung kamu. dengarlah dengup jantung kamu, tekadkan bahawa kamu akan berusaha utk berjaya selagi masih berdengup jantung kamu itu. sekarang, bawa ia ke hati kamu.... inilah tempat terpenting. kamu sudah tekad untuk berusaha, kamu sudah minta restu ayahbonda, kamu sudah berjanji akan berusaha selagi ada dengup nafas kamu. dan sekarang kamu ke ikrarkan dalam hati kamu bahawa kamu akan berjaya"

"saya saya minta kamu kenangkan semuanya... harapan diri kamu, harapan ayahbonda kamu, dan harapan agama kamu yg terpaksa kamu pikul. pegang telur itu erat2 di hati kamu. letakkan seluruh kepercayaan, harapan itu didalam telur kamu. sekarang... diharapan kamu saya telah letakkan satu tnda sasaran sebagai lambang target kamu. sekarang, buka mata kamu perlahan2, teruskan fokus pada sasaran yg telah saya letakkan diharapan kamu. tengok pada point paling kecil ditengah2 sasaran itu. itulah sasaran yg kamu harus sasarkan."

"sekarang... terus pusatkan pada amanah ditelur kamu sambil mata dan otak kamu fokus kepada sasaran. saya hendak kamu lontarkan telur2 itu ke sasaran sekarang. lontarkan...lontarkan... LONTARKAN! "

pap! pap! kelepap! kelepek! kelepok! kelepus! (macam2 bunyi telur pecah langgar dinding)

selepas 10 minit....

"saya minta siapa yg degil membaling telur berbaris disebelah kiri. yg mengikut arahan saya membaling telur disebelah kanan." laung pakar motivasi dengan kehadiran ramai jurulatih lain.

"mereka yg tidak memecahkan telur, saya anggap kamu derhaka. buat ketuk ketampi 10 kali" laung jurulatih.

aku tengok peserta pemecah telur gelak2 kat kami. gelak sakan korang ye... tengok sape yg pecah telur nanti.

"kepada yg telah memecahkan telur amanah tadi, TAKZIAH! kamu telah menghancurkan amanah keluarga kamu. sekarang kamu ketuk ketampi 50 kali. dan ambik bata sebiji seorang sampai acara penutupan esok" laung pelatih.

giliran aku dan kawan2 tak pecah telur katawa terbahak-bahak. padan muka korang!

hari penutupan pun sampai, bermakna tamatlah seksaan dunia buat kami. sebelum bersurai cam biasa kami dengar pelbagai acara formal penutupan. kemudian kami seorang demi seorang diberi peluang naik ke pentas menunjukkan diri dan titanya pelbagai soalan dan pengalaman oleh para jurulatih dan sahabat2. yg aku terus ingat ialah semua dari kami ditanya adakah telur kami pecah atau tidak dan macammana telur itu pecah, antaranya.... (semua bukan nama sebenar)
soalan untuk semua orang : bagaimana telur kamu pecah?

jawapan:
ali : telur saya jatuh.
ha.ha.ha....
abu : telur saya pecah langgar pokok masa aktiviti.
ha.ha.ha.....
ahmad : telur saya dipijak kawan masa senaman
ha.ha..ha...
kamil : jurulatih tepuk telur saya sampai pecah
ha..ha..ha...
hamzah : azizah terlanggar telur saya
HA..ha..hahh...
azmir : masa sujud telur saya jatuh lalu pecah
ha..HA..Haaa..
saiful : saya baling telur saya masa sesi motivasi
ha..ha..HA...

selepas xtvt itu, kami diberikan sijil dan majlis bersurai.

apa? apa jadi ngan telur aku? tak jadi apa2. masih aku simpan sampai sekarang. Alhamdulillah, kata2 jurulatih kursus2 itu masih aku jaga dan ingat. aku akan sampaikan kepada anak2 aku nanti. dan at least aku dah sampaikan kepada anda semua.

27 comments:

KV said...

aku pun malas mauk peraduan sbb saguhati pun payah nak dapat. Huhu

ILA said...

apa2 pun..aku just can wish u good luck:D

izman said...

kv,
akupun tak pernah dapat, tapi aku rajin mencuba. "pakcik menang moto" itulah idola aku. he.3x..

izman said...

ila,
kalau tak dapat jugak, aku akan mogok makan nasi sehari. (tapi mee, chicken chop dan sebagainya aku akan makan la...)

Mak Su said...

hahahah! side mirror pun ok gaks... kih kih kih, boleh eden pandang2 kat belakang gitu.

izman said...

maksu,
tapi kena doa agar hadiah diubah kepada menang moto la... he.3x

NONIE AZIZ said...

aku pun tak pernah menang pasal tu aku malas masuk...apapun pasal telur tu aku gelak kuat ok...seb baik la ni tengah lunch hour...

izman said...

nonie aziz,
syukurlah kalau ko suka. bagus jugak ko tak masuk pertandingan tu, so peluang aku menang saguhati lebih tinggi. ha.3x.

trima kasih singgah.

Shifu67 said...

alamak aku tak ingat nak ambik award yg mak su bagi tu.... hehehe

nadya said...

huuiiiii...telo lu kalau gigit mesti terabo gigi....hehehe

Mey...sabtu ni aku gi Bukit melawati..secara khususnya ...Taman Alam kayu bakau ... nak ikut.. aku buat photo session sama boss aku....

asis said...

orait la tu dapat anak..

izman said...

shifu67,
jangan tak ambik bang. nanti kecik ati tuan rumah yg memberi award.

izman said...

nadya aka razman,
telo mana yg keras sgt tu?

gi ngan boss ko buat ape?? nak seronok2 tak dapek.

izman said...

asis,
tu la pasal. kalau memang baju ni lagi best. pakai baju mu masa sambut anak. he.3x

Shitsurei shimashita said...

kenapa telur yek? xleh benda lain ka?
abis sekor ayam tu..hehehehe..

thank you 4 the info. Insya Allah, saya pula akan menyusul

Anonymous said...

tak bleh tahan gelak aku baca kisah telur tuh.. sengal perut aku tahan gelak kat opis neh

-eiman-

joegrimjow said...

hee
xec ke yang pasrt last
10 markah kot

Jard The Great said...

ehehe...

Mohd Nasri Md. Nasir said...

msti xslese smyg sbb telur pcah..
hehe..

joegrimjow said...

haha
dah cek dah
lucu2
tgu je la yek

Diari Milik Pink said...

tahniahhh!
entri ni memang layak untuk menang..
serius..
best dan bermanfaat..
clap.clap.clap.

HuRuL_AiNi said...

hohoho....tahniah menang....memang layak menang, gelak sakan baca...haha, tp ada motivasi jugak....hehe

Lun said...

x jd telur temelang ke simpn smpi sekrg?

Lun said...

telur simpn lme2 jd telur temelang

Mr PenyuBiru said...

tahniah buat kamu! n3 ni dah menang hadiah pertama lagi.

LotsOfLove-Pearls said...

Wah...pemenang Pertama...
Tahniah!

Tak sia2 cerita tentang telur..

Arra JaSmY said...

Hahaha..Tahniah..
kisah Telur..
lucu lah..tp bermanfaat..ahaks.