Wednesday, April 8, 2009

Aku & Pedajalan

aku sebenarnya masih blur tak de idea nak tulis entri, masa keluar ambik anak tadi kat radio sinar fm, si abby fana doq sembang pasal 'pedajalkan kawan atau dipedajalkan kawan'. ini aku banyak kenangan.

pedajal satu
masa aku darjah enam. masa ni minggu2 akhir persekolahan, dah tak belajar dah. kebanyakan kelas tengah sibuk buat jamuan perpisahan, dan kelas aku tak terkecuali. macam2 juadah disediakan. sebagai pelajar yg aktif memang sibuk sikitlah menghadiri jamuan dikelas sendiri dan dijemput untuk kelas dan persatuan2. sebab prinsip hidup aku dari dulu ialah 'musuh jangan dicari, rejeki kena cari dan jangan tolak' aku menerima jemputan dengan gembira.

aku masih ingat, lepas jamuan kelas aku. sambil2 mengemas meja dan pinggan mangkuk, aku lihat beberapa kawan kelas sebelah sedang asyik menghadap botol2 air berkarbonat. ada coke, ais cream soda, fanta orange, fanta merah dan sebagainya. dulu murah... 50 sen sebotol. aku join mereka. aku tertarik dengan campuran minuman mereka, ais cream soada dicampur serbuk kopi sebelum diminum. fanta orange dan fanta merah dicampur susu. aku minta cuba, mereka suka hati bagi. tapi ada satu campuran mereka suruh aku cuba. alah... air coke! aku disuruh minum sampai abis.

aku minum. dan minum. dan minum. kenapa coke ni rasa pelik sikit ha! aku tengok mereka sengih2. tiba2 aku rasa kepala aku berpusing. bumi seolah berputar bukan pada paksinya. Alamak gempa bumi! argh bukan.... kiamat! tadi aku yg minum dlm posisi berdiri mula mencari dinding untuk berpegang. geng2 aku tadi berebut minum coke yg aku minum tadi. aku tengok sorang demi seorang terduduk dan tersandar di dinding kelas. aku cuba bangun, lutut aku longlai. dan aku terpaksa memejamkan mata. may be dalam 30 minit barulah keadaan aku kembali normal, tapi aku lihat kawan2 masih tak normal.

on the way balik, aku cuba2 kenapa coke tu buat pening, diorang cakap coke dah tamat tempoh kot. diorang juga ada beri teori air tuak. aku angguk bodoh je. aku tak puas hati, aku tanya kawan baik aku rezan (kini arwah), dia kata coke tu dah dicampur panadol. cilampret punya kawan. aku mengambil kesempatan kegeraman itu dengan menendang bontot rezan. so, kami seri.


Gambar Hiasan : Aku (bertali leher, duduk sebelah kanan cikgu) bersama kawan2 lelaki kelas aku masa sekolah rendah.



pedajal dua
kisah ni masih di sekolah, tapi dah besar sikit. dah mimpi basah dah. masa sekolah menengah. bersekolah dikampung dengan kawan2 yg kami kenal-mengenal sejak lahir memang seronok. yg lagi seronok mengenakan kawan2 sama ada dalam perjalanan ke sekolah, dalam kelas, kat kantin, bersukan, berkhemah, dan juga on the way balik sekolah. dendam? mana ada dendam2 ni, cuba memang kena balas balik la (tu bukan dendam ke?).

dalam kelas, pedajalan yg paling biasa ialah tarik kerusi masa kawan nak duduk. Beddebuk! macam nangka busuk jatuh daa... kawan yg kena, jatuh terduduk. dan kawan2 lain ketawa geli hati. aku biasa kenakan orang, dan aku juga biasa terkena, so, no heart feeling.

takat tarik kerusi tu tahap normal je, dajal lain yg biasa ialah mencucuk bontot mangsa dengan menggunakan hujung tangan. tak faham? apa la lembab sangat. aku cerita cara2nya step by step :
1) rapatkan kedua2 tangan anda, hingga jari jemari bersentuhan. ala kedudukan tangan macam nak menyembah raja.
2) rapatkan dan kuat2kan kekuda jari-jemari anda.
3) cari mana2 target yg menonggeng, kalau boleh nampak lurah bontotnya. kalau dia tak pakai spender lagi bagoss.
4) pusatkan sasaran ke luruh bontotnya, dan halakan jari jemari tadi ke alor keramat itu. dann....

err... aku tak ajar ye. aku cuma cerita pengalaman dulu2. kalau korang buat dan mencederakan kawan2 aku tak tanggung.

tragedi 'tuju bontot' ni tak kerap sangat la berlaku, tapi terjadi bila mangsa leka. pernah suatu ketika masa aku sedang tonggek baikkk punya nak ambik barang yg jatuh dilantai (sabotaj??) tiba2...

Tuppp! satu tujahan keras tangan singgah ke bontot. ALLAH!.... Sakitnya!. hanya tuhan yg tahu darjah kesakitannya. terasa telor pun hilang. kesakitannya membuat hilang daya ingatan seketika, aku tersandar, sambil kedua2 tangan memegang bontot. aku tak boleh samakan dengan sakit bersalin, sebab aku tak pernah bersalin. ia juga tak boleh disamakan dengan sakit bersunat, sebab bersunat sekali zass je. kesakitannya dapat ditafsir infiniti oleh medula oblongata (aku tulis je... akupun tak pasti apa menda ni..).

cara rawatan kalau kena tuju bontot ni senang je. kena bertenang. kalau dapat cari dinding lebih baik, hentakkan bontot anda ke dinding secukup rasa agar ngilunya dapat dikurangkan. kalau jenis tak malu, digalakkan berbaring dilantai. ianya biasa akan pulih dalam masa 5-10 minit. kalau tak pulih juga, dinasihatkan segeralah ke doktor. kes macam tu biasanya akibat pendarahan serius, pemangsa bukannya menggunakan tangan, tapi objek tumpul lain. segeralah membuat laporan polis, itu kes liwat tu. kuang.3x.






IZZI ADVERTIZING----------------------------------------

www.bio-asli.com





www.bio-asli.com

10 comments:

nadya said...

duk asrama ..takkan kena dajai tu jer....

Tijah said...

kau mmg ganeh kocik2 dulu kan? sib baik aku bukan klasmet kau...kok tak mmg berkelahi la kau hari2 dgn tijah dragon

*kau sebaya aku kan? 1976?

izman said...

nadya aka razman,
tu masa tak duduk asrama. bab asrama kena crita kemudian. idea entry baru tu... he.3x

julietchun said...

bebudak lelaki je yg nakal camtu,kami pompuan ni tukang gelak,kakaka

Shitsurei shimashita said...

best time kita belajar dulu, skrg susah skit. budak2 punya dajal lain mcm. ngeri..

izman said...

Shitsurei shimashita,
betul tu, dulu bergurau ganas pun masih berkawan rapat, kena hukum kat cikgupun kita diam2 takut ibubapa tau dan tambah pelempang lagi sekali.

sekarang, gaduh2 sikit dah main lawyer. makbapak serang cikgu. gaduh dan buli sampai kes kematian. ngeri betul

Mak Su said...

serius aaa, taruh coke ngan panadol boleh penin?

izman said...

maksu,
tah la, lepas tu tak penah nak cuba lagi. pening gile.

Abang Long said...

Pedajal ... hahahahaha ....nanti Abang long akan kisah kan dalam blog.

izman said...

abang long,
tak sabar menunggu cerita abg long nanti.