Tuesday, April 14, 2009

Siri Ikhtibar : Chicken ala carte

Aku dapat link satu video ni dari sahabat baik aku, intan. masa tu aku sedang menikmati nasi lemak ayam goreng. biasalah, bukak email dan makan sarapan sekali.

sebagai manusia biasa yg ada perasaan dan ada keluarga, aku benar2 tersentuh dengan video pendek ni. apatah lagi orang macam aku yg asyik2 makan je. video pendek dalam 6 minit ni menunjukkan keghairahan kita makan makanan segera terutamanya ayam goreng dan kita selalu tidak menghabiskannya. munkin ia suatu pembaziran, tapi disatu sudut lain ada insan2 malang yg rupanya sedang memakan sisa2 makanan tersebut.

video ini benar2 menginsafkan. aku tak suruh korang berenti makan makanan segera yg sebenarnya dah jadi culture. aku pun tak suruh korang jangan habiskan makanan dan ayam goreng tu dengan harapan ada manusia lapar yg dapat makan makanan yg korang buang. aku cuma minta korang faham, hayati dan menginsafi diri.

kalaulah ada secebis keinsafan, bantulah manusia2 yg dhaif ini dengan memberi sedekah atau berzakat. Allah pasti merahmati anda.


22 comments:

Ms.Lilies said...

wuwuwuwuwu,.....sedihla bro cite ni...

julietchun said...

tgk Bersamamu pun dah menginsafkan.

izman said...

ms lilies,
walaupun dilakon semula, aku agak tersentuh ngan crita ni. sedinhnya... waa....

izman said...

julietchun,
yup. bersamamu pun menyedihkan. kita patut tolong mana yg buleh.

pB said...

tu lar kan ....


nasib kita tak sama antara satu sama yang lain

izman said...

pB,
ada hikmahnya Allah jadikan manusia berbilang jantina, kaum dan sebagainya.

cendawanintim said...

lambat giler loading video tuh...tak buleh tengok sampai sudah....huhuhuhu

izman said...

cendawanintim,
slownya internet connection opis ko. tak tengok takpe, kalau tengok takut ko sedih banget.

Nek Cun said...

Izman... memang menyentuh hati vedio tuh. Lihatlah bagaimana anak-anak itu mahu survive... sanggup makan walaupun makanan lebihan, sedangkan anak cucu kita, boleh memilih makanan mereka. Bukan takat memilih makanan, boleh memilih kedai lagi!... alangkah bertuahnya anak cucu kita!... Memang vedio itu amat menginsafkan!...

izman said...

nekcun,
betul tu. malam nanti saya nak tunjuk pada anak2 saya. tiap2 bulan asyik2 merengek nak makan fast food.

Yunus Badawi said...

kita kena sentiasa bersyukur dgn pemberian Allah. Dan sebesar2 pemberianNya ialah iman. Jagalah iman kita.

Mak Su said...

video tak dpt tgk kat sini :(

izman said...

yunus badawi,

trima kasih bang psl singgah kat blog merapu ni.

betul, kita kena sentiasa bersyukur.

izman said...

maksu,
ala siannya maksu tak leh tengok. pc maksu tak de format video ke atau masalah lain?? may be maksu buleh masuk website dia. macam2 video ada......

Lily.Lulu said...

sedihnya tengok bang
tak sanggup saya nak tengok sampai habis

:(

serius ..
sayu saya tengok

secangkir madu merah said...

hu..hu..hu.. memang menginsafkan, seharusnya kita bersyukur dgn rezeki yg dilimpahkan oleh Allah swt.

Jard The Great said...

tak dpt nak tinguk ar.. huhuhu

muadzlife said...

sayu...sebab tu kita perlu selalu bersederhana....

izman said...

lily.lulu,
kalau ada secebis kasihan, syukurlah. itu tandanya hati kita masih ada sifat kemanusiaan.

izman said...

secangkir madu merah,
yup, kita hendaklah sentiasa bersyukur dengan rejeki.

izman said...

jard the great,
ish... siannya org rtm tak dpt tinguk.

izman said...

muadzlife,
kesederhaaan itu penting.