Thursday, June 25, 2009

Astro Dalam Kereta?

Masih dalam mood balik kampung.

masa balik kampung hari tu, anak aku si luqman ralit (asyik) tengok video cd dalam kereta waja adik aku. kebetulan keluarga aku dan adik aku si imran tu guna satu kereta je untuk ke rumah nenek kami dan ke pasar malam bandar jerantut.

dalam kereta luqman diam je, dia tahu jaga maruah ayah dia dari meminta2 menda2 yg confirm ayah dia payah bagi.

masa on the way balik klang baru luqman tanya aku.

anak : ayah. ayah beli la tivi macam dalam kereta ayah cik (kereta adik aku si imran).
ayah : nak buat apa ada tivi kecik tu?
anak : boleh tengok kartun tom and jerry.boleh tengok upin & ipin.
ayah : kan, kat rumah boleh tengok. lagi besar.
anak : tapi, ayah cik punya dalam kereta. boleh tengok masa jalan2.
ayah : membazir je. tengok kat rumah lagi best.
anak : nak tengok dalam kereta jugak!
ayah : ok! nanti ayah pasang tivi kat rumah dalam kereta ayah. pastu ayah pasang astro kat belakang nak? boleh tengok macam2 channel.
anak : tak nak kawan ayah!
anak perempuan : (menyampuk) tak nak kawan ayah jugak!
ayah : oklah! nanti ayah banyak duit ayah pasang. sekarang ambik henpon ayah tengok kartun tom & jerry.
anak2 : yeah! nanti ayah belanja key ef ci ye.
ayah : ok...
anak lelaki: luqman sayang ayah!
anak perempuan : pika sayang ayah jugak!
ayah : yelah. ayahpun sayang luqman dan pika jugak (sambil menjeling isteri yg hanya memerhati. jeles la tu......)

10 comments:

eiman@nurizan said...

aii pendek je post kali nih.. sehati sejiwa anak2 ko eh si luqman ngan pika tuh.. haha.. jeles bini ko tu karang..

joegrimjow said...

buhgia je yek

yang adiah tuu
dah msg kan?
juz nak konpem
kot2 la org len tipu
huhu

Monkey D Luffy said...

adeh

anak2 zaman sekarang mcm2 demand plak

kekeke

ima shhs said...

keluarga bahagia...:))

betul,betul,betul....(tiru sore upin&ipin)...kih..kih..kih...

Abang Long said...

Dalam bilik tidur ada tv kah ?

julietchun said...

idea bernas tu pasang astro dlm keta,hehe.

Mak Su said...

hihihi, susah-susah, pasang jer tivi 14 inci flat screen, itulah penangan teknologi kan. huhuhu

SUZIE APAI said...

letih bila ank2 dh pandai meminta itu ini...berbelah bahagi wei..kita plak yg konpius aper tindakan yg btul diambil...

izman said...

eiman,
otak takde idea. tapi sesekali buat pendek syiok jugak.

Rantong said...

Sekadar nasihat & peringatan sesama muslim.

Berhat-hatilah bilamana menulis blog. Tulis dengan ilmu & iman.

"Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan daripada sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian daripada sangkaan itu berdosa, dan janganlah kamu mengintip, mencari-cari kesalahan dan keaiban orang, dan janganlah sesetengah kamu mengumpat sesetengahnya yang lain. Apakah seseorang daripada kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) Maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah Penerima taubat lagi Maha Mengasihani. " (Al Hujurat ayat 12)

View Profile: Rantong™