Saturday, September 26, 2009

Kenangan Dengan Ahli Kumpulan Firdaus

dikesempatan keluangan ni aku just nak stori mori pasal sahabat aku yag bergelar artis. aku teringat nak bercerita pasal kawan aku ni sebab aku dua malam lepas kot ada lihat persembahannya di astro. kebetulan malam tu aku dah tak de menda nak buat, picit punya picit chanel, terkeluar kumpulan firdaus. mereka tengah menyanyi. since, aku tak de menda nak buat dan mereka2 ni dari kelahiran uum, aku layan dengan anak2.



sambil2 tu aku tunjukkan kat anak2 aku, ini kawan2 ayah masa kat universiti dulu. siap aku tunjuk kat skrin tivi aku yang masih old fesyen tu muka2 kawan2 yang aku kenal dan kenal aku. aku kenal semua, tapi ahli firdaus yang kenal aku cuma 2 orang je. sorang ahmad tarmidi mahli dan seorang lagi mohamad rasul. tarmidi ni satu batch ngan aku, petang2 selalu gak aku main bola tampar dengan dia dan kawan2 lain kalau aku tak gi jogging (cuci mata sebenarnya). mohd rasul pula junior aku, agak rapat sebab dia ambik kursus HRM jugak.

masa firdaus baru rakam album pertama tu, mereka masih student uum jugak, sama ngan aku. masa tu album2 nasyid tengah top, dan pihak uum banyak support firdaus ni. setiap kali ada function universiti, muka firdaus mesti ada menyanyi. kekadang menyampah pun ada! apa taknye, malam kebudayaan dia nyanyi, malam ko-k dia nyanyi, malam ghazalpun dia nyanyi, malam2 dalam kat bilik air blok kediaman pun dengar dia nyanyi jugak.

dari 6 atau 7 anggota dari album pertama dulu, kini mereka dah berempat. mohd rasul pun dah tak join mereka lagi. kali terakhir mohd rasul beritahu aku, dia tumpu pada kareer dia dan menetap di melaka. nombor phone diapun dah tukar, cuma ada email je. tarmidi adalah satu2nya ahli yang aku kenal, tahun lepas masa dia buat persembahan di eaon bukit tinggi klang (jusco) aku bawa keluarga pegi tengok, dari jauh je. segan nak ngaku ada kawan dah fofular jadi artis. lagi segan nak berebut2 minta autograf.

cuma satu kenangan manis aku dengan tarmidi (err... kami bukan gay yer) ialah masa dia dalam pembikinan album pertama dulu. masa dia baru balik dari KL, dia bawa balik demo tape (mastercopy?/ duplicate copy??)album pertama dia. since bilik dia masa tu tak de cassette player, dia pergi layan kat mini compo aku. kebetulan mini kompo aku tu baru beli. hari2 dengar lagu dari komputer mana tahan, berasap komputer nanti. masa dia nak guna tu, aku kebetulan nak pergi jogging. aku tak kisahlah dia nak guna bilik, sebab bilik aku memang tak pernah berkunci, kecuali masa balik kampung. midi (tarmidi)pelawa aku dengar sekali dan bagi pendapat ikhlas aku. ala korang tau la,aku ni dari dulu mulut memang jenis laser. kalau korang minta pendapat, dan aku bagi pendapat yang korang tak suka dengar: apa peduli apa!


Gambar : Ahli Kumpulan Firdaus bernama Tarmidi Mahli. Ehsan http://www.firdaus.net

so, aku layanlah dengar lagu2 nasyid. may be, selain ahli kumpulan firdaus, pihak studio rakaman dan kakitangan mereka, akulah orang awam pertama yang dengar lagu mereka (bangga giler dan perasannya!). masa tu lagu yang aku suka banget ialah lagu keampunanmu (kot??) dan lagi satu ialah lagu untuk kompilasi raya keluaran src berjudul miskin kaya. album pertama mereka dan kompilasi raya ni aku beli original sebagai support kawan2.

apa yang seronoknya kawan dengan artis ni?? aku tengok, mereka ni biasa2 je, tak sombong. pergi kelaspun takdelah orang nak berebut minta autograf, may be sebab mereka artis nasyid kot. midi aku lihat masih dengan perangai hu-ha-hu-ha dia. main bola tampar atau badminton petang2, malam layan bergebang dengan geng2 blok, bermain uno atau bermain games fifa di komputer dia. sesekali ada jugak aku tengok dia baca surat peminat dan membalasnya, tapi kami kawan2 tak nak kacau. itu dunia artis, kami tak campur.

apa moral cerita ni? tak de moral apa2pun. cuma sekadar nak isi kekosongan entry blog aku hari ni. tahun ni dah genap 10 tahun batch aku grad dari uum. dah dengar suara2 geng ropla untuk buat gathering lagi. tahun lepas kami buat kat bagan lalang beach resort. harap2 tahun ni atau awal tahun depan kamu dapat adakan gathering lagi. dari start kami buat dulu, gathering tersebut semakin ramai yang joint. ramai sebab ada geng2 kami yang nak jumpa kawan2 sambil sembang sepanjang malam macam kat uum dulu. dan jumlah itu bertambah ramai sebab ramai yang dah berkahwin dan setiap kali ada gathering, bilangan ahli ropla junior makin bertambah.

11 comments:

joegrimjow said...

pernah jumpa asri rabbani n the geng
dulu2
beraya xpernah

eiman@nurizan said...

geng ngan anggota firdaus.. ingatkan ko dulu join firdaus nih.. baru gempak.. haha

rayz said...

sejak bila lak kaki jogging lak ni.... cam lakonan jer bunyi nyer

Shifu67 said...

errr sah ko tak de bakat nyanyi ni... sebab tu ko tak rakam lagu

"...mintak mak kuih spotong... saya mahu makan kerna perut kosong"

"maafkanlah jika ada terlanjur perkataan... ku harap supaya jangan disimpannnn"

Hans.Words said...

Salam Hari Raya,

Suka bab ayat Cuci Mata je .. he! he! he! Poyo kau ..

izman said...

joegrimjoe,
hebat jugak ko ye dapat jumpa artis2 ni.

Al-fatihah untuk ustaz asri.

izman said...

eiman,
kalau aku join firdaus, dah lama melingkup. suara aku jenis bass besar, pitching pun sumbang mambang. ha.3x...

izman said...

rayz,
woi... kisah benar la. aku dulu selalu jogging kat tasik guthrie petang2. ko mane tau, ko duduk kolej mas, petang2 asyik tenet je.

izman said...

shifu67,
memang tak de bakat nyanyi, takat dodoi anak2 bulehlah. itupon off tempo.

izman said...

hans.world,
he.3x... kita kena ikhlas. sorok2 buat ape!

Midi Firdaus said...

salam..weiiii..izman..aku ni..aku terbaca komen hang pasal aku....hehe...aku masih di uum..biasalah..dan masih lagi aktif menyanyi..cumanya agak slow..sebab semua kami sekarang kena tumpu utk sambung PhD..huhu..penat wooo...dan aku masih guna no lama dulu..:)