Friday, September 11, 2009

Best Moments Of Ramadhan Contest By Jardness.com

hari ni hari paling longlai aku puasa, pasal apa? nanti sat, kebetulan ada kenangan shahdu bulan ramadhan ni, aku teringat anak dara keturunan bajau yang dikenali sebagai jard the great (http://ignorantbrat.blogspot.com)ada menganjurkan pertandingan BEST MOMENTS OF RAMADHAN CONTEST yang berakhir hari ni (11/9/09). so, datuk tiri aku cakap kalau masuk last2 minutes ada peluang memang besar.

kesah dia begini......

aku baru dapat anak ketiga 7/9/09 lepas. biasalah dapat baby baru, kenalah tahan ragam anak kecik yang kerap berjaga malam. anak aku menyusu badan, tapi tak bermakna aku tak membantu. bukan turut menyusukan baby ye adik2, sebab aku belum ada susu. lepas menyusu biasanya baby galak bermain, aku biarkan wife aku lena, sementara aku meriba baby. nyantuk tok sah cerita tapi demi tanggungjawab dan kesian pada wife.

pada hari kelmarin(10/9/09), dalam jam 3am, aku tersedar baby memangis, aku jenguk tengok wife aku lena, letih barangkali. aku kejutkan wife utk susukan baby, dan lepas tu aku tolong jaga. aku biarkan wife lena, tapi dalam jam 4am, wife dah jaga kembali sebab baby nak menyusu lagi. kuat menyusu betul anak aku ni.

since anak menyusu, tak kan aku nak tumpang semangkuk kot! akukan masih berpuasa dan akan sambung puasa lagi 100 hari, so aku buatlah kerja2 aku. aku pi dapur basuh pinggan mangkuk, periuk belanga dan sebagainya. aku basuh kain. aku lipat kain. nak masak awal lagi, so.. aku rasa nak rehat jab sebelum mula memasak nasi dan lauk.

aku lelapkan mata atas kerusi. zzzzzZZZZZZZZZZZZZ!

ZZZZZZZZZ!

tiba2, "Abang, bangun! Abang dah Sahur ke?" Tanya wife.

dah pukul brapa? Aku tanya. "pukul 515am" jawab isteri.

kelam kelibut aku ke dapur. cari periuk rice cooker. jumpa tapi aku belum basuh, tapi aku rendam sebab nak lembutkan kerak dia. aku cepat2 basuh periuk. tanak nasik. air liur masih di mulut aku tak peduli. aku kena sahur. kalau tak sahur aku akan jadi jellyfish tak kena air. mesti flat screen punya. dan mood aku tentu semacam punya, kalah rimau kumbang.

aku cari ayam dalam peti. jumpa. tapi keras sebab letak peti beku. nak defrostkan lambat. argh... nak masuk dalam microvawe ke tak? tak payah..... dah lambat. aku bancuh air teh yang wajib bagi setiap kali sahur sejak berbelas tahun dulu. masukkan serbuk teh, gula dan kacau..... kling, klang, klung! lahanat, mana penapis teh ni. tak jumpa. nak minta ngan wife, wife tengah susukan anak lagi sekali. arghh... minum dengan habuk teh je lahhh! kat pek serbuk teh tu tertulis halal, so telan ngan serbuk2 pun aku yakin halal.

aku pegi tanya wife, agak2 nasi masak berapa minit. wife cakap dalam 30 minit. arghh... tak sempat makan ni. aku cari mee maggi. ada. dalam peti ada telur. bagus. makan megi telur dulu. aku masak dengan api yang tahap maksima. dah tak perlu dua minit untuk masak, 40 saat je kot. ha..3x (Amaran : Stunt memasak ini dilakuakan oleh seorang stuntmn profesional. anda dilarang meniru adegan ini dirumah. kalau tiru jugak dan jadi ape2, korang tanggunglah sendiri).

sementara megi sejuk sikit nak makan, aku cari chopstik. then aku takut megi tidak mampu mengengangkan aku, aku bedal dulu roti dengan mayonis. roti sekali bubuh mayonis, sekali aku cicah air teh. sesekali memegang mee megi dah sejuk ke belum.

ok, dah sejuk sikit. jom kita makan 'main cource'. aku rasa aku makan gelojoh gile, kalah orang afrika baru jumpa roti pertubuhan bangsa-bangsa bersatu campak dari helikopter. aku tidak peduli, aku lapar.

sedang doq makan, wife jenguk dapur. bising sangat barangkali. itulah natijahnya orang jantan kena masuk dapur. ada je bunyi dentam dentum benda jatuh dan sebagainya.

isteri : abang tak makan nasi ke?
suami : tak. nasik belum masak.
isteri : kenapa tadi tak masak?
suami : tak terfikirpun tadi. ingat nak masak jam 430am.
isteri : makan slow-slow la ada masa lagi. imsak belum lagi, pastu sebelum subuh boleh makan lagi.
suami : tak pe. makan megi dan roti dah cukup. nasi baru mengelegak tu. lambat betul, elektrik rumah kita slow kot. ni mesti sebab abang belum bayar bill, tu elektrik dia bagi sikit je power dia.
isteri : mana ada, abang yang masak lambat
suami : tak pelah. dapat sahurpun dah syukur.
isteri : (menghampiri belakang suami dan memeluk) ayang mintak maaf ye sebab tak dapat sediakan sahur abang. kesian abang makan megi (air mata isteri mula bertitik)
suami : dah la buat drama tamil sini. abang nak makan ni. main2 peluk ni, kang belum puasa dan batal. dah la abang lepas ni kena puasa lagi 100 hari, dia main peluk2 pulak.
isteri : ye lah. halau isteri la tu.
suami : kalau ayang rajin, ambik henpon abang, ambik gambar sahur abang makan megi buat kenangan.
isteri : ye lah... isteri dalam pantang pun nak kena suruh jugak.
suami : aik... melawan. tak masuk syurga nanti tau.
isteri : memegang henpon dan klik!

dan inilah hasilnya. gambar untuk peraduan jardness.com

10 comments:

Jard The Great said...

ahaha.... tenkiu..tenkiu..

en_me said...

panjangnyerr stori.. ehehe, good luck abang izzi itewww..

julietchun said...

tahniah dgn kehadiran org baru.
kalo tunggu nasi masak tak bersahurlah jawabnya.

eiman@nurizan said...

menang adiah kongsi man.. haha

sha said...

man!!!..gambo tu kalu ada air liur meleleh lagi umphh

lepeh ni cite pasal 100 hari tu yek..x sabo nih.

pB said...

senyum manjang pB baca kelam kabutnya orang tu ...

maggi pun maggie lah asalkan bersahur...

pB said...

senyum manjang pB baca kelam kabutnya orang tu ...

maggi pun maggie lah asalkan bersahur...

cendawanintim said...

alahai..sian pon ader aku baca n3 nih...

sabo..sabo..

arsaili said...

salam..adehhhh....dah lewat bole terfikir lagi nak masak ayam bagai ahahaha...adoi lawak betul. Raya mana tahun ni bro?

bungacahaya said...

Perghhh citer gamat panjang. Gambar muka sedey patut tak menang bro! Kalo tak dapat bg pearl kat isteri. Anyway tahniah jd bapak kali ketiga. Semoga ada yg keempat dan sampai kelapan, kesembilan ker...ala org dulu2 ok jer.Tadahal ponnn....

SALAM AIDILFITRI & SELAMAT SAMBUNG PUASA