Tuesday, September 15, 2009

Cuti Tu Berpada-padalah

raya puasa dah nak tiba. pada aku persiapan biasa2 je. kuih2 raya dah beli tapi masih belum ambik. tak kisah sebab kakak aku yang uruskan. pakaian raya isteri dan anak2pun dah ready lama. ramai kawan2 dah tanya sama ada aku akan buat open house. jawapan aku ialah tak de. rumah aku sentiasa tutup pagar, siap bermangga lagi.

bila nak balik kampung, akupun tak pasti lagi. dengan kemudahan kereta sendiri, aku bila2 je boleh balik kampung. yang aku meluat cuma bab jalan jammed. dah la jammed, banyak pulak road block. lagi marah bila ada road block dan menyebabkan jalam sesak, tapi di tempat block tu, abang2 polisi tak tengok apa2, just suruh jalan. then, buat road block nak buat ape? menyusahkan rakyat je, dah la minyak dah naik harga.

borang cuti pekerja bertambun atas meja aku. hari ni saje dalam 70 keping lebih borang cuti kena proses. biasalah... HR kena verify sebelum big boss approve. so far aku tak cerewet, asalkan department head ada recommend, aku tenyeh sign je. siapalah aku tak bagi diorang cuti apabila department head mereka kata boleh. cuma, bila ada masalah short manpower nanti, mamposlah nak menjawab. so far aku akan tumpang boss aku tembak department head yang suka2 hati recommendkan cuti. he.3x. orang HR mana boleh disalahkan sebab kerja2 planning siapa kena kerja ni dibuat oleh department.

Alhamdulillah, rasanya majoriti pekerja tempat aku dapat bergumbira lebih sikit tahun ni. awal tahun ni sebab ekonomi gawat, kami tidak memberi kenaikan gaji dan imbuhan kepada pekerja, tapi bila ekonomi makin pulih, kami bayar balik tunggakan gaji kepada pekerja sejak januari 2009. kami dah bayar bulan lepas lagi. so, dapatlah mereka joli katak sikit raya ni, itupun kalau yang berjimat, yang boros tu, aku yakin dapat duit bulan lepas je, terus dijoli.

tempat aku ni tak tutup kilang masa raya ni. kami cuma cuti senin dan selasa je. selebihnya kena apply. keutamaan cuti tambahan ni untuk orang yang berasal luar selangor. yang bujang2 dan tinggal sebelah menyebelah kilang, tok sah harap aku nak bagi cuti panjang2. KERJA! lagi satu golongan yang aku tak bagi cuti panjang2 ialah golongan miskin cuti tahunan. cuti tahunan dah abis, tapi ada hati nak cuti panjang2. no way! cuti sehari dua dah la. kang kena potong gaji banyak, membebel pulak. dah la semua ambik advance raya, nanti korang nak makan apa!

10 comments:

Mr PenyuBiru said...

aku seb baik tahun ni dapat cuti raya.kerja shift 24/7 ni susah skit nak cuti kalu short manpower.harap² khamis malam nnt karak tak jamm.huhu..

julietchun said...

org semua balik kg bulehlah aku bermaharajalela kat Kl ni,huhuhu.

is@r said...

huhuhuu...i will start on 18 and be back on 28. cuti sakan!

relevan said...

Orang HR selalu nye bz time gini..
ok lah kompeni tmpt izman keje..kompeni tmpt kwn kerja ni..harapkan gaji jer nampak nye..alahai..

Muhammad faiz mahayudin said...

akum, masih ade famly ke kat damak?

maiyah said...

salam.. selamat hari rayerrr :D.. ye ler nak remp it ngan kete roda nih sbb kl lengang :)

ezzati said...

x amik cuti rye pn taun ni..cuti yg kampeni bagik je smapi rbu...

p/s: setahun skali cuti panjang..ok la tu

Monkey D Luffy said...

jammed2 pun kena hepi gak

hehe

izman said...

mr penyu biru,
aku pun harap tak jammed.

moga ko pun dapat cuti dengan aman yer.

izman said...

julietchun,
camner lengangnya KL tu... bermaharajalelelah orang2 asing di KL nanti.