Thursday, August 13, 2009

Selsema Babi VS Petua Mengubati

pagi tadi (13/8/09) masa kejut luqman nak pegi tadika aku rasa badan dia panas. check suhu badan, demam. so, aku sms cikgu tadika bagitau luqman tak dapat gi tadika. dan aku sms gm aku bagitau aku half day leave. dlm masa sama aku sms adik dan kakak aku yg kerja penolong pegawai perubatan dan jururawat nak tanya pendapat mereka nak hantar gi gomen atau swasta. sebab ramai beritahu since penyakit selsema babi (H1N1) ni merebak, lebih afdal gi gomen. kedua2 mereka suruh gi gomen utk rawatan terbaik. lepas bincang dgn wife, aku dan luqman ke klinik kerajaan port klang.



sebelum pegi aku dah singgah kat 7-11 beli mask, ala korang tau la penyakit ni mudah berjangkit, kat klinik lagi teruk. since kali pertama aku ke klinik gomen, memang betul2 lost aku dibuatnya, macam rusa masuk kampung. suasana betul2 tidak kondusif, dengan manusia yg ramai, pack macam sardin. nak daftar pun aku betul2 fening, petugas just letak nombor giliran atas meja, ambik sendiri nombor dan attach dengan surat beranak anak. untuk orang yg hari2 datang oklah, tapi yg baru sekali seumur hidup, camaner??



lepas ambik nombor, aku & luqman berbaris utk saringan demam. suasana mmg menakutkan, tapi mereka semua tak takutpun. hampir 95% tak pakai 'mask'pun. since aku sayang nyawa aku dan nyawa anak aku, aku pakai. suhu anak aku 38. since baru hari pertama, misi cakap tak perlu periksa darah. just jumpa doktor je. sebab aku tak nak wabak merebak, aku tunggu kat luar, sesekali aku jenguk dari pintu utk tau nombor giliran. dan aku memang tak dapat sabar dengan menunggu giliran di klinik gomen. untuk buat kad rawatan baru bagi anak aku, ia mengambil masa lebih 2 jam. dalam jam 9am kami ambik nombor, menunggu dipanggil nombor giliran utk buat card jam 1115am. bila dipanggil, kami ke kaunter, baru misi tu nak cari kad dan baru nak tulis data anak aku dalam kad. dengan sopan aku cakap kat petugas tu aku cancel rawatan dan mintak balik surat beranak anak aku. mereka bagi je tanpa sebab (langsung tak prihatin nak tanya sebab). bayangkanlah nak buat card je dah 2 jam lebih, nak tunggu jumpa doktor aku yakin dalam 3 jam, pastu nak ambik nombor untuk ambik ubat pulak mau 2 jam. tak kan aku nak tunggu.... tau kuasa aku.

aku terus ke klinik utara kat kota pendamar. suasana lebih selesa dan doktor ragu yang juga doktor panel syarikat melayan kami dengan baik. beliau tenteramkan aku yg agak gelisah atas kesihatan anak aku, memberi penerangan tentang H1N1 termasuk simtom2 dan langkah2 yg perlu diambil segera. Alhamdulillah, luqman stabil, paru2 bersih, tekanan darah cantik. since luqman sangat penakut makan ubat (kakak aku kata sifat itu diwarisi dari aku. tak patut betul), doktor just bagi ubat bontot utk kurangkan panas badan. dan keadaan ini berlangsung kurang 30 minit dan its just cost me rm30. apalah aku gatal sangat nak berbaris dan menunggu dalam risiko kat klinik gomen tadi.

since masih pendek artikel aku ni, aku tambah sikit lagi. sekarang macam2 email diforwardkan tentang cara tradisional utk rawat sakit selsema babi ni, betul ke tak aku tak pasti, tapi inilah menda yg diceritakan itu :-

Cara Pertama
seorang pegawai perhutanan yg baru balik dari bercuti di thailand menceritakan bahawa H1N1 buleh disembuhkan dengan cara berikut;

1. air kelapa
2. kurma
3. mangkuk

cara2nya

1. masukkan kurma ke dalam mangkuk
2. tuang air kelapa
3. biar sejam dua
4. minum air kelapa bersama makan kurma


Cara Kedua
Seorang pekerja dalam emailnya menyatakan bahawa anak kawan sekerjanya sembuh dari sakit tu di hospital kangar, perlis setelah mengamalkan makan sekurang2nya 6 biji epal hijau sehari dan minum jus fresh orange.


Cara Ketiga
Katanya, Ustaz Fauzi Mustafa didalam radio RMKL bercerita tentang petua elak kena sakit tu dengan cara berikut:-

a)Baca Bismillah dan tiup pd air dan masakan yg disediakan
b)Makan madu lebah asli
c)Makan buah tamar
d)Makan kismis
e)Makan buah delima
f)Minum air kurma
g)Makan Habbatus sauda
h)Makan buah Tin

itu sekadar berita dari email, betul ke tak aku mana tau. kalau ada yang terkena selsema babi tu, apa salahnya mencuba. kalau tak jadi ubat sekalipun, ia menjadikan mereka kenyang.

6 comments:

endiem said...

terima kasih beri petua..

joegrimjow said...

patut la mask abes!

Monkey D Luffy said...

menakutkan ler H1N1 ni

dulu demam jer org x kisah... sekarang...

eiman@nurizan said...

nasib baik tak makan dengan mangkuk sekali tuh.. haha

Wanita Itu said...

-setuju dengan ke'slow'an hospital..

saya selalu bawak mak n ayah ke hospital..

tapi memandangkan kat situ aje lah leh dapat rawatan untuk mak n ayah..

terpaksa tahuan jugaklah untuk tunggu berjam jam tuh..

so sad, bile ditegur, melenting..

anyway, thanks for the petua..

arap luqman sihat yer..

megatz said...

biasa la tu.aku dl bini pregnant mula2 sebulan skali kena checkup.mesti mau 3-4 jam la tunggu hehe berjanggut gak la..pastu dh 7 bln keatas ada kencing manis plk kena 1 minggu skali checkup..bygkanlah bape lama masa aku habiskan kt klinik gomen nih..nasibla boss blh kawtim idak nih dh kene fired dh..ntah lew xleh salahkan nurse2 yg comel lotey gak mmg dh ramai manusia kn.tp gomen kena amik tau gak masalah cam gini kena peka la cari altenatif kurangkan trafik jem tul x..sian sama pakcik makcik dok tunggu lama waima org ngandung2 tu..dh la berat wat perut pastu kena tunggu berejam2 lak.aku yg x boyot ni pun cemuih dok tunggu..lg plk H1N1 nih lg la sesak huhu..takut2...bala dr tuhan ni..xkan x sedar lg..nk tunggu apa lg dh kira darurat dh ni..ari2 ade org mninggal psl dia..cau cin cau..