Friday, August 21, 2009

Puasa Menghapus Dosa

semalam (20/8/09) dan ari ni aku dapat special task ke kastam kat pulau indah. biasalah, even tak de kena mengena dengan department aku, tapi sebab big boss mintak aku temankan seorang pegawai yg kena buat cj5 (ia memang takde kena mengana dengan filem cj7 arahan stephan chow). semalam aku ngan saiful, hari ni kami bertiga. aku lebih kepada pemerhati je, kalau ada masalah baru aku gunakan power rangers aku. since saiful dan staff baru tu ok je, aku just buat biasa2 je la. cj5 biasanya ada yg buat, tapi since ada urusan mendesak, campurtangan aku sebagai nasi tambah dan menghuruharakan majlis amat diperlukan.

pegi pun best jugak, memang semua kaunter gadis2 je, dan memang lawa dan manis la. naik juling aku dan si saiful tu memandangnya. kalaulah kami bujang lagi..... atau kalaulah isteri2 kami sanggup bermadu..... dan kalaulah mereka2 yg berkenaan berkenan dan sanggup bermadu; bak kata p.ramlee "seperti dunia, anda yang empunya" (nota kepada isteri tersayang : ala ini ayat2 blog je, ayangpun tau abangkan mana ada jeling perempuan lain kat luar).

dan semalam jugak lepas urusan kastam, aku dan saiful ke teluk pulai utk pekena yong tau fu sup kat marisa yong tau fu sup. dah lama la aku tak pegi sini, since dalam 50-50 puasa ke tak hari jumaat, kami belasah la yong tau fu sup ni dulu. kesedapannya tetap sama. dan dengan harga rmrm9.00 sorang termasuk air kami betul2 kekenyangan. apa taknya, semua masuk; telur puyuh, fish ball, fisc cake, crab stick, kangkung, ala korang sebut je bahan yong tau fu tu semua kami sebat. bukan buruk lantak ye kawan2, itu namanya strategi; menyimpan lemak untuk menghadapi bulan puasa.


hari ni pulak, takdelah makan lepas kastam sebab pegi lewat petang. staff prempuan baru tu pulak innocent je, malas nak bawak jalan2 jauh. he.3x...

oh ya, sebelum aku membebel lagi jauh, aku nak ucapkan "selamat berpuasa kepada semua umat Islam di seluruh dunia, terutama keluarga, kawan2 dunia nyata dan dunia ghaib (dunia internet la...), dan sesiapa je yang terbaca blog aku ni, atau faham kandungan blog aku ni". masa khutbah jumaat tadipun diceritakan tengtang kefardhuan menunaikan ibadah puasa bagi setiap umat Islam. mimbar jumaat juga mengingatkan sidang jemaat agar menjaga ibadah puasa mereka agar tidak menjadi sia2, iaitu berpuasa tapi sekadar lapar dan dahaga sahaja kerana amalan tersebut tidak diterima Allah kerana tidak meninggalkan perkara yang ditegah oleh Allah termasuk menjaga aurat, mulut, perbuatan dan sebagainya. bermaksud, selain tak makan dan minum, kita juga tidak mengumpat, dan mengakses bahan lucah.

cerita pasal bahan lucah ni aku ada satu cerita. takut batal pose kalau baca siang hari dibulan ramadhan? ini entry tak lucah la.... begini.....

ia terjadi masa aku ditahun pertama di universiti. belum bulan puasa lagi masa tu. ada seorang kawan sekuliah aku bertanya pada aku sebelum habis kuliah :

kawan : man, ko ada biskut tak?
aku : ada.
kawan : banyak tak?
aku : banyak.
kawan : berapa keping ada? biskut baru ke lama?
aku : banyak la. ada aku baru beli, biskut lama pun ada lagi.
kawan : bagi aku sikit ye. malam nanti aku datang bilik ko.
aku : ok. tapi lewat sikit la...
kawan : ok.

seperti dijanjikan. kawan tu datang bilik.

kawan : mana biskut tu?
aku : tu, dalam tin tepi loker aku.
kawan : biskut ko letak dalam tin tepi loker je? berani ko man? tak takut ke?
aku : ala takat biskut je. kalau ada orang ambik pun, kawan2 sebelah bilik je, diorang pun kadang2 ada share jugak beli biskut tu.
kawan : (membuka tin biskut dan menunjukkan muka hampa)ni biskut apa man?
aku : biskut campur2 la.. ada biskut mayat, biskut marie, biskut cream. biskut ko nak tu tak de ke?
kawan : aku bukan nak biskut ni, aku nak biskut lain.
aku : (menyangka kawan tu takde duit nak makan dan tak selera nak makan biskut yg aku beli) jomlah gi cafe D9, aku belanja ko makan nasi goreng paprik. duit jpa ko dah abis ke?
kawan : ko ni slow la... aku ada duit la. aku nak carik biskut?
aku : ko nak biskut ko carilah kat pasaraya kat the mall tu. biskut apa ko nak sebenarnya ni?
kawan : aku nak vcd blue (lucah) la. aku ingat ko tau semua orang kat sini panggil vcd blue tu 'biskut'.
aku : la... mana la aku tau. aku kan orang baik, mana la layan menda2 tu. ko tengok muka akupun dah tau aku orang baik.
kawan : sia2 aku datang jauh2 ni. confirm 'biskut' takde?
aku : confirm! memang takde. setakat majalah penthouse, playboy, siamgirls aku ada la... ko nak tak?
kawan : hah! betul ke ko ada? bagi aku pinjam sebulan.
aku : aku lawak je la...
kawan : cilanat ko man, mainkan aku ye. dah tak de biskut, kita gi D9 makan nasi goreng je la... ko belanja.
aku : ok lah. dari tambah dosa, baik kita tambah lemak. ko ni cukuplah tengok cd lucah ni, ko gelapkan hati ko tu. bawak2 betaubat la... (terus berkhutbah sambil jalan kaki pegi cafe D9)
kawan : cukuplah la tu man, aku dah insaf ni. kang aku terjun tasik tu baru ko tau.
aku : jangan la terjun tasik tu malam ni, ko terjun la esok. kalau malam ni ko mati, aku pulak jadi saspek.
kawan : cis, tak guna punya kawan. aku tumbuk perut ko. hiahhh!!!
aku : adui....

Moral of the story :
1) esok dah start pose, xtvt layan menda lucah tu hendaklah sibuang terus.
2) kawan memainkan peranan dalam kehidupan kita. kawan yg tersimpang tu, nasihatkanlah. kalau yg jahat nak asyik2 nak hasut kita jadi jahat sama tu, korang nampak je dia kat simpang, korang larilah laju2.
3) macam2 istilah kreatif untuk menda jahat, untuk jalan Allah macam mana??
4) korang ingat semua yg kat 'u' tu baik sangat ke? ada jugak yg tak baik, tapi mereka masuk 'u' sebab pandai. habis ingat semua kat 'u' tu cerdikpandai semuake? tak... yg sapu sampah tu may be tak sepandai student dan penyarah 'u' la..


Oklah.... sekali lagi, aku ucapkan SELAMAT BERPUASA kepada semua umat Islam. Moga kalian berjaya menempuhinya dengan Iman dan taqwa yang teguh. banyakkan amalan termasuk bertadarus, berzakat, bersolat berjamaah, menunaikan solat tarawih, bersedekah dan amalan2 lain. Berdoalah agar puasa kita tahun ini adalah puasa terbaik sepanjang hidup kita.


IZZI ADVERTIZING----------------------------------------

www.bio-asli.com/?id=izzi



www.bio-asli.com/?id=izzi

13 comments:

Lily.Lulu said...

selamat berpuasa buat bang izman dan keluarga.

:)

izman said...

lily.lulu,
terima kasih dan selamat berpuasa juga untuk kalian berdua.

tentu seronok kan sambut puasa kali pertama sebagai suami isteri.

relevan said...

slmt berpuasa izman..moga kita2 semua diberkati..

ku tak sempurna said...

biskut??? err... aku masih tercari2 kaitannya dgn vcd tu... kenapa biskut eh??
hihihi.. macam2 manusia ni...


.
.
.
.

selamat menyambut ramadhan..
maaf zahir batin

xiiinam said...

Selamat berpuasa dan beramal mulia di bulan barokah ini...

ILA said...

Izman..semoga kau dan keluarga dpt mghadapi Ramadhan dgn jayanya:)
Kuatkan semangat & cekalkan hati dlm hadapi setiap cabaran..:D

izman said...

relevan,
trima kasih bang, selamat berpuasa juga utk abang sekeluarga.

izman said...

ku tak sempurna,
aku sampai sekarang tak tau kaitannya.

abaikan ia.

selamat berpuasa.

izman said...

xiiinam,
selamat berpuasa, dan moga ciklah semakin cargas.

izman said...

ila,
trima kasih.

moga ko dah keluarga juga cekal menghadapi ramadhan ini.

@LiYaNNuaR said...

selamat bpuasa bro... ingatkan biskut Tiger tadik... hua hua hua...

izman said...

@liyannuar,
trima kasih.

Jard The Great said...

tak merokok kan??

selamat berpuasa di samping keluarga........ ;p