Thursday, May 28, 2009

Kisah Interview Pengawal Keselamatan

Hari ni (28/05/09)jadual aku penuh dgn appointment dan meeting, termasuklah ada yg bertindan iaitu safety & health meeting jam 3pm dan management meeting 3.45pm. meeting pada aku penting, dan kalau tak sempat atau rasa tak perlu aku masuk, aku lebih rela buat kerja lebih penting.

pernah suatu masa ada satu manager baru masuk, dan buat prod & planning meeting everyday, dan perlukan aku attend. aku refused! dan ia dibawa ke pengetahuan big boss dan aku dipujuk masuk meeting tersebut. Hell! cerita psl production dan planning berjam2 dan aku tak nampak connection dgn department aku. si manager dgn bangga mengumumkan bahawa HR perlu masuk sebab HR perlu tau every items, every process dlm production. since dia bising dlm meeting, aku jawab dlm meeting yg aku rasa HR tak perlu ada dlm meeting tersebut. waste my precious time! HR buat apa tau setiap item raw material sehingga jadi barang siap, termasuk process, mesin, form dan segala benda technical. general knowledge aku setuju, tapi kalau hari2 kena belajar, who should do my jobs, who should monitor my entire department. ko ingat aku takde kerja lain ke?? aku informed top management, HR tidak perlu masuk meeting tersebut.

berbalik pada meeting management petang tadi. top management tekankan tentang pentingnya komitment dan kerjasama antara department. itu aku setuju! elemen 4M + 1M(man, materials, machine, dan method penting. money juga penting). untuk aku biasalah bab recruitment, overtime, absenteeism, discipline, training & development, welfare, benefits dan sebagainya. aku juga setuju Pekerja (Man)adalah aset utama syarikat. mereka perlu dijaga, dihormati, dan dilayan selayaknya. mereka bukan haiwan yg boleh dicucuk hidung dan ditarik kesana kemari sesuka hati. kita boleh kerah keringat mereka, tapi kena ingat mereka juga ada perasaan dan harga diri seperti kita juga.

kena ingat bahawa pekerja boleh jadi aset dan juga menjadi liabiliti kepada syarikat. mereka boleh jahanamkan syarikat dengan kebijaksanaan dan keberanian mereka. kerena seorang pekerja, Barings bank yg berusia ratusan tahun bankrup. kerana sorang pekerja yg reti menyalakan mancis, kilang boleh dibakar.

sebagai HR misalannya. isu disiplin adalah isu besar, tapi aku suka diplomasi. pekerja yg lama tau aku tak suka dibohongi, kalau aku tanya mereka akan berterus terang, dan biasanya aku akan beri hukuman yg munasabah. kalau tipu dan terbongkar, aku jamin pekerja tersebut tak akan bertahan even sebulan (just imagine how bad I am). apapun aku masih bergerak dalam kerangka undang2, in most cases tak perlu tindakan disiplinpun, aku just informed pekerja berkenaan yg aku hilang kepercayaan pada dia. aku yakin the next day dia akan bagi surat resign.

secara ikhlas aku tak suka orang resign, sebab kerja aku bertambah. start dengan process exit interview, final salary, report, process recruitment lagi sekali seperti kelulusan staff requisition, advertising, selection, interview, offer letter, orientation, training dan segala mak datuk punya process lagi. sapa kata HR kerja goyang kaki tu, tolong jaga mulut tu sikit! yg confirm kerja goyang kaki kat company ni ada kalau korang nak, gaji pun mahal. kerja ape? tukang jahit. goyang je kaki ko tu untuk jahit, mesin canggih ok! bukan jenis mesin jahit singer kat kampung dulu2 tu.

cerita pasal interview, aku ada satu lagi cerita sementara korang nak tunggu anak2 tidur tu. maklumlah hari bapa. yg bujang tu, korang sabarlah ye. hari yg berbahagia itu akan dimiliki jua nanti.

kisah ni dah lama, masa tu aku antara panel interview memilih pengawal keselamatan. yg turut serta ialah security manager dan security executive. dah nama pengawal keselamatan, calon2nya tentu bukan dikalangan graduan universitas. aku yakin kita tak seteruk india yg mana graduan mereka ramai kerja di malaysia sebagai pengawal keselamatan atau setakat penebar roti canai (its facts. kalau ada masa aku cerita).

dimulai dengan sesi ramah tamah untuk buat calon tu selesa. yg geramnya si calon tu terus gelisah dan tergagap2. sebab kami tiada pilihan, dan sebenarnya itulah satu2nya calon yg ada, kami layan je lah. calon tu sebenarnya adalah anak kepada salah seorang pengawal keselamatan disyarikat kami. calon tu memang kalau dikira dah confirm diterima masuk kerja atas faktor si manager tu dah lama kenal dia dan keluarganya, dan tiada masalah.

sepuluh patah soalan ditanya, setengah patah kata dijawab. itupun dalam suara yg sangat gemuruh. sebagai HR aku faham bahawa ada manusia yg sesuai kerja tapi masa temuduga failed sebab faktor2 luaran seperti darah gemuruh. darah gemuruh ok lagi, kalau jenis tanya soalan je terkencing macam mana? najis besar tu. kena mandi wajib aku (apa kena mengena mandi wajib ni. ala faham2 jelah, ni malam jumaat)

sebab dah banyak bazir masa disitu, aku saje nak releasekan stress si calon guard tu. aku keluarkan soalan tahap budak darjah dua anggur.

penemuduga : amin (bukan nama sebenar. nama sebenar aku dah lupa)cuba ceritakan pasal keluarga kamu?
calon : kenapa dengan keluarga saya?
penemuduga : maksud saya, ceritakan apa-apa je pasal keluarga kamu, kami nak kongsi?
calon : nak kongsi apa?
penemuduga : kongsi cerita. cerita je apa2 mengenai keluarga kamu.
calon : keluarga saya yang mana satu?
penemuduga : siapa2 sajelah. ayah, emak, adik beradik kamu?
calon : nak cerita siapa?
penemuduga : cerita pasal ayah kamu je lah.
calon : cerita apa pasal ayah saya?
penemuduga : cerita apa2 je lah.
calon : contoh?
penemuduga : apa2 aje. kamu boleh cerita perangai ayah kamu barangkali, apa dia suka buat, apa dia suka makan, dia garang tak?
calon : saya sebenarnya tak kenal sangat ayah satu tu. masa dia kawin dengan emak saya, saya duduk asrama. lepas abis sekolah saya duduk dengan abang saya kerja di KL. bila ayah kata ada kerja kosong sini, tu saya balik.
penemuduga : (terlopong) masa ayah kamu nikah dengan emak kamu tu, kamu cakap kamu duduk asrama? betul ke saya dengar?
calon : Aaa.. Ah!
penemuduga : macam mana emak dengan ayah kamu baru kawin tapi kamu dah sekolah berasrama?
calon : bapak saya dah mati, emak saya dah lama janda. ayah saya ni pegi lah pinang emak saya. kemudian dia menikah la.
penemuduga : (cilaka, terkena aku! dan kemudian kami bertiga tergelak sakan) Oo... gitu. saya pelik jugak sebab nama bapak kamu dan ayah kamu sama.
calon : kebetulan tu.

lepas sesi temuduga tu, kami sebulat suara mengambil calon tu bekerja sebagai pengawal keselamatan. akupun tak pasti aku ambik dia sebab dia layak atau lebih kepada dia berjaya memperbodohkan aku. apapun calon tersebut berjaya membuktikan dia pekerja yg boleh dipercayai dan dia kerja disitu untuk suatu masa yg lama, jauuuuuuuh lebih lama dari aku.


moral of the story :
1) meeting wajib attend, kalau ada alasan ia jadi sunat.
2) kencing dulu sebelum meeting, kang terkencing dlm seluar.
3) studi dulu pasal calon sebelum interview.
4) excelent masa interview tak bermakna kerjanya nanti excelence. dalam kes2 tertentu si kuat temberang akan lulus interview akan hebat berbanding si pendiam dan buat kerja.

23 comments:

ezzati said...

hehe..klaka lak dialog tu..kite tnya, dia tnya blk..

p/s:salam singgah

haruan tasek said...

penemuduga kena temuduga balik.... ha..ha..ha..

INTAN said...

hahhaha..lawak giler sesi itvw tuh...wakakkaka

zafi said...

menarik sungguh entry kali ini!!!

asis said...

susah juga..

izman said...

ezzati,
trima kasih singgah.

kalau ada ditempat kejadian lagi kelakar.

izman said...

haruan tasek,
kadang2 dengan org2 camtulah penemuduga 'terkena'. nasib badan!

izman said...

intan,
kelakar, kamipun gelak ketawa guling2.

izman said...

zafi,
ko suka, aku pun suka.

izman said...

asis,
susah bibir berbicara, sudah lagi kerja org HR. he.3x

mo0ney said...

hahaha...nk tergelak.terkena sudah

ima shhs said...

aku setuju dgn yg no 4 tuh...goreng byk masa interview, pastu dah dpt keje... hampehh..!!!

izman said...

mo0ney,
sesekali terkena.... tapi itu dulu.... 5-6 tahun lepas. cuba buat sekarang! (sambil buat muka garang)

izman said...

ima shhs,
org cam ni ramai, kekadang naik menyampah. masa interview semua boleh. dah kerja baru tau orgnya cam sampah.

julietchun said...

nasib calon sorang je, kalo beratus mau pecah perut ko ye,hehehehe.

Mencari Sinar Bahagia @ Tommy said...

Hello...
Nice blog...
Interesting esp moral of the story..:)

izman said...

julietchun,
bratus ko kata, dah beribu aku interview. tu perut aku makin besar tu (alasan)

Nek Cun said...

Izman, sekali sekala kena 'toiiinnngg' oleh calon temuduga, syok jugak kan?... hehehe...

muadzlife said...

kihkihkih...sekurang2 dapat jugak hiburan semasa menginteview...

- j o h a r i - said...

aduii laa..
kalo boring sgt dlm meeting tu ko main je game henset bro..

Mak Su said...

susah bebeno kerja hang izman, makan hati bab interview tu

Monkey D Luffy said...

style ko sama macam bos aku

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片