Thursday, February 19, 2009

Tivi aku dah OK

semalam (18/2/09) aku cuti half day petang. adik aku yg tunggu result spm datang dari kampung. dia dan kawan dia turun ke stesen bas shah alam. aku kena gi ambik la. then, dia nak ke petaling jaya atas urusan mengambil lebihan gaji masa bekerja baru2 ni. dalam tak tau arah yg pasti aku redah jua. majikan dia sambil lewa memberitahu lokasi pejabat dia, dan aku totally lost. sebab hari dah petang, dan hujan lebat. aku patah balik ke klang untuk elakkan tersangkut dlm jam sebab hari dah jam 430pm dan jalan dah mula sesak. dekat 15 minit jugak le aku sangkut kat tol batu 3 gara2 baru teringat baki touch n go aku cuma ada 90 sen. aku biasanya top up TnG masa nak balik kampung je, utk urusan pejabat pakai cash sebab nak claim. kalau nak cepat kadang2 pakai TnG je, dan lupakan pasal claim. nak mintak print out TnG aku malas, bukan selalu sgt pun keluar jauh2.

alhamdulillah petang semalam jugak sempat aku usahakan tivi aku disiapkan. sebelum ni pelbagai kedai aku usaha bawak tivi, dan pelbagai alasan mereka beri. kena repair itulah... neka tukar inilah... dah ada kedai jugak cakap "ini tivi sudah rosak la kawan. lu kasi bili baru la.. kalau lepair aa, sama lu bili baru. lu kasi bili baru sama wa, wa kasi diskaun". biasalahkan, kedai repair tivi ni kebanyakkan adalah kedai jual tivi baru jugak.

atas bantuan khairul, dalam jam 630pm aku gi hantar tivi tu ke rumah kawan dia yg membaiki alatan elektrik dan elektronik di kg pendamar. sampai rumah dia, mak ai... meriahnya tivi. aku saje keluar lambat2 sebab nak shoot gambar dan biarkan si khairul kaw tim harga baiik punya. diorang kawan dah lama. harga kawan2 ni lain sikit la kot. ni kawsan kejadian, er maksud aku tempat aku repair tivi.



selepas check, dia terus bagitau ini kerosakan bla.bla..bla... sambil menunjukkan kawsan kerosakan dan bukti2 saintifik menggunakan alat2 penguji. aku angguk je sebab aku tak faham apa2. si khairul yg memang orang elektrik (apsal ko tak reti repair ha..) sesekali bertanya dan membelek2 tivi buruk aku. abg din iaitu tokey repair tu tanya aku "abang nak tukar barang ori ke barang china?" aku tanya "apa bezanya?". dia menerangkan beza barang, sama ada aku nak beli barang dan dia pasang atau serah pada dia untuk beli. dia dah bagitau aku anggaran harga. aku cuma cakap, abang repair je, anggaran harga tu saya setuju dan berkata "kalau boleh nak cepat, anak saya dah sibuk nak tengok kartun". ok bang, saya buat abang punya dulu, kawan punya hal tak kisah.

jam 10pm hari yg sama, si khairul sms aku bagitau tivi dah siap dan harga repair. ok, dalam anggaran. beli barang rm130 dan upah rm20.rm150. ok masalah dah settle. harga tu jauh lebih rendah berbanding kedai apek2 yg rata2 rm300. yg lagi siot tu cakap tivi dah kong. selama ni aku rasa apek2 tu lagi terer, tapi aku bertambah yakin bangsa kita juga dah bertambah pandai, dan masih berperikemanusiaan dalam berniaga. sape2 yg berdekatan dan nak repair tivi atau alat eleektrik dan elektronik, sila hubungi abang din (016-6648169).

dalam saat tivi aku rosak dan dlm proses dikedai, anak2 aku hari2 merengek. aku just ignored. dengar radio ke kaset dah. mereka dah terbiasa tengok ceria, disney susah la sikit. aku masih boleh usahakan lagi satu tivi, tapi apa keperluannya. dua tivi bagi aku yg konservatif ni cuma memisahkan masa kami sekeluarga. dengan satu tivi, semua terpaksa layan satu tivi sama ada suka atau tak. kalau mereka tak suka, mereka buat kerja masing2 tetapi tetap diruang tamu. dengan 2 tivi, confirm dah ada dua puak. isteri yg lebih suka crita2 melayu dan indonesia, anak2 suka kartun. aku cuma layan selected crita je. kebanyaknya aku dah season lama mcm house dan csi, so aku cuma layan 24 dan crita tamil lewat malam. biarlah satu tivi untuk keluarga aku cukup, at least buat masa sekarang.

aku cuma terkilan dgn asterol. sebab aku tau nak repair ambik masa lebih2 lagi aku yg nak repair dengan murah, aku call astro mintak cut connection sementara. diorang tak layan. diorang mintak notis sebulan kalau nak putuskan siaran sementara. macamlah aku boleh plan bila tivi aku nak rosak. ingat hati nak je aku tamatkan siaran astro kat rumah. biar padan muka aku. wife pun tak kisah sebab tivi free pun dah bertambah baik dan banyak filem indonesia. akademi fantasia memang aku tak minat, cuma house dah dan start season baru awal bulan 3 nanti. cuma anak2 je lah kena menjawab. kalau aku sanggup beli cd tiap2 minggu boleh kot? biarlah masa tentukan.



IZZI ADVERTIZING-------------------------------------------------------



Gunalah sabun minyak kelapa dara untuk kulit lebih gebu. maklumat lanjut KLIK DISINI.
www.bio-asli.com/?id=izzi

13 comments:

ILA said...

yeah2!!!! TV dah okeyyyy!!!hehe

izman said...

ila,
jgn la cam2, tau la aku cuma ada satu tivi. sian aku. ish.3x.

SUZIE APAI said...

btul la tu, klu nk ikut nk selesa...mmg jurang akan wujud! tp better hidup scra bersederhana..biar mata kasar org nmpk kita sengkek..tp sumer duit dlm bank tu, kita punyer... idak gitu?

MOral..menyimpan untuk hari tua...dan masa depan...

cendawanintim said...

lorrrrrr, house setat sizen baru bulan 3 nanti...aku tak tahu pon!huhuhu

nadya said...

Alar mey... ko gi summit, beli jer set cita 'house' utk semua season..Boleh buat movie maraton habis problem astro ko...

izman said...

suzie apai,
sederhana lebih baik apatah lagi kalau memang pokai. he.3x

izman said...

cendawanintim,
aku tgk dalam astroview terbaru la. season 5 start 9/3/09. tak sabar ni, kang aku cari dvd kang....

izman said...

nadya,
menarik gak tu. kita pun dah lama tak gi submit. borong cd ngan bowling?

Mak Su said...

abis tu lambat ler adik tu dapat amik gaji nyer?

stujus dgn engkau, 1 tv cukup ler, bonding tetap erat. tapi tak tahu ler kalau aku dah giler nallaaa punyer kaya raya, mungkin 1 tv per pax...hahahaha.

izman said...

mak su,
sama la... kalau kaya raya nak gak setiap sudut rumah ada tv plasma ke lcd kurang2 40 enci.

Jard The Great said...

ade astro tak?? hehehe

Jard The Great said...

oo...ade rupanya...

izman said...

jard the great,
ada asterol. tapi pakej kedua paling murah la... itu je mampu.