Friday, April 11, 2008

ICE (In Case of Emergency)

Buka email hari ni dapat lagi mail tentang 'ICE', kali ni dari kawan lain pulak. Aku tak tau dah berapa puluh kali aku dapat mail ni. Aku baca dan delete je.

Tapi kali ni aku tekad nak crite kat sini. ICE ni bukan merujuk kepada mana2 gerai ice kacang atau ice cream. ICE adalah singkatan dari "In Case of Emergency".

Ramai yg tanya, apa ke jadahnya ICE dengan aku?

Jawapan dia mudah je, semudah minum ICE kacang atau Ice cream.

Aku yakin semua orang dah pakai henpon sekarang. even makcik cleaner opis aku pon pakai. malah lebih canggih dari phone aku. bangla kilang akupon pakai, so jangan cakap la korang tak ade henpon. yg berbeza cuma jenis henpon je.

Situasi 1
Cik Wannie (bukan nama sebenar) terlibat dlm kemalangan jalan raya yang mengerikan. Paramedik atau pihak polis menjumpai telepon mangsa. Dalam dia ada beratus nombor, siapa kah yg patut dihubungi. dlm kebanyakan kes pihak polis atau hospital sukar mengesan waris kerana nombor terlalu umum. contoh :

hubby - merujuk pd boifren
mama - mak boifren
ayah - boifren jugak
abang - boifen lagi
kak eila - kakak angkat
abg lan- jiran

Situasi 2
En. Lan (bukan nama sebenar) accident parah. Phone dijumpai tapi rosak. Siapa patut dihubungi. Alamat pada Kad pengenalan ada tapi bila dicari polis adalah alamat rumah sewa terdahulu. Orang yg tinggal dirumah tu tak tau siapa En. Lan.

Penyelesaian melalui Kempen ICE
1) Simpan nama dan nombor utk dihubungi masa kecemasan dengan kod ICE. Contoh :
(i) ICE1 012-12345678
(ii)ICE:roslan 012-23456789
(iii) ICE-suami 012-34567890

2) Since dlm kemalangan kita tak tau ape akan jadi ngan henpon kita. Maybe hancus, may be ada kutu sengkek kebas dulu.. ada baiknya kita tulis nombor ICE pada sekeping kertas dan letakkan dalam dompet. Paramedik dan polis biasanya akan cari pengenalan mangsa kemalangan melalui dompet dan henpon.

3) Concept ice ialah "ICE will speak for you when you are not able to".

6 comments:

PuteriSatu said...

ooo gitu rupanya...ingat ice cream tadi...lalallala...(larriiikk...)

izman said...

puterisatu,
ice cream ye... rotan baru tau.

Mak Su said...

baguslah peringatan ni, mmg penting

izman said...

mak su,
tanggung jwb sosial tu. ingat mengingat harus kita budayakan.

cendawanintim said...

owh..itu macam ka?

izman said...

cendawanintim,
ye... jangan tak amal pulak.