Tuesday, April 15, 2008

Anak tumbuh gigi

Dalam dua hari ni aku agak malas sikit menulis pasal blurr kerana tak cukup tidur. Anak bongsu (setakat ni la...) demam dan syik merengek kerana tumbuh gigi lagi dua batang serentak. Siapa dah jadi mak bapak tentu faham kesukaran dan kesakitan anak kalau tumbuh gigi.

Walaupon wife aku tak kerja, bukan bermakna aku lepaskan tanggung jawab jaga anak kat dia dan aku boleh tidur macam biasa kerana nak kerja pagi2. Aku kesian jugak kat wife aku, awal pagi dan bangun buat breakfast untuk anak2 (aku jarang breakfast kat rumah), kemas rumah, basuh kain, dan sebagainya. NAk2 pulak dua2 anak tengah buas dan asyik explore dunia masing2. So, aku ambik turn jaga dan biarkan wife aku tidur seketika. Bukan susah jagapun, bukan nangispun, cuma merengek nak di riba. Riba dia dan layan PHDC (Play House Disney Channel) je la... Kalau dia nak susu baru kejutkan ummi dia sebab masih brestfeeding.

Alhamdulillah, aku kerja agak flexible. Masuk kerja jam 8am, tapi aku dibenarkan masuk sebelum jam 9am. Kenapa? biasalah hero. Selected person only. Tapi aku tak pernah dtg pukul 9am pun. sebagai HR aku datang awal. Rumah dengan opis tak sampai 5 minit perjalanan. Lunch pun aku biasa makan kat rumah. Walaupun kat opis management staff diberi lunch percuma, aku jarang makan. Wife aku masak lagi sedap walaupun cuma ikan goreng dan telur bodoh (gelaran aku bagi untuk telur goreng mata kerbau).

Aku suka makan telur bodoh ni sebab aku memang tak boleh makan apa2 jenis bawang. Kalau makan? Bukan pantang atau elergic, tapi kalau aku makan secara automatik aku akan muntah. Makanan berbawang atau tom yam memang aku suka letak bawang banyak2, sedap sebab ia bertambah manis, cuma jangan makan bawang nyer sahaja. Kalau orang tanya kenapa tak boleh makan bawang, aku cuma cakap aku keturunan bawang putih bawang merah dan bawang besar. Yang bestnya anak pertama aku, Luqman HAkim pun tak mau makan bawang sebab tengok aku tak makan kot.

Pernah balik kampung sambil makan dengan seluruh family, Luqman tengok datuk dia makan, dia cakap ' Bawang tak boleh makan!'. Apa lagi ketawa la family aku sebab anak aku dah ikut jejak aku tak makan bawang. But, anak kedua, Norsyafiqah Izzati semua bawang dia makan, sama macam ummi dia. Bagus la sebab akan ada orang yang boleh habiskan bawang yang aku dan luqman tak makan. ha..3x. tak la membazir bawang. bawang mahal woo...

6 comments:

cendawanintim said...

isk...bapa betali2 nih...salute tuk ko...

ko baca tak reply commnets aku tuh...

muadzlife said...

bapak mithali giteww...

awieworld said...

so mithali ....

ram ram pisang..pisang masak layu..bla bla dan bla.. :P

Mak Su said...

rumah dekat ngan tempat kerjanya? gempak giler ler.... eh, saya pun tak mkn bwg, sama spesis kot.

izman said...

cendawanintim,muadzlife dan awieworld,

title mithali jauh sekali. cuma share tanggung jawab (sambil merendah diri tapi hidung kembang kempis menahan bangga dipuji..)

mak su,
tak makan bawang? apa punya spesis ni! (ha..3x, dapat juga jumpa spesis tak makan bawang. Ada ke kelab tak makan bawang, rasa nak join la..).

cendawanintim said...

wehhhhh, ko baca tak reply komen aku tuh dalam n3 lepas....ko leh tolong aku tak..???