Wednesday, April 2, 2008

How to ask your Boss for a salary increase..?

Sebagai orang HR (Human Resource / Sumber Manusia), aku dapat banyak soalan daripada pekerja dan kawan2 bagaimana nak mintak dari majikan dan syarikat untuk naikkan gaji. Jadi untuk tak hampakan korang, aku sertakan salah satu contoh surat meminta gaji naik dan surat jawapan daripada syarikat.

Memandangkan hampir semua pekerja dh canggih, aku siarkan yg berbahasa Inggeris.

Selamat Mencuba!
--------------------------------------------------------------------------------
Contoh Surat Minta naik Gaji :

Dear Bo$$

In thi$ life, we all need $ome thing mo$t de$perately. I think you $hould be under$tanding of the need$ of u$ worker$ who have given $o much $upport including $weat and $ervice to your company.

I am $ure you will gue$$ what I mean and re$pond $oon.

Your$ $incerely,

Polan bin Polan
Peon.



Contoh Surat Jawapan :



Oh my dear staff,


I kNOw you have been working very hard. NOwadays, NOthing much has changed. You must have NOticed that our company is NOt doing NOticeably well as yet.

NOw the newspaper are saying the world`s leading ecoNOmists are NOt sure if the United States may go into aNOther recession. After the NOvember presidential elections things may turn bad.

I have NOthing more to add NOw. You kNOw what I mean.

Yours truly,

Ahmad bin Ali
General Manager

5 comments:

cendawanintim said...

ia2 sajork aku baca tuh...isk...ingatkan nak tiru cakap ngan boss....kalu cakap ngan bos aku camtuh, mahunyer lempang aku tak bangun2 3 hari 3 malam...

ko mesti takot nak singgah blog aku ari nih kan...kan...

izman said...

cendawanintim,
takut apsal? takut kena jawab tag ke?.. wa.3x.

dgn adanya HR yg baik, konform x kena marah punye.

Mak Su said...

huhuhu, cedihnyer, baru nak tiru tau.

PuteriSatu said...

hahaahaha..kelakar jek...

izman said...

mak su,
tiru la dulu, kena marah kemudian. nasib baib baik dpt increment, nasib x balik dpt 'surat cinta'.

puteri1,
asyik kelako je ko ni, menda serius ni (sambil menahan ketawa)