Saturday, November 13, 2010

Labu & Labi

semalam (12/11/2010) aku cuti sehari. ada sedikit urusan. sebelah pagi aku di port klang je, dan sebelah petang di shah alam. kat shah alam aku ke kompleks pkns shah alam. heh.... banyak sebenarnya kenangan aku kat sini, kenangan pahit manis dengan kekasih ke 236 aku dulu (wek, kawin pun dengan orang sekampung, mengaku pernah ada awek konon).

ke kompleks pkns, aku pergi satu keluarga la. dalam 3pm kot. kompleks pkns cam biasa memang meriah. tambah2 nak raya haji ni, penuh depan ruang legarnya dengan gerai jualan pakaian raya. untuk keluarga aku semua dah ada, tak nak beli pakaian raya pun. aku cuma nak tempah pakaian untuk syarikat aku. ala syarikat cinonet aku yang buat website untuk mempromosi businesscard. www.izzibusinesscard.com . sekarang dah mula dikenali. bila dipanggil untuk bayar, ada yang tanya kenapa tak de uniform. heh, satu kos tambahan lagi, dah la syarikat kecik. so, aku ke pkns untuk tempah baju syarikat la. actually baju memang ready made, cuma nak buat embroidery je. ok jugak ada uniform syarikat even simple gile, at least ada imej dan menarik kepercayaan pelanggan.

dalam doq berjalan, anak2 ingatkan bahawa belum beli kura-kura. err.... minat bela kura-kura pulak. aku cakap labi-labi, diorang kata nak kura-kura jugak. so, pegila masuk kedai ikan di kompleks pkns tu. kat port klang sebenarnya banyak kedai ikan dan murah2, tapi malas nak pergi sana. aku biarkan anak2 aku, luqman dan pika pilih akuarium dan 'kura-kura' mana yang dia nak. bercakap pasal hobi atau minat anak2 bela binatang ni sebenarnya ikut musim. sekejab minat ikan emas, aku beli dengan akuarium kabinet. kemudian minat hamster, pun aku beli dan tambah aksesori sampai seratus hengget lebih, bila kena gigit ngan hamster hari tu, aku just bagi percuma kat rakan sekerja. masa tu kecoh pasal kematian akibat kencing tikus, bila luqman kena gigit jarinya dengan hamster, terus pergi klinik cucuk dan terus let go hamster tu. biarpun mereka sayangkan hamster mereka, aku lebih sayangkan anak2 aku. kemudian minat kucing, pastu arnab, dan sekarang kura-kura.

dah puas mereka pilih, akhirnya dapatlah satu set kura2 mereka. aku sebenarnya tak berkenan dengan pasir hitam, tapi biarlah. nanti aku tambah pasir warna warni, batu2 dan sebagainya.



balik rumah mereka tanya aku nak namakan sebagai ape? aku pun tak reti. ada 2 ekor, satu jantan, dan satu betina. aku pun tak taumana jantan mana betina, macam serupa je. so, untuk sementara waktu sebelum aku kenal mana jantan betinanya, aku namakan ia 'labu dan labi'.

bab menjaga kura2 ni aku belum reti. just tanya jurujual tu cara penjagaannya. cam biasa la, kena bersihkan bekasnya seminggu sekali. anak2 cakap diorang akan bersihkan, tapi cam biasalah 'ayah jugak' kena buat. tak kisahlah, at least mereka ada sesuatu untuk menghiburkan hati. kalau anak2 bahagia, akupun bahagia. apalah harta benda jika nak dibandingkan dengan senyuman di wajah anak2.

3 comments:

Insan Marhaen said...

kalau nak tengok kura-kura gergasi ada kat bukit jambul, penang...

armouris said...

info tentang kencing tikus di SIHAT SELALU - Kencing Tikus (Leptospirosis)

Nek Cun said...

Agak-agaknya kura-kura bolh tak hidup dalam kolam ikan? Cucu nekcun selalu merengek suruh atok dia bela 'turtle' supaya boleh kawan dengan 'fish'...