Tuesday, May 17, 2011

Udang Laut

hari ni cuti wesak, tapi aku ke kilang sekejab sebab ada urusan. sahabat aku si saiful nizam bekerja hari ni. biasalah, pegawai maintenance dan safety officer ni sibuk memanjang. sebab aku pergi pun dah tengahari, aku nampak dia dah tergesa2 nak balik, lunch. yang lagi buat dia tergesa2 ialah sebab tak sabar nak makan udang laut segar yang baru dibeli pagi tadi.

biasalah, kami di port klang ni tepi laut, biasa sangat dapat makanan laut segar. udang, ikan, sotong, ketam.... dan sebagainya segalanya ada disini. malahan penggemar makanan seafood akan ke port klang untuk dapatkan seafood yang sedap dan segar.

sebut pasal udang laut ni, memang famous amos la bagi penggemarnya. harganya sangat mahal, tapi rasanya memang sedap. ada banyak jenis, tapi aku suka kalau yang segar dan besar. lagi suka kalau dapat yang free.

mimpi dapat yang free?

takdelah, memang biasa dapatpun. aku tinggal kat sini dah lama, dah ramai kenal orang. so, buat baik dengan orang, orang buat baik dengan kita. aku cuba belek2 gambar2 lama, dan terjumpa gambar udang laut ni.

dah lama jugak la gambar ni, tapi lepas tu pun memang orang yang sama kerap jugak bagi. nak beli ssendiri pun agak terkedu sebab mahal wooo.....



biasanya orang yg bagi aku ni bukan nelayan, sebab nelayan akan jual ikan, itu sumber pendapatannya. pemancing juga tak bagi aku sebab mereka akan bahagi hasil sesama mereka. umpan dan kos nak memancing mahal beb. jenis orang yang biasa bagi aku ialah orang yang pernah aku tolong. bukan tolong bagi kontrak, sebab itu bukan bidang aku. tapi aku tolong beri khidmat nasihat atau membantu dari idea. kadang2 businessman ni dia ada wang, tapi otak dia dah agak buntu. so, aku beri pandangan peribadi untuk sesuatu benda. aku tak demand apa2, tekat minum teh tarik kat mamak dah cukup. tapi bila orang mengenang budi ni, mereka lain. mereka ni kalau pergi ke laut sekadar hobi atau mengupah orang bot ke laut untuk urusan mereka, hasilnya mereka akan turut bahagi kepada kawan2.

siapa? kawan2lah, tapi bukan melayu. orang melayu ni lain sikit. mereka ingat duit boleh beli persahabatan. bukan melayu pula, kalau kita tolong mereka dah tak ambik duit, mereka ingat kita. hari raya mereka datang rumah. perayaan mereka, mereka jemput kita. even kita sekadar datang tanpa makan, mereka hargainya. pernah sahabat bukan melayu buat parti untuk aku sekeluarga dan disediakan oleh caterer melayu. terharu aku.

jangan salah anggap aku kata tokey2 melayu tak bagus. tapi aku cakap dari pengalaman aku. pengalaman korang, mungkin lain. aku bukan ada kontrak nak bagi, aku bukan ada business besar, aku bukan main golf dan aku bukan suka bersosial di hotel2. so, kawan2 'kecik' jugaklah aku dapat. cukuplah.

berbaik kepada udang laut. sebab memang fresh, biasanya aku suka goreng dan ratah je. sedap. setakat 30 ekor tu selamba je seorang aku makan.

apa motif aku cerita pasal udang laut?

ini semua saiful nizam punya pasal la. dah aku teringat udang laut. heh... syaitan kat sebelah kiri ni dah berbisik suruh call kawan tersebut. mana tau ada udang laut. he.he.he....

4 comments:

Insan Marhaen said...

Sukurlah sebab masih boleh makan udang. Kawan IM semalam doktor dah bagi tau dia confirm tak boleh makan makanan laut dah.

IM taklah suka sangat makan udang. Tapi kalau bagi, why not!

Aimi dan Pakcik Hashim said...

hehe
mengidam rupanya

AZANI said...

man , dulu masadi sabah seminggu sekali makam udang rimau, 18 sekilo, mengeliyik lagi,,baru tangguk dari kolam...masak stim je..manis...bahana nya kolestrol...sekarang ni belacanpun tak makan lagi...alergik...hi hi..

❤❤haguluvkpop❤❤ said...

udang oh udang... =D