Sunday, May 22, 2011

Bersihkah Air Minum Kita ?

kebiasaannya hari sabtu atau ahad adalah hari mengemas, membersih dan menukar. isnin hingga jumaat sibuk kerja, even isteri tak kerja; kerja2 menukar span penapis air akuarium aku yg buat. cuci2 3 akuarium aku jugak. tukar filter penapis air luar rumah juga aku buat.

bercerita pasal tukar penapis air rumah sekarang dah jadi rutin setiap minggu. dulu2, boleh tukar 3-4 minggu sekali. sekarang, baru seminggu tak tukar, penapis air di luar rumah dah warna gold. semua bentuk keladak, zat besi, zat lumut semua melekat disitu.

dalam surat khabar arus perdana baru2 ni, syarikat bekalan air tempat aku cakap, bekalan air mereka bersih. buleh terus minum dari paip tanpa dimasak, ia selamat dan bebas bakteria. mereka juga kata pembelian dan pemasangan penapis air adalah membazir, melambatkan aliran air dan segala mak nenek punya penjelasan lagi.

tapi sebagai pengguna air, kita lebih tau. depa kata saluran pair dalam rumah yang kena tukar sebab disitulah punya air karat dan keladak. saluran air depa memang terbaik. terbaik opah dia! kalau saluran paip luar memang baru dan terbaik, keladak kekuningan tu datang dari mana? dari dalam rumah? NONSENSE!

pun begitu nasib baiklah kerajaan selangor sekarang bermurah hati beri air percuma 20 meter padu sebulan. memang aku 7 bulan sekali pun tak perlu bayar bil air. kos itu bukan boleh saving, kena tukar penapis air setiap minggu. satu penapis air berharga dalam rm2.00 satu. sebulan dalam rm8.00 la. dalam rumah terpaksa pula sediakan penapis air lebih baik. nak beli penapis air diamond masih belum mampu, so belilah penapis bio aura (err... aku bukan ahli direct selling yg jual bio aura ye). bio aura ni takdelah murah mana pun, tapi berbaloilah jugak sebab aku beli dengan ahli direct selling tersebut yg terdesak. mau tak terdesak, masuk skim kena beli 10 biji bio aura, nak jual terkencing la beb.

penapis bio aura ni pun selalu kena tengok, boleh tahan jugak 'zat besi' pada ceramic filter dia. bab tukar tu setahun sekali dah la, tapi cuci filter tu aku kerap jugak la. aku tenyeh je dengan berus dawai. berseri2 cik jah oii...

masih tak rasa selamat dengan air yg dijamin selamat itu, aku juga membeli penapis air yang ada panas sejuk tu. apa..... water dispenser. bukan yg beli satu percuma 2 tu, tapi yg harga ratus jugak la. ada penapis air sekali. anak2 ramai, ada air panas tu senang la nak bancuh susu. kalau aku lewat2 malam beronline, terasa nak makan megi atau pekena kopi tongkat ali, tak perlulah kacau isteri.

apa2pun, bila bercakap pasal air ni, salah bukan pada pihak berkuasa air. salah ialah kita sendiri. suka sangat membazir air dan mengotorkan sumbar air. air sungai kita, masyallah kotornya. kita bising bila kena taun, cirit birit dan sebagainya. kita salahkan bakteria e.coli; tapi kita lupa yang semua benda kita buang ke sungai termasuklah coli2 terpakai, seluar kecik, lampin anak, lampin emak, lampin dewasa dan segalanya.

tahap bahaya sungai kita? memang ada sungai kita boleh nampak ikan hidup, tapi itu ikan dah tahap zomba, opss.... zombi. kalau kita makan ikan tu, belum tentu kita selamat. silap2 selamat kembali ke rahmatullah.

teringat masa kecik2 dulu semasa aku tinggal di pekan damak (jerantut, pahang). air sungai damak tu memang tempat kami mandi dan berkubang. kadang2 aku ikut papa aku memancing ikan. sebenarnya mandi sungai tu memang papa aku tak benarkan, tapi dah nama budak kampung. itu dilarang, itulah dibuat. kadang2 kerana takutkan lipasan tali pinggang papa aku, aku cuma duduk di atas jambatan sungai damak tu memerhatikan kawan2 lain bermain air. tapi dah kawan2 pun suka pedajal aku, ditolaknya aku ke dalam sungai, basah lencun aku. bila balik rumah dan terserempak dengan papa aku, dia tanya kenapa seluar basah, mata merah? aku cakap 'hazali anak pok wei tolak masuk sungai". PAP! kena rotan sedas atas bontot. aduii.... papa aku melibas lagi sambil berkata "kena tolak masuk sungai ye, baju tak basah pulak. kena tolak pun masih sempat tanggal baju ye". opss.... kantoi. papa lebih bijak dari aku rupanya.

kalau lepas kena rotan pasal mandi sungai, aku biasanya serik nak mandi sungai lagi. kalau kawan2 ajak mandi sungai, aku akan tanya mami aku adakah papa akan ke mana2 pada hari itu. papa masa tu antara pembeli getah berlesan di pekan damak. jadi selalu jugak papa akan ikut lori ke jerantut untuk urusan jualbeli getah. kalau papa ke jerantut, bolehlah aku mandi sungai sebab mami sporting. dalam marah2 tak bagipun, kalau aku mandi sungai jugak, dia akan support aku. balik mandi sungai dengan mata merah, mami akan suruh aku mandi dan pergi tidur. kalau papa aku balik, aku biasanya akan bangun sebab papa akan belikan buah2 dan komik untuk aku. mata merah? bangun tidur mata merah tu biasalah. ternyata mami lebih bijak dari papa.

bercerita pasal mandi sungai damak ni, aku sangat takut lintah. panjang2 tu. lintah ni suka sangat gigit kaki dan area bontot. nak melekat di area depan bontot, lintah2 tak berani sebab disana ada lintah lagi besar yang dah melekat lama. lintah sungai tentu takut dengan raja lintah tu. full stop!

apa kaitan air sungai damak dulu dengan air minuman aku sekarang?

jauh dah lari tajuk ni. sebenarnya aku nak beritahu kalau sungai dulu, sambil mandi2 kita carilah anak2 udang kecik tu. buang kepala terus makan mentah2. sedap. dahaga? air sungai tu bukan air, balun je la. bersih lagi sihat.

moral of the story:
1) jagalah kebersihan sungai kita.
2) jangan percaya bahawa air tu bersih, kena tapis dan masak dulu sebelum minum.
3) air sungai damak yg aku boleh minum terus dulu2, kini turut tercemar. manusia dikota atau pekan, sama je tahap kesedaran siviknya.

3 comments:

Aimi dan Pakcik Hashim said...

haha.
3 in 1

rumah aku ni nama ampang... tp area KL jadi takder potongan mcm ko tu. bulan2 kenalah RM60.

pengalaman mandi sungai, kolam etc memang best. kg aku tak ada sungai jd pegi kg sebelah. kena marah sampai kena cr di sungai pun aku buat lagi

Miecyber said...

4. Jangan percaya apa kerajaan cakap 100 %



Faktor menyebabkan tanah runtuh menimpa Rumah Anak Yatim & Anak Kebajikan Madrasah Al-Taqwa,Hulu Langat

Insan Marhaen said...

usahkan minum airnya, nak mandi pun dah rasa geli...