Sunday, May 15, 2011

Selamat Hari Guru (16 Mei 2011)

bulan ni banyak betul sambutan hari jadian. ye lah, ada hari pekerja, hari ibu, hari jururawat, hari wesak, hari peristiwa berdarah 13 mei, hari belia dan yang paling glamer ialah sambutan hari guru.

sebut je hari guru, mesti sambutan dia meriah, sebab bukan saje peringkat negara, ia juga disambut di peringkat sekolah dan tadika. pun begitu, aku tetap menyokong sambutan hari guru sebab ia mengenang jasa2 guru2 kita. even dah lama meninggalkan zaman persekolahan, di setiap kali sambutan hari guru, aku selalu menghantar ucapan kepada sekolah dan guru2 aku. bila dah zaman facebook dan blog ni, cara ucapan dia dah majulah sikit.

hari ni, anak2 asyik merengek dibelikan hadiah untuk guru2 mereka sebab ada sambutan hari guru di sekolah mereka esok. akupun bukan nak berkira sangat sebab bila anak2 menyayangi cikgu, senanglah sikit ilmu nak lekat di kepala. cuma, bila di tanya anak jantan aku, luqman berapa hadiah nak diberi. dia kata 3 hadiah. satu untuk ustazah sekolah agama. 2 untuk cikgu sekolah kebangsaan. yg sekolah kebangsaan tu, satu untuk ustazahnya dan satu lagi untuk guru kelas. aku offer luqman bagi hadiah pada semua cikgu yg mengajarnya, tapi dia kata tak nak. cikgu tu garang, cikgu ni tak cantik, cikgu nun gemuk, cikgu sinun suka denda.

nampak cam budak2 sekarang dah memilih cikgu mana nak diberi hadiah. emm... biasalah. bukan zaman anak2 aku je, zaman aku sekolah dulu pun begitu. mana2 cikgu yang dirasa baik, sporting, cantik, sanggup aku bersengkang perut (sengkang mata la samdol, perut orang panggil mengikat perut) semata2 mana nak belikan hadiah sempena hari guru. cikgu matematik aku? dari sekolah rendah sampai menengah memang aku tak hingin bagi hadiah, garang nak mampos (nampak kasar, tapi itulah perasaan aku zaman dulu2). cikgu yang baik2, aku belikan hadiah.

menyebut pasal sambutan hari guru, masa sekolah rendah paling best. aku masih ingat semasa aku bersekolah di sekolah kebangsaan damak (jerantut, pahang), cikgu2 cukup sporting. sementelah aku masa sekolah memang suka enterframe dan hyperaktif, selalulah aku join persembahan masa sambutan hari guru. pernah satu tahun, sekolah kami buat sambutan besar2an. siap bukak dewan lagi. ada persembahan koir, drama, tarian, deklamasi sajak, dikir barat. aku join dikir barat sebagai tukang karut. cikgu penasihat dikir barat masa tu cikgu wan idris, cikgu dari kelantan. mula2 aku jadi tok jorho dikir barat, tapi sebab tune aku ke laut, ia diambil alih oleh sahabatku alias (alias deraman a.k.a alias konggo). even tersingkir jadi tok jogho, aku masih jadi tukang karut dan alhamdulillah ianya menjadi titik tolak aku menjadi famous amos disekolah dan nama aku bertukar jadi 'awe'.

kenapa?

masa persembahan, akukan tukang karut, aku mengarut dalam bahasa kelantan mengenai awe yang malas pergi sekolah. antara bait2 yang masih aku ingat ialah :

awe oh aawe, guano tok gi skolah 2x

nok kata tak dok duit
pitih skeling dah sepoket penuh

awe oh awe guano tok gi skoloh - 2x

nok kata cikgu bekeng
aku tengok semoa baik2 belako
doh mu kaca doq main
meme patut mu kena rote, mu kena tabuh

awe oh awe guano tok gi skoloh - 2x.


itu yg aku ingat, semua lintang pukang, dan lari lirik tu. menda dah berpuluh tahun, memori aku nak recall pun payah. tapi kalau nama2 awek..... even dari sekolah tadika, siap dengan nama bapak dia pun aku boleh bagi. ha.ha.ha....

paling seronok masa hari guru ialah masa guru2 kena menyanyi lagu 'kami guru malaysia'. masa kat cikgu sk damak tu, cikgu2 memang sporting. cikgu2 lelaki pulak ramai yang berbakat dalam muzik. cikgu raden, cikgu isa, cikgu said, cikgu razak, cikgu azion; sekadar menyebut beberapa nama, antara yang selalu memeriahkan majlis. nyanyian lagu kami guru malaysia dengan iringan muzik memang bestlah. lepas menyanyi, cikgu2 akan berdiri di depan semua pelajar dan pelajar akan memberikan hadiah kepada cikgu2 kegemaran mereka. cikgu disiplin, cikgu yang garang..... heh... biasanya lebih sedar diri, mereka akan ambil sudut paling tepi atau terus berlalu ke bilik guru. dah tau takde murid yang nak bagi hadiah.

sama ada popular atau tak, dapat hadiah banyak atau tak semasa hari guru, itu bukan persoalan besar kepada guru2. aku yakin mereka ikhlas mendidik kita dulu. dan aku yakin mereka juga ikhlas mendidik anak2 kita sekarang. bab tak mau mengajar dipedalaman tu pada aku perkara remeh, even aku kalau syarikat aku sekarang suruh aku pindah dicawangan lain even di tengah bandar, belum tentu aku terima. bezanya aku boleh protes dan resign.

dalam kemeriahan sambutan hari guru esok, aku juga terut pernah merasai kemeriahan sambutan sebagai cikgu. err... bukan sebagai cikgu bertauliah. sekadar cikgu sandaran tidak terlatih (gstt) selama beberapa bulan sementara tunggu result untuk ke universiti. aku masa tu mengajar di sekolah kebangsaan batu balai (jerantut, pahang). kebetulan sekolah tu berdepan dengan rumah aku. kebetulan guru besar dia adalah cikgu aku masa sekolah kebangsaan damak. kebetulan guru penolong kanan dia adalah jiran sebelah rumah papa aku. dan kebetulan ada cikgu yang cuti bersalin dan mereka memerlukan guru ganti.

aku pernah cerita sebelum ni pengalaman aku jadi cikgu sementara ni dulu. even sekejab, pengalaman jadi cikgu ni sangat berguna kepada aku. dan dapatlah merasa diraikan dalam majlis sambutan hari guru bersama guru2 terlatih yang lain. aku masih ingat, semasa sambutan hari guru tu, aku sama2 menyanyikan lagu 'kami guru malaysia'. dan semasa semua guru dipanggil kedepan untuk pelajar menyerahkan hadiah, aku awal dah bawa diri ke tepi gelanggang perhimpunan. manalah ada pelajar yang nak beri hadiah kepada guru sementara ni, dan baru je beberapa hari kerja. tapi allhamdulillah, ada jugak 2 orang pelajar bagi aku hadiah. terharu betul aku.

dan lagi terharu, even aku jadi cikgu sementara, balik kampung dan kadang kala terserempak dengan bekas pelajar aku, ada juga yang masih memanggil aku cikgu. lagi best mereka panggil aku 'cikgu abang ngah'. what? tak percaya aku pernah jadi cikgu. woooi... ini muka innocent tau, bukan muka perogol bersiri. ni aku sertakan jadual waktu aku mengajar dulu.



apa2pun, kepada semua guru yang pernah mengajar aku di sekolah tadika damak, sekolah rendah damak, sekolah menengah damak, sekolah menengah padang saujana, sekolah menengah jerantut, dan sekolah pengurusan universiti utara malaysia. juga ustaz, ustazah, pak imam, tok lebai yang ajar aku mengaji Quran seperti Lebai Husin, Haji Daud, Hajah Mariam, tok mat, cik aji dan lain2 lagi. semoga jasa cikgu2 semua dibalas dengan balasan syurga Allah kelak.

TERIMA KASIH CIKGU.

6 comments:

puteraduyong said...

gurulah segalanya...penyuluh jalan kita...

Insan Marhaen said...

IM respek tugas sebagai guru. Tapi IM tak mahu jadi guru biarpun gaji ribu-ribu sebab IM tak gemar budak-budak apa lagi kalau jenis samseng...

izman said...

puteraduyong :
setuju, cuma jangan tersalah pilih guru yang sesat.

izman said...

insan marhaen :
setuju bang, guru ni tugasnya mencabar dan perlu kesabaran. saya sendiripun rasanya sangat payah kalau nak jadi guru.

Daddy Zuki said...

bairpun sekejap tap[i masih dipanggil cikgu kan? mulia sungguh kerja guru ini. Amin...

http://zukidin.blogspot.com/

kak su bidadari said...

aku mmg akan respek sapa2 yg pernah or sedang jadi guru!!