Thursday, April 29, 2010

Pendidikan Seks Di Sekolah Dibatalkan

Akhirnya polemik tentang pembelajaran seks disekolah telah diumumkan sebagai dibatalkan. bagi aku, sama ada aku rasa syukur atau tidak atas pembatalan mengajaran seks disekolah ni akupun tak pasti. kalau aku yg jadi student dan belajar pelajaran seks tu, may be aku rasa kecewa. ye lah, selalunya budak2 sekolah bab2 seks ni adalah taboo, dan dilarang. bezanya jaman aku dulu belum ada internet, so subjek seks tu diketahui dari senior2 kampung yg baik untuk bertanya. kalau idak pun melalui tape vhs (opss!).

kalau difikirkan sekali macam ahli2 politik kita berfikir, aku rasa tindakan mengajar pelajaran seks disekolah adalah wajar. ye lah, sekarang ni banyak sangat kes2 buang bayi. kalau diajar pelajaran seks, diyakini gelaja buang bayi dapat dibendung. tapi bila fikir kali kedua sebagai manusia normal, memang gejala buang bayi dapat dibendung sebab semua pelajar dah expert tentang seks. mereka dah khatam bab lapan dalam buku teks pendidikan seks iaitu cara mencegah kehamilan. mereka yg didedahkan dengan cara merancang kehamilan dengan penggunaan pil perancang, kondom, kondom wanita, iud, kiraan kitaran selamat dan termasuk ejuksi luar akan mengaplikasikan dalam hubungan luar nikah mereka. so, anak haram dapat dibendung. yang menjadi2 cumalah persetubuhan haram.

bila berfikir sebagai seorang bapa, akupun tak leh fikir apa aku nak jawab jika suatu hari anak yang baru belajar bab seks disekolah dan tak faham akan bertanya bab2 seks dirumah. contohnya "ayah, cikgu cakap kalau tak nak anak atau takut penyakit aids, kena pakai kondom. macamana rupa kondom tu ayah. cara pakai dia macam mana?".

aku tak tau macamane orang putih, dan hitam ajar anak2 mereka tentang seks; disekolah atau dirumah. aku manalah tau sebab aku manalah pernah duduk kat negara kulit putih atau kulit hitam tu. yg aku tau kalau kat malaysia ni, menda2 berkaitan seks, even menyebut organ seks sahaja cukup untuk menyebabkan ibubapa menyental anak mereka yg cabul tu dengan cili.

aku secara peribadi sampai sekolah menengah masih tak tau apa itu 'payu dara'. aku ingat payu dara tu tempat tersimpannya dara. bila bersekolah, bercampur dan terdedah dengan perpustakaan barulah aku tau apa maksud sebenar menda tu. apa kejadahnya lari jauh maksudnya tu. satu kat atas, satu kat bawah, sapelah yg bagi nama tu, menyusahkan betul (opss... terlebih sudah).

aku malas nak ulas tenttang nama2 alat sulit dan kenapa ia diberi pelbagai nama untuk tujuan pertuturan agar nampak atau kedengaran lebih sopan. kalau aku ulas mau 32 muka surat, aku ni bekas pelajar subjek bahasa, budaya dan masyarakat masa di uum dulu.

even sampai sekarang, aku secaraa peribadi masih lagi bertabiat seperti budak kampung yg sangat naif (tolong percaya). memang sukar nak berbincang nak bercakap bab2 seks dengan aku, walaupun aku ada buat part time jual ubat seks keluaran bio asli marketing. aku juga yakin hampir semua orang yg normal macam aku akan rasa janggal bila bercakap tentang seks dikhalayak ramai.

aku ada satu kisah. kisah pelajaran seks la. ni masa aku kerja disuatu syarikat lama aku dulu. semasa bercakap mengenai sesuatu persoalan, kita kena menjawabnya dengan kritis. GM aku masa tu bertanya seorang senior manager 2 soalan.

gm : chia, kalau you punya anak balik dari sekolah dan tiba2 tanya "ayah, saya asal dari mana. apa lu jawab?
sm : biasalah. cakap dia jadi bila papa mama kawin. tidur sama, dan lepas beberapa bulan, you lahirlah.
gm : salah. itu budak you cerita you kawin, seks, mengandung, bersalin semua, dia tak faham. you cakap saje " ah fatt, lu asal jinjang kuala lumpur. dia sudah faham, dan itulah jawapan yg dia mau dengar:.
gm : lagi satu. kalau you sedang kencing berdiri di tandas terbuka, tiba2 ada lu punya kawan kencing sebelah lu tanya "eh chia, apasal lu punya 'bird' sangat kecil?
apa lu mau cakap?
sm : lu apa peduli.
gm : salah. lu mesti mau jawab "ini 'bird' dia punya main function ialah masa 'make love'. so, masa kencing apa guna mau besar2. nanti show time baru tunjuk besar loo...

itu adalah 2 contoh biasa, dan sebenarnya kamipun malu2 alah mendengarnya. sambil2 malu tu, ketawa sampai mengalir air mata jugak aku menggelakkan si senior manager tu yg dikenakan oleh general manager aku tu.


izzi note :
entry ni kelihatan agak lucah? bukan, otak korang yg lucah sebenarnya.

4 comments:

Kapten said...

aku percaya ko suci sampai sekolah menengah... hahaha

anak GM ko nama AH FATT yer... aku ler anak GM ko... haha

aida shah said...

cakap susah..tak cakap pun susah..apa2 pun makbapak kena mainkan peranan utk didik anak2 hal2 macam nie..jangan terlalu "tabooo"

hai said...

eiii...zaman dulu lainkan...zaman dulu akak ingat lagi ponteng sekolah satu ari,hanya sebab x nak belajar sains masa form2..tajuknya tentang tubuh badan manusia ke...lagipun gambar lukisan tu tunjuk sistem2 reproduktif skali...malu sgt..segan kat bdk2 laki..huhuhu..tapi bdk sekarang...soklan2 dia mmg canggih2,kadang kita pun terlopong,x reti nak jawab!!

Button Planet said...

salam,

persoalan sebenarnya mengapa kita perlu mengikut cara Barat dalam hal berkaitan seks ini? mengajar pendidikan seks di sekolah mengikut cara Amerika ...cara bukan Islam...

mengapa kah kita tidak mengambil contoh Sunnah Rasulullah cara mengajar pendidikan seks?

Kak Azzah8
http://www.nurazzah8.blogspot.com