Saturday, September 6, 2008

Pendapatan Sampingan buat survey

Cuti2 ni tak tau apa nak buat, tiba2 ada kawan call bagitau suruh check email. Mula2 tu tak de la excited sangat pasal kawan ni biasa call, tapi sebab dia bagitau camaner nak dapat duit kat internet tanpa bayaran, aku cargas je bukan email. Dalam email tu ada banner cam gini yang disuruh click :-



Rupa2nya tentang survey online. Aku mula tu rasa malas juga sebab biasa baca dalam forum tentang ramai kena tipu. cakap free join tapi kena bayar, dan survey buat banyak2 tapi tak berbayar. Kawan tu siap bagi akaun dia suruh aku bukak, dia lagi takut persahabatan terputus kalau dia tipu aku. siap bagi akaun paypal dia. Menarik ni!

Melalui link yg dia bagi aku baca dan aku daftar ahli secara free (percuma la tu..). Then, dah tersedia beberapa survey untuk dijawab. menda ni tak paksa, korang jawab survey (soal selidik), dia bayar. Bayaran dalam USD. Untuk introduction survey je, diorang bayar USD 6.00 (RM21.00). kalau rajin dan ada masa terluang lagi, korang jawab la lagi. kebanyakkan survey dibayar USD4.00(RM14.00).

Soalan susah? hape, ko ingat ni soalan matematik tambahan ke? soalan dia ni lebih mudah dari matematik tambah contohnya 1 + 1 = 2. Survey ni lagi senang. Antara contoh survey ialah korang kena tengok 2 contoh website seperti berikut :-





dah tengok, korang komen la secara umum. tak yah pandai2 nak baca2 satu2 apa yang terdapat dalam website tu. tengok secara luaran je. Contoh yang aku komen ialah :-

Website 1 : Very simple. Not interesting.
Website 2 : Very interesting. Lot of information.

Pastu sent survey, automatik dia akan bagi USD4.00 atau berapa2 dolar yang diorang janjikan. Kalau refer kat kawan, diorang bagi USD1.25 bagi setiap kawan yang masuk.

sambil2 tak de keje tadi aku buat 4-5 survey yang ambil masa kesemuanya kurang 30 minit atau kurang 5 minit setiap survey. Tup2, check account dlm website tu dah ada USD27.00(RM94.50).


Cuma tak leh keluarkan dulu, dia kena tunggu duit ada sekurang2nya USD75.00 baru boleh keluar. Nak keluar boleh melalui paypal atau cek. paypal senang banget. redeem masuk dalam akaun paypal dan duit tersebut jadi hak kita. kita boleh guna untuk beli barang kat internet atau cashkan melalui akaun bank di Malaysia. Ape? tak de akaun paypal! ko daftar lah akaun paypal dengan link kat bawah ni, yuran seumur hidup paypal ialah FREE yer.

https://www.paypal.com/row/mrb/pal=RUGXW96DCHQ48

9 comments:

Anonymous said...

survey masuk stiap ari ke weyh??

Anonymous said...

camne nk promote kt kwn tuk dpt $1.25 tu?xreti la wlaupn da ikut arahan.leh tolg jelaskn x?plzzzz lg 1,nape payah sgt nk msuk lmn survey ni ek?asyk bz je

neata said...

saya takde credit card. blh ke kalu nk daftar paypal?credit card org lain blh tak?

Anonymous said...

Izman,

saya dah masuk. yang pendapan survey.com tu. e-book dia jual rm 40. sekarang tengah apply tunemoney. belum dapat. tapi semalam baca forum pasal ni kata tipu belaka. camner ni... izman kata betul lak..

rosnita said...

izman.. please reply me soonest. I nak tau lah.. email me can? rosnitahashim@yahoo.com. boleh eh...

MOHD RIZUAN said...

setahu saya ada banyak company survey kat dalam dunia ni..tapi kalu nak harapkan survey sentiasa invite kita adalah mustahil.sebab kita kena daftar dengan banyak company survey...dan untuk kita terpilih di dalam survey tersebut bukan 100% kita boleh terpilih...pluang agak tipis gak walaupun nak dapatkan survey yang berbayar hanya utk usd1.00.pikir2kanlah....

rahman said...

gua rasa cam minat plak

taufiq_acu said...

asal bl msok web awsurveys tu kte nk daftar ye ckp username dh gune r.saya 2kr nm plik2 pn xkn da org gune kot.lg satu email pn ye ckp dh da org ambil.saya uat email br pn xbole gak.tlg2 sket.

eifadan said...

macam mana nak post redeem money?blh cite skt?