Thursday, May 29, 2008

Berakhirnya kes buruh

Alhamdulillah, hari ni perbicaraan kes buruh berakhir sudah. dan alhamdulillah, pekerja menarik balik pertuduhan ke atas syarikat dan memohon maaf. Pada aku syukran. semua dh berakhir, tak perlulah aku ngadap labor office lagi dan berdebat.

Pada aku ni kes very simple je. 33 orang pekerja bangladesh mengadu pekerja mereka tak dibayar selama 3 bulan. Isu dia sebab ada orang luar yg jolok mereka dengan pelbagai cerita yg kononnya kalau kes menang setiap seorang dapat RM2000 walaupun kes tidak benar.

resit pembayaran ada, slip gaji ada. so, apa nak takut. kesilapan syarikat ialah tidak membayar gaji melalui bank sebab pekerja yg minta gaji tunai sebelum ni. jadi, next month byr melalui bank la. worker admit mereka terima gaji setiap bulan. Isu sebenarnya timbul sebab semua pengurusan pekerja asing syarikat ni di uruskan oleh satu agensi (yg sah le) bagi pengurusan dan pembayaran gaji. So, ada ketidak puasan tentang bayaran.

abis kes, ajak pekerja tu minum2 dulu dan baru balik office. Semua happy. kadang2 aku nak hempuk jugak mereka kerana buat laporan tak berasas dan aku terheret sama. tapi aku mula berfikir secara waras, mereka ni bukan semua educated mcm kita di malaysia. ada yg eja nama sendiripun tak reti. mereka pun bukan orang senang, rata2 terpaksa berhutang lebih RM12 ribu untuk bekerja di malaysia. aku nampak pressure mereka, ditambah pula ada orang luar yg mengadu domba mereka untuk dapat duit mudah.

cuma yg aku happy sangat ialah semasa kes berlangsung, semua wakil pekerja akan bangun bila aku datang. mereka akan diam bila aku bercakap dan memberitahu labour bahawa mereka percaya kata2 aku (ohh... sayunya). so, tadi kes ditarik balik setelah aku berjanji akan memantau gaji mereka secara peribadi dan mereka boleh jumpa aku bila2 masa kalau ada masalah. aku harap kes2 macam ni tak berulang lagi.

Kesimpulan. Kes tamat.

9 comments:

Lily.Lulu. said...

tamat sudah ..
kes tutup

selesai

boleh g makan
:D

cendawanintim said...

dah2 pegi makan..

patut ler ko bz lately erk..

muadzlife said...

wah musti masa tu macam terer kan...

seb baik sumer da ok...selesai kan

izman said...

lily.lulu,
alhamdulillah tamat.

makan? itu tak kire masa.

izman said...

cendawanintim,
bizi tu saje buat2 je.

kena makan lagi....

izman said...

muadzlife,
terer? horror ada la...

selesai...amin

awieworld said...

salam...wachaaa...im back..hehe

la, dah setel ker...tak best ar..gaduh2 tak de ker?..tumbuk2..terajang ker...hehe..dusyum2!!!

barulah lege kan, leh sambung makan, telan pun lancar jer...gulp!!! erk!!!

hehe

izman said...

awieworld,
tu lah pasal, ingat ada scene gaduh2 mcm filem tamil.

tp, dh settle, alhamdulillah.

Mak Su said...

alhamdulillah....ko jadik sebagai apa? wakil dorang ya?