Wednesday, May 21, 2008

Nak Berhenti Kerja?

Semenjak dua menjak ni, otak belah kiri mula menghasut otak sebelah kanan untuk berhenti kerja. Ye... berhenti kerja!

Ye lah. dari graduate sampai sekarang aku cuma makan gaji dgn syarikat swasta. Ada kala aku terfikir dan sebenarnya dah berapa ratus kali papa aku nasihatkan aku supaya apply jawatan gomen. Tapi aku degil. Tapi kali ni aku mula berfikir tentangnya secara serius.

Wife aku tak kisah aku kerja kat mana. "terpulang pada abang lah" itu jelah jawapan kalau aku tanya. Pada aku aku selesa kerja dan menetap di port klang. takde jam, masa kerja agak flexible, rumah tak sampai 5 minit dan aku kadang2 makan tengahari kat rumah.

Namun.... pressure kerja swasta korang kena faham sendirilah. Kerja swasta walaupun katanya gaji agak lumayan, benefit agak bagus; aku mula tolak tepi. Tak larat kalau hari2 kena ayat 'f**k' dari boss. memang bukan aku sorang kena, hampir semua orang. tapi sampai bila aku nak cam ni. setiap kali kena ayat 'f**k', aku yg rasa bodo 2-3 hari.

Entahlah.. otak tengah serabut. kena fikir baik2 sebelum buat keputusan berhenti kerja. Kena fikir layakkah aku kerja gomen? bila nak apply SPA8? sanggupkah aku kalau kena gi sabah sarawak? sanggupkah aku 3 bulan pertama tak dapat gaji? Arghhh... peningnya.

Macam mana kalau aku tukar je kerja kat syarikat lain. may be cari kerja syarikat2 lebih kecik. jadi HR officer dah ler. nak minta HR assistant atau HR clerk memang tak patut ler. memalukan universiti yg aku belajor. takat keluar u jadi clerk, baik aku jadi petani berijazah. ,lebih mulia dan lagi banyak masyuk. tapi aku bertani pun tak reti, cam no? buat malu je jadi orang kampung.

kesimpulan dia?
Nantilah aku fikirkan semula. (err... macam nak berhenti la...)

5 comments:

PuteriSatu said...

nak benti keje ke..? pikir bebetul...sekarang bukan senang nak dpt keje...

apa kata dalam masa yang sama...ko jangan benti keje lagi...ko try aply la keje kat gov...tak dapat sekurang2nya ko ada keje lagi...

cendawanintim said...

Aku punyer advice:-

1. kena pk masak2
2. pk masak2
3. pk n pk n pk

Aku jenis tak ske lompat2 keje nih, susah nak promotion...stay for 1 company is better...

stakat sumpah sranah tuh, pe la sangat...ko buat derk jer..sanggup nak set up idup ko balik?

sape suh tak dengo cakap orang tua??tangok cam aku ni haaaaaaa...duk trg...tak gi jenjauh...berkat tau, ikut cakap orang tua, walaupon diri merana...ewahhhhhhhh...

pape pon, aku doakan ko bahgier...kalu tak bahgier pon ko buat2 ler bahgier...

izman said...

puterisatu,
thanks 4 advice. actually thru contact aku dh ada peluang kerja, tp jauh. dan aku prefer gomen.

still fikir....

izman said...

cendawanintim,
ha.3x. nasihat ke hape ni.. trima kasih.

lompat kerja? mana ada lompat. jalan mcm biasa je. jauh naik kreta.

keje teganu? i love too.

baru pikir la. buat bt keputusan lagi.

err... jgnla pakai baju oren tu. tersembul mata aku.

Nur Mala Ayu said...

aku cadangkan ko ganti je si boss yg f**k tu. pe jenis manusia ni yg x sedar diri. Ingt jd boss tu bleh buat suka hati sendiri ke?? x profesional langsung. posisi jadi boss tu Tuhan yg bagi tu ada sebabnya, "Great power comes with great resopnsible".