Thursday, June 23, 2011

Usia Meningkat Senang Lupa

umur yang panjang atau hidup lama adalah impian semua orang. ya, dan itulah yang selalu kita harapkan dalam hidup ini, dan bila sembahyang, itulah juga bahagian doa yang kita tak lupa nak mintak dengan Allah.

tapi umur yang meningkat juga datang dengan pelbagai ujian. ada yang umur sangat panjang, tapi penyakit yang datang juga bukan sedikit. ye lah, umur meningkat, antibodi juga dah makin lemah, banyak la penyakit datang bertandang.

aku terbuat entry ni sebab dapat sms dari papa aku :"salam, I just come back from jtut hospital have an appointment with a doc. After diagnosed me and gave me tons of medicine. Hu la la when am I going to finish them. Take care of yourselves and may God bless you all". balasan sms aku? biasalah ayat baik2 dan menenangkan hati serta mendoakan agar papa dipanjangkan usia.

bercakap pasal umur meningkat ni, datuk aku sebelah mami aku syukur alhamdulillah dikurniakan umur yang panjang. umur? dekat2 100 tahun umur beliau. tubuh badan masih sihat, tiada sakit2 kritikal, cuma dah agak pelupa. aku tak mau sebut nyanyu sebab ayat macam kurang manis. nenek aku juga umur panjang, setia menemani datuk aku, tiada sakit, cuma matanya dah tak nampak. pembedahan membuang katarak di klinik swasta tidak berjaya sebab faktor usia.

apa point aku nak cakap?

heh... entah, aku pun dah lupa...




Oo.... aku masih belum tua, even dah 35. kira masih tahap belia. orang kata belia boleh dikategorikan sampai umur 40 tahun. pada aku tu belia tua, kalau lepas 40 masih boleh dikata sebagai belia, itu belia purba.

di usia ini, kadang2 ada juga datang pelupanya. may be sebab terminum semut. atau sebab memang dah tua. harap2 bukan penyakit pelupa. tapi tak le nyanyuk atau lupa teruk. so far masih ingat anak dan isteri dan jalan balik rumah. kalau pelupa teruk datang, may be terlupa dah kawin dan ada anak, dan register kawin lagi satu. itu penyakit lupa nak mampos nama dia. kata lupa, tapi masih ingat bab nak berkahwin lagi. lupa jenis ini, para isteri patut ketuk suami dengan senduk nasi dekat seremblum belah kiri.

pelupa atau lemah ingatan aku lebih berkisar kepada nombor telefon dan nama orang. bukan sekarang je, dari jaman dulu2 lagi. aku tak pernah ingat nombor telefon. aku dah kerja syarikat sekarang dah 4-5tahun, nombor telefon office pun aku masih ingat2 lupa. may be sebab nombor banyak sangat, atau sebab aku takde call company, company suka call aku.

nama orang juga kadang2 aku payah nak ingat. memori otak dah penuh kot. tapi banyak kawan2 aku masa sekolah dulu aku masih ingat. may be dulu memori aku masih ok, sekarang yang penuh. jadi, kadang2 masa berkumunikasi, nak tak nak kita terpaksa menyebut nama orang.

pernah juga ada kawan seopis bercakap mengenai kenalan aku yang dijumpa bank misalnya.

kawan : ei... izman, tadi kat bank aku jumpa kawan ko
aku : kawan mana satu?
kawan : lisa suriram
aku : lisa suriram? lisa surihani aku tau la. tak ingat la
kawan : ala, dia kata dia kenal ko, dulu pernah join training sama2.
aku : macam mana dia kenal ko?
kawan : kita sama tunggu giliran kat bank, dia tengok baju aku, pastu dia tanya kenal u tak. aku cakap kenal la. tu dia kirim salam kat ko.
aku : waalaikumsalam. tapi masih confius la, tak boleh recall orang dia.
kawan : ala, dia kata training payroll tahun lepas.
aku : lisa, lisa...... emmm.... bertudung ke?
kawan : tak lah, free hair.
aku : emmm..... kalau free hair yang aku ingat ada berborak masa makan tu, dia kurus2, kulit putih?
kawan : kurus tu ye, tapi dia kulit gelap sikit.
aku : kulit gelap ye. tu payah nak ingat, taste aku kulit putih dan kurus. emmmm.... recall, recall...
kawan : ala dia kata dia ada tukar2 businesscard dengan ko.
aku : bukan sorang tu. ooo... dia rambut lurus, ada lesung pipit?
kawan : ye...
aku : aku dah ingat. bontot dia besar sikit kan? baju suka pakai seksi, nampak lurah dendam dia. jalan ngengkang macam jantan?
kawan : mak ai, sampai ke situ ko boleh ingat, tadi ingatkan ko pelupa.
aku : nama memang aku lupa, tapi rupa paras dan sifat2 tu aku boleh recall, aku kan HR. kena perhati dan teliti.
kawan : ko tak nak contact dia ke? aku tengok dia pun geram semacam je.
aku : nanti aku cari card dia. ok gak ramai kawan2 HR ni, senang tukar2 pandangan dan dapat lubang kerja.
kawan : itu je? tuan dia tak minat?
aku : cis, aku pergi training, bukan pergi cari calon bini. siott je ko ni.
kawan : baguslah ko sedar ko dah berbini dan beranak pinak.
aku : memang aku sedar. lagipun dia bukan taste aku.
kawan : ciss.....

6 comments:

Roza Ami Nanomiya said...

haha
aku pun selalu lupa nama

tp part2 tu memang x lupa

insan marhaen said...

Kesihatan IM so far ok. Cuma mata dan gigi ini..makin kureng!

ku-cit said...

nama tak ingat, tp rupa paras igt ehh...ahahah

izman said...

roza aka kapten :
biasalah, orang HR semua sama kot. ha.ha.ha.

izman said...

insan marhaen :
umur dan fizikal saling berkait. saya nantipun begitu juga.

izman said...

ku-cit :
biasalah lumrah manusia.