Tuesday, June 21, 2011

Gunakan Akal Budi

dalam pekerjaan aku, even aku tak pegang urusan dengan supplier, secara tak langsung, boleh dikatakan bahawa sesetengah menda HR memang ada peranan. contohnya dalam urusan melibatkan safety, environment, kebersihan dan pencucian, pembaikian dan sebagainya.

kisah ini aku tergerak hati nak buat sebab beberapa hari lepas semasa mengisi minyak aku bertembung dengan salah seorang supplier/kontraktor yang specialistnya membaiki tandas dan bilik air, orang puteh kata plumber. masa bertembung tu tak sempat berborak sebab aku tengah isi minyak, manakala dia lepas isi minyak dan lalu dihadapan aku. agak jauh la, tapi nampak aku dia terus bukak cermin kereta dan menayangkan telefon. sebab dia tayang telefon, akupun apa lagi, tayang juga blackberry aku. tak cukup blackberry, aku tayang lagi phone samsung. ambik kau!

cerita diatas tu abaikan. aku nak cerita bagaimana orang2 yang ada sedikit kuasa perlu gunakan akal budi masa berurusan dengan contraktor berkaitan. aku kata begitu sebab memang kena akal budi la.

berbalik kepada kawan aku yg kontraktor tandas tu. dia jiran setaman aku. malah masa dia terlalu kecil businessnya, akulah yang memperkenaklannya ke company lama aku. plumber, memang la kerja kotor. hidup bergelumang najis setiap hari. satu yang aku suka si plumber ini ialah harganya yang sangat murah dan servis yang baik. biasalah syarikat, kebanyakkan nak 2-3 qoutation. even tandas dah overflow, diorang tak peduli. so, depatment macam aku terpaksalah campurtangan dan tolong cari plumber. kawan aku plumber ni cina, jumpa secara tak sengaja. so, aku try je. bila dia bagi qoutation, mak aii... murah gile. orang lain qout sampai ribu riban, dia ratus2 je. siapa cakap boleh bincang. pernah satu kerja tandas tu, 2 plumber lain letak harga rm1500 keatas, dia letak rm140. bahagian maintenance dan purchasing panggil aku mintak kurangkan harga lagi kepada rm100. hangin satu badan aku. mengumpah tak ingat aku kat depa. dah murah gile tu, bagilah orang cari makan.

kadang2 ada jugak aku hasut si plumber tu letak harga tinggi sikit agar tak jauh sangat dengan harga pesaing lain. biasalah masuk meeting, tayang harga dan suruh nego harga. mamat plumber kawan aku tu jenis manusia lurus sikit. dia ambik harga kos, tambah rm30 untung, dah cukup. heh... adalagi manusia lurus dalam dunia ni.

bukan, bukan aku nak makan percent, tak pernahpun aku nak makan duit najis tu. tapi kita kena ada timbang rasa. pernah masa mula2 gunakan khidmat plumber ni, boss aku suruh aku perhatikan kerja2 si mamat tu, kenapa murah sangat. takut menipu la. separuh hari jugak aku dalam tandas tengok dia buat kerja. kerja dengan najis, memangla busuk dan jijik. pernah meleleh2 najis mutawwasitah tu kena kepala dia, selamba je dia buat kerja. aku ni dah tahap dua tiga kali muntah. dan 2-3 hari jugak tak lalu makan nasi.

sekarang, kawan aku tu dah pegang seluruh syarikat tu. berpuluh2 cawangan dia yang handle plumber secara runding terus, tiada lagi 2-3 quatation sebab syarikat puas hati dengan harga dan servis dia. kat syarikat aku sekarangpun sempat 2-3 kali dia servis, kemudian dia tarik diri sebab terlalu bizi. dah jadi kontraktor besar. tapi alhamdulillah dia jenis mengenang budi. even bizi, kalau aku call dia akan jawab. dan kalau ada kerosakan tandas atau paip tersumbat kat rumah aku, emamng dia akan datang even malam. harganya mestilah harga tak logik sebab dia selalu cakap, ini harga kawan2. sebenarnya banyak kali dia nak bagi free, tapi aku cakap aku kalau free, lain lagi saya tak akan tegur you lagi. aku tak suka termakan budi, nanti tergadai body. err... apa kau mengarut ni. adiooss.

6 comments:

ku-cit said...

susah nak jumpa plumber mcm tu...harga murah, servis tip top

Roza Ami Nanomiya said...

aku akan cakap member ko bijak bisnes walaupun dia letak harga gila2 murah

Abu Hanifah said...

Betul tu. Kekadang kerja kasar mereka ini dibayar dengan murah. Kesian yer..

pB said...

harga kenalah berpatutan dengan kerja .....

Nur a.k.a admansyah said...

kalu aku panggil... `Good relationship'. Cth: aku ngan clients... mmg kena jaga. Kalo tak, salah sikit..." I'll sue the Co.!!!" , paling biase... `PAAPPP!" letak tepon dgn keras sampai nk bernanah telinga aku!(tu pun salah depa sbb aku suh byr contra loss!) Grrrr

siti5 said...

Plumber tu ambik upah kt rmh org x? Bagi no telephone plumber tu. Stu rmh smua prmpuan mmg xtau bab plumbing nih