Tuesday, December 9, 2008

Persatuan Pemanjat Pokok Petai Melayu Cawangan Jerantut?

Balik kerja, ingat nak gunting rambut. nak gunting sebelum raya lagi tapi orang yg beratur punya la ramai. bukan takat org melayu yg nak beraya ramai, yg tak de kena mengena pun ramai jugak. tak pe lah, rambut diorang pun dah panjang jugak, perlu dirapikan.

tapi hajat terbantut bila tengok price list ni :


mak ai...! dah rege Rm 10 hengget. naik harga rm2 hengget berbanding harga biasa. bila aku tanya dia kat itu harga association yg bagi, terpaksa ikut. kalau ikut list tu harga tu dikeluarkan oleh persatuan tukang gunting india, cawangan klang. aku jadi malas nak gunting rambut. rambut akupun bukan buruk atau panjang sangat pun. aku boleh pergi cari kedai melayu kat port klang atau aku gi je kat kompleks pkns shah alam. bukan aku kedekut pasal kenaikan rm2 hengget, tapi sesuai ke naik2 harga suka2 hati depa. aku yakin gomen tak de masa nak pantau harga kedai gunting rambut ni.

aku berfikir dari aku bayar rm10 hengget pada diorang baik aku bayar lebih sikit kat bangsa aku. atau aku gi cari tempat yg berhawa dingin seperti APT ke a cut above atau mana2 saloon. mahal pun puas hati sebab amoi2 yg gunting rambut. dah la seksi, siap picit bahu dan tengkuk lagi. kalau bujang dulu memang haramlah aku nak gi kedai gunting maple' ni, aku suka saloon. tapi mengenang dah lanjut usia dan nak cepat, maple' pun ok walaupun agak kasar dan lengan berbulu lebih banyak dari bulu ketiak aku. bau kari toksah cerita lah. kalau dapat yg baru sampai dari negara india lagi haru, suruh potong pesen lain, dapat pesen lain.

apa2pun aku pikir kemudian lah nak potong rambut kat mane.

cuma yg aku suka ialah kesedaran tukang2 gunting rambut india ini bergabung dalam persatuan. orang melayu kita? hempeh! kalau bab politik aku yakin beratus persatuan diorang sanggup buat, tapi nak buat persatuan untuk bela bangsa sendiri, korang kiralah sendiri. may be aku lupa atau tak tau, sila betulkan. tapi korang pernah dengar ke persatuan penggali kubur islam, persatuan peniaga cendol melayu, persatuan pemetik kelapa melayu, persatuan pencari madu lebah melayu, persatuan mat2 despatch melayu, persatuan pemanjat petai melayu, persatuan pemandu kereta jenazah muslim dan lain2 lah. sebab itulah orang melayu tiada taring dalam ekonomi. dayus! nak kuasa politik je, boleh dpt jawatan dan isi tembolok diri sendiri dan kroni2.

argh! lantak dioranglah. may be aku nanti tak sempat pun nak tengok orang melayu jadi hamba abdi dibumi sendiri sebab kita masih ada kuasa Agong dan sultan melayu. lagi 50-100 tahun aku tak pasti lah. kalau masa tu melayu dah jadi abdi, may be aku dah terlalu tua untuk berfikir dan melawan.

esok aku ada training payrol kat KL. kat hotel pebenda tah kat area bukit bintang. setengah hari je. so, sempat la aku gi income tax kejab psl caruman pcb pekerja aku.
cuma sekarang aku masih tak pasti nak gi ngan kereta atau naik komuter dan cab esok. aku ni kalau pergi KL failed kata razman kawan baik aku tu. asal masuk KL je ada je makan langsat (sesat). takat nak gi KLCC, mid valley, sogo, pekeliling dan beberapa tempat lagi aku tau la. nasib baik HQ syarikat aku kerja ni dah pindah kat PJ. kalau dulu kat KL, sumpah seranah aku kalau kena pergi sana kalau ada urusan. so, aku ada masa pikir sebelum tidur nak berkereta ke berkomuter. kalau naik komuter, payah jugak aku nak ke income tax jln duta. kalau naik kereta pulak, nak parking macam sial kat jln duta. abis training jam 430pm kat area KL bukan sesuatu yg menyeronokkan. jenuh aku nak drive balik ke klang. kalau ada co-pilot drive, ok lah. nak drive sendiri ni.......

18 comments:

Papa-Itam said...

hahaha bela jer rambut tu...boleh dandan...

Nad Eusoff said...

ptong sendiri je la bro..sonang..
ekekeke
pandai ye persatuan gunting rmbut india ni main harga..
ekekeke

Hans.Words said...

Salam,
Masa kechik-kechik dulu ayah selalu bawa kedai India. Hampeh .. cutting budak nerd je lah. Kalau kita cakap cutting style yg kita nak, India tu penuh confident ckp -'Ok bos semua paham. Noo probleem. Semuaa settle'. Tapi bila habis gunting, sama je la. Belah tepi. Rambut penuh minyak.. Nerd habis .. He He He

ILA said...

hehekkk...
tengok tajuk kau tu...dah tergelak2 kecil aku..
botoiii tuu...blajar potong rambut sendiri!!!

lalalalla..tengah cuti seminggu niii..nak kurangkan cuti yg x abis2 lagi..:D
ermm..lagipun sekali harung jaga my son yg baru berkhatan ari ni.hmm..kalut juga aku..:(

Mak Su said...

kita? persatuan? kirim salam je lah.... sedangkan duduk dekat2 pun boleh nak gaduh-gaduh, pelik ek... mesti ada jer yang meragam.

beli gunting sendirik, lagi senang kot :)

seriadriani said...

salam kenal... terima kasih kerana berkunjung ke blog saya

BurungBelatuk said...

kah3...lawak la bro nih...mapley kalu urut sedap sebab cukup kuat;cuma tangan kasar jeer la... (",)

@LiYaNNuaR said...

btoi la bro... sokong... melayu mmg layu... pasal rambut tu... better gunting sendiri... lagik senang... buat stail Eric Casa Impian tuh... ngeh ngeh ngeh...

izman said...

papa-itam,
mmg nak biaq je pjg, tapi sbg HR tak sesuai pulak.

izman said...

nad eusoff,
depa terpaksa, ikut rege persatuan.

izman said...

hans.world,
he.3x, akupun pernah terkena.

izman said...

ila,
bestnya ko cuti pjg.

blajar gunting sendiri? cam ner aku nak gunting rambut sendiri?

izman said...

mak su,
melayu berpersatuan? persatuan lawak kebangsaan blh la...

izman said...

seriadriani,
trima kasih singgah balik. dtglah selalu

izman said...

BurungBelatuk,
bab urut tengkuk je yg aku suka ngan maple' ni.

izman said...

@LiYaNNuaR,
jgn la ckp melayu layu, sedih hati. cakaplah melayu kuncup.

stail eric? botak licin? errr...3x

cendawanintim said...

ko kan manager HR, bela ajer rambut tu!!

izman said...

cendawanintim,
manager? mejer ada la....