Thursday, March 3, 2011

3 Tahun Berblog. So What!

aku teringat ada seorang rakan aku mengeluh di pejabat, ia gara2 dia terlupa mengucapkan, membelikan hadiah dan meraikan hari ulangtahun perkahwinan mereka. heh....

lupa tarikh2 penting? itu biasa bagi lelaki. pun begitu aku tak setuju jika dikatakan bahawa kami sengaja melupakan tarikh2 tersebut untuk elak beli hadiah. itu tidak benar. apalah sangat beli kek atau hadiah seratus dua (barangkali??) berbanding kena perli isteri seumur hidup. namun, hakikat bahawa tanggunggungjawab kami sgt berat sebagai suami dah ayah membuatkan kadang2 kami lupa. lupa tarikh je, tapi kami tak lupakan isteri dan anak2 dirumah. sapa tak sayang bini oooi...

bercakap pasal lupa tarikh ni, akupun sebenarnya terlupa bahawa sepatutnya aku menulis sesuatu sempena 3 tahun aku berblog. bila? dah lama terlepas, 14 februari 2011. sejak kali pertama aku berblog iaitu pada 14/2/2008, sampailah ke tarikh sekarang, macam2 dah aku tulis. cerita kenakalan, kebujanan, kerumahtanggaan, kekeluargaan, keibubapaan, keperkerjaan, kesosialan (cam jahanam je bunyinya)dan kecariwangan dan kesemuanya yg terlintas difikiran.

ada kalanya aku berblog sekali sehari, ada selang sehari, seminggu sekali, dan ada 2 minggu sekali. semua bergantung pada mood dan masa lapang. even semua dihujung jari, sifat malas dan bizi tu ada mengganggu.

ada orang tanya, cerita2 kat blog ni kisah benar ke? sebab ada watak2 yang macam real. heh.... senang je. aku ni bukanlah penipu, bukan jugak tukang karut hebat; ambiklah ia sebagai hiburan semata. kalau ada yang benar, ia bukan 100% benar. kalau ia nampak penipu, ia bukan 100% penipuan. ada akal, pakai. itulah kata2 lagu pak pandir moden. kalau tak faham, itu maknanya "ada bijak, gadai".

dlm 3 thn berblog, banyak yg aku kenal orang, ragam, dan lain2. yang bagusnya, kita dapat belajar sesuatu darinya. kita may be susah, ada yg lagi susah. mereka tabah hadapi hidup.

pun begitu aku setuju, berblog ada pasang surut. ramai kawan2 blog dulu dah menghilang diri. blog di private kan atau di delete terus. itu pilihan masing2. ye lah, dulu bujang berblog, entry dan photo daring2. dah kawin, ada suami tak kan nak gedik cam dulu lagi kan?. ada yang dah kehabisan modal berblog. ada yg berblog setakat nak habiskan masa belajar, dah kerja, blog buang terus. apa2pun, itulah pilihan kita, dan aku hormatinya.

kalau ditanya kenapa aku berblog, sejujurnya akupun tak pasti. mula2 dulu, aku sebenarnya nak gunakan blog sebagai cara cari duit di internet. dapatkah duitnya? bohong kalau aku kata tidak dapat. duit jual barangan, affiliate, iklan dan sebagainya, memang aku pernah dapat. sekadarnya. ala.... rating aku sikit beb! disamping itu ada jugak rejeki terpijak seperti orang bagi buku free mintak buat review, cd percuma, bagi hadiah, menang peraduan dan sebagainya.

dalam bersahabat blog ni pun macam2 ragam ada, ada kita nak kawan dgn orang, org tak kawn kita. kita ajak link, dia kata ok. tapi langsung tak link walau 2-3 kali kita ingatkan mereka. heh... nampak sangat aku ni penulis picisan. biarlah.... "jikalau orang tak suka tak apa, tapi janganlah kau mengata ....." (nyanyilah sampai habis kalau suka lagu ni).

ok, cukuplah pasal ulangtahun ke 3 aku sebagai blogger kecil2an. aku sambung cerita pasal kawan aku yg lupa tarikh nikah tu.

cam biasa, nak dapatkan nasihat bernas aku kena isi borang biru. belanja. tak semestinya mahal, memang pilihan aku biasanya kopitian dan western, tapi aku sebenarnya sekadar nak privasi utk mereka. cerita pasal rahsia kenalah tempat sunyi sikit. aku bukan demand pun, setakat iced cappucino pun jadik. kekadang bukan mereka bayar, aku yg bayar. kalau aku nak charge mereka, 4 kali installment gaji pun tak habis bayar tau.

kepada kawan tu aku tanya:

penasihat : ko dah mengaku ke ko lupa sambut tarikh tu?
kena nasihat : tak? tapi dia dah siap perli2 masa makan. depan anak2 lagi tu.
penasihat : bagus. ko jangan mengaku apa2. buat selamba badak air ko tu je. ko dengan badak airpun sama saiz je.
kena nasihat : ko samakan aku dengan badak air? aku balik kang? ko bayor sendiri cappucino ice ko tu.
penasihat : ala itupun nak merajuk. aku bayar sendiri aku tak kisah. tapi aku takut ko yang kena jalan kaki balik opis. ko tu tumpang kereta aku. nak dengar nasihat aku ke tak ni?
kena nasihat : ok, ok. aku bayar. ko cerita.
penasihat : good boy. ko call bini ko cakap ada kerja urgent petang ni. kata kena stayback. call dia awal2, jangan sampai dia tanya ko kat mana. ko pegi kedai buku, beli kad ucapan. pilih kad yang besar2. pastu, kalau ada budget lebih, ko pergi kfcje, pizza hutke, mc d ke, ko beli cash voucher. ala, budget la berapa selalu belanja kalau keluarga ko makan kat sana.
kena nasihat : lepas tu?
penasihat : lepas tu, three la woi. tak belajar tatarakyat inggeris ke sekolah rendah dulu?
kena nasihat : mak ai, bahasa. nasib baik la aku tumpang ko, kalau tak, dah lama aku balik.
penasihat : lepas tu, ko letakkan voucher dan kad ucapan tu kat celah2 lipatan kain dalam almari dia. biarkan dia membebel sehari dua ni. ala ko pun tau, kalau ko mengaku lupa ko kena bebel jugak. dah trade mark puak diorang.
kena nasihat : kalau dia tak jumpa?
penasihat : mesti jumpa punyalah. tapi pada kad tu ko tulislah tarikh kad ditulis ialah pada tarikh sebelum atau pada hari ulangtahun ko tu. ngerti? kalau dia jumpa, pergh... aku jamin. malam tu dia peluk tak lepas sampai pagi punya.
kena nasihat : ok. aku buat.

keputusan : selepas 2-3 hari, keputusan dia mmg menjadi.

soalan cepu emas kepada aku? camana aku dapat idea bergeliga macam batu geliga cincin tu? he.he.he.... no komen.

4 comments:

Mak Su said...

sy skrg ikut jer style, kalu tak ingat, saya pun tak ingat... habis cerita. ;D

shashacatering.com said...

Good idea. Saya pun nak ikutlah cara ni.

T.kasih sudi share;)

Insan Marhaen said...

IM pun dah lupa.
so what..

he..he.. no what what!

Nur a.k.a admansyah said...

tak baik taw En Izman... ko ingat pompuan nak balasan ke? at least wish di hari yg suci & mulia tur! pehtu... kalo ada lebih2... br hulur2!!! :))

aku tak suke membebel kalo `DIA' tak ingat cume... cume... muncung pnjg sedepa! hahaha