Tuesday, February 22, 2011

Menyorok Dalam Almari Kerja

dalam pekerjaan aku sebagai orang HR, aspek disiplin ni sangat penting. even dilabelkan sebagai suka mencari kesalahan orang, aku redha. aku buat bukan sebab aku dengki terhadap perangai mereka yang suka melanggar kesalahan, tapi kekadang sakit hati je dengan perangai mereka yg macam tapir afrika tu.

kesalahan orang ni kadang2 sengaja dicari, err maksud aku kdang2 aku sengaja datang awal tunggu depan pagar tunggu orang lewat datang. lewat kalu..... sendiri mau ingatlah. pun begitu kadang2 kesalahan tu tak perlu dicari, ia datang by chances.

beberapa hari lepas semasa aku tengah melawat production, aku teringat nak jumpa seorang supervisor ni sebab ada benda aku nak tanya. aku tanya pekerja bawahannya yg berbangsa vietnam. mamat vietnam ni masih baru lagi, jangankan cakap melayu, cakap orang puteh pun dia tak reti. selalunya guna bahasa isyarat je.

melayu : where your supervisor?
vietnam : tu... (sambil menunjukan meja kerja supervisornya)
melayu : (ke meja kerja tersebut, tapi tiada orang)where?
vietnam : (menunjuk isyarat di meja kerja) boss... boss got.
melayu : (agak panas) where your boss?
vietnam : (terkejut dan biskas berlari ke almari besar di sebelah meja kerja) boss (sambil menunjuk kedalam almari).
melayu : (berfikir bahawa supervisor tersebut mencuri tulang dengan menyorok dalam almari, segera mengeluarkan henpon dan bersedia snap gambar). open. buka almari.
vietnam : (membuka pintu almari). here boss ....
melayu : (mencari2 sambil bersedia ambil gambar. takde orang). no.... tak ada orang. where boss ?(suara digarangkan tahap lapan)
vietnam : here boss (sambil memegang beg kerja supervisor tersebut).
melayu : (dah faham bahawa vietnam tu sebenarnya nak tunjukkan bahawa supervisornya kerja, tapi may be pergi ke tempat lain sebab ada kerja). ok.ok....


lahanat punya vietnam, terkena aku. sudahnya aku dail je nombor telefon supervisor tu. ye lah, alang2 telefon dah ditangan sebab nak ambik gambar orang tidur dalam almari tadi kan. rupanya supervisor tu pergi memerut (ke tandas).

5 comments:

hai said...

hehehe..lawak arr,cam cikgu displin je check murid..teringat kes nyorok dlm almari masa kat hostel dulu...yg kantoinya sebab selipar tertinggal dpn loker...hampeh!!

umi ameer said...

mmg lawak, mati2 aku ingat iyerlah supervisor tu nyorok dlm lemari.. vietnam tu plak cemana buleh keje kalu komunikasipun susah?

itulah kelebihan org2 HR kan?

http://see-if-i-really-care.blogspot.com/

Insan Marhaen said...

tempat kerja IM pun ramai pekerja vietnam. cun cun pulak tu..

Nek Cun said...

Izman, itulah tugas orang HR, bukan sajer lantik orang, bayar gaji orang, tetapi kekadang kena jadi detektif atau polis pun ada jugak!... Seronok kan?... hehehe...

kswsk said...

suspen jer..ingat supervisor nyorok dlm almari