Sunday, February 6, 2011

Goreng Pisang Timbang

kalau orang yg kenal aku diawal2 aku berblog, mereka pasti masih ingat bahawa blog aku ni lebih kepada makan-makan. ye lah kita perlu makan untuk hidup. kalau bab2 makan ni aku paling suka char kuew teow, chicken chop, nasi lemak, roti canai telur, cendol pulut. kalau bab kuih, aku suka goreng pisang.

bercerita pasal goreng pisang, dah macam2 goreng pisang sedap aku cuba. dari goreng pisang goreng dua kali berhampiran masjid lama bandar jerantut. goreng pisang azmi di tepi komuter shah alam. goreng pisang sambal kicap seksyen 16 shah alam. goreng pisang bijan bandar sultan sulaiman, semua aku dah cuba.

tapi.... beberapa hari lepas masa risik2 kat mana ada goreng pisang sedap, seorang kenalan baru beritahu bahawa ada satu goreng pisang sedap kat area bandar sultan sulaiman. since sabtu ahad aku ada di rumah, akupun ke sana mencarinya. agak keliru jugak nak cari sebab banyak gerai2 kecil menjual kuih ditepi jalan, dan Alhamdulillah kami menjumpainya.


gerai yang kecik, dijaga oleh dua orang wanita baya mak2 kita. gerainya punya la tak strategik. mula2 aku was2 adakah ini gerai goreng pisang aku dicanangkan itu. bila aku tanya harga, makcik tu tanya nak berapa gram, aku mula rasa ianya betul. orang yang rekomenkan aku gerai tu bagitau bahawa goreng pisang disitu dikira secara timbang.
ye, goreng pisang dijual secara timbangan. aku first time dengar, dan sabtu lepas aku kali pertama membelinya. rm1.00 untuk setiap 100 gram. aku beli 300 gram, harganya rm3 hengget.

since aku pergi sekeluarga, dan aku ingat goreng pisang tiga hengget cukup banyak untuk seisi keluarga aku, aku silap. tak sampai rumah lagi, goreng pisang dah abis. tak cukup lagi. aku jadi marah, hari ni (ahad) aku repeat ke gerai tu lagi.

kali ni aku borang 500 gram. berapa harganya adik2? 100 gram = rm1.00. jadi, 500 gram = rm5.00. ye betul! masa aku beli semalam dalm pukul 3pm, aku pelanggan pertama kot. hari ni aku pergi, orang dah ramai menunggu. tunggulah makcik tu menggorangnya. dah la kuali ada satu. biasalah, orang melayu berniaga. sekadar cukup makan dah cukup, duit tak boleh bawak ke kubur.

masa menunggu, seorang perempuan dihadapan aku nak beli 1 kilo, iaitu rm10.00. makcik tu siap sound dia, beli sikit2 dah la. orang lain nak makan jugak. kalau nak, rm5 cukup. tegas je makcik tu cakap. kecut telur aku. aku yang nak beli rm5 tadi dah mula berkira2 nak beli rm3 je. atau kalau dia jengilkan mata, may be aku beli rm1 je. tapi bila giliran aku, melihat muka aku yang putih bersih ini, makcik tu cakap kalau nak rm5 boleh. aku bersyukur, adalah benda untuk makan masa lepak2 kat muara nanti.

lepas membeli goreng pisang, kami ke muara atau lebih dikenali sebagai tanjung gila,
nak bercuti jauh2, budget takde. so, takat tengok ombak di tepi muara tu cukuplah. aku hampar tikar, dan dapatlah kami 5 beranak berehat sambil menikmat kesedapan goreng pisang timbang yang turut dikenali sebagai 'goreng pisang keropok' oleh mayarakat disini.

disini angin sepoi2 bahasa. pemandangannya cantik dengan berlatarbelakangkan kapal2 kargo yang lalu lalang. sesekali ada feri pulau ketam. pemandangan orang berkelah bersama keluarga, pasangan muda memadu kasih, orang memancing dan diselang seli dengan kehadiran gagak2 mencari makanan. anak2 aku asyik berkata itulah burung gagak tua yang dinyanyikan disekolah mereka. berpuluh kali aku cakap bukan burung gagak tua tetapi burung kakak tua, berpuluh kali juga mereka kata aku tipu, mana ada burung kakak yang sudah tua. burung gagak tua adalah. biarlah!

kepada kawan2 yang nak merasa 'goreng pisang keropok' atau goreng pisang timbang ini. ye lah nak pastikan betul ke yang aku cakap ni, korang kenalah ke bandar sultan sulaiman, port klang. gerai ni terletak tidak jauh dari sekolah menengah kebangsaan bandar baru sultan sulaiman.

apa yang menarik tentang goreng pisang ini dan berbeza dengan goreng2 pisang jenis dipotong halus ialah ia garing tetapi tetap lembut walaupun sudah sejuk. pisang digunakan ialah jenis pisang abu. sambil2 menjeling, aku dapat lihat bahawa sebijik pisang dipotong 5-6 bahagian. even kecil, ianya sedap dan kita memang makan pisang bukan makan tepungnya.

so, apa tunggu lagi ..... jom pekena goreng pisang timbang ni.

7 comments:

PnConfused said...

sedap2...

dkt umah hubby di alog staq ada jual pisang sarung.. pisang di goreng 2 kali... rmi org berenti...

tp rs mcm xske.. berminyak sgt.. hehehhe

Nur a.k.a admansyah said...

kesimpulan-nya... ko byr 3hengget tur dpt baper ketul? nak compare nih...worth it?

selamat thn baru cina...

SUZIE APAI said...

owh.....fstime aku dpt tau psl pisang goreng timbang ni....

izman said...

pn confused,
goreng pisang ni, kalau berminyak sangat mmg tak sedap.

izman said...

nur aka admansyah,
ok lah.... mmg berbaloi.sedap!

izman said...

suzie apai,
akupun itulah kali pertama dengar dan beli. yg penting, sedap.

kswsk said...

1st time ni tau ada goreng pisang timbang...