Thursday, August 19, 2010

Pika Puasa la .................

Alhamdulillah, dah seminggu lebih umat Islam berpuasa. dan alhamdulillah aku masih berpuasa penuh dan luqman baru 3 hari tak puasa. luqman dah mula terasa nikmat berpuasa. games dah dapat ahad lepas, so agak leka dia dengan games dia tu. aku dah cakapkan pada isteri, kalau luqman merengek nak makan, suruh dia main games. cuma kerja sekolah dia kena siapkan dulu.

dua hari lepas, tah macam mana luqman join adik dia makan. rugi betul puasa dia. kemudian aku cakap, kalau luqman tak puasa dua hari berturut2, ayah bagi video games to kat kawan ayah. semalam, even agak lembik, luqman puasa penuh.

pika? kecik sangat lagi, tak puasa pun. yang aku tergelak ialah aku agak kerap menelefon atau men'sms isteri tanya luqman puasa ke tidak setiap hari, yang selalu jawab puasa ialah pika. kalau luqman berpuasa, aku biasanya akan balik lebih awal ke rumah dan bawa luqman ke pasar ramadhan terdekat. bagi dia pilih apa dia nak makan. yang terlebih memilih kadang2 si adik yang tak berpuasa. kalau aku tanya si adik tentang luqman puasa ke tidak, confirm dia jawab puasa. mau taknya, jika luqman puasa, mereka berdua akan aku bawa ke pasar ramadhan. kalau luqman tak puasa, aku singgah je pasar ramadhan sorang2.

pernah suatu hari, masa balik dari kerja ambik luqman dan pika nak pergi pasar ramadhan, pika yang masa paginya turut bersahur cakap dia berpuasa. aku terkejut.

pika : ayah, pika puasa.
ayah : betul ke pika puasa?
pika : betul ayah, pika puasa.
ayah : pika tak makan nasi?
pika : tak, pika tak makan nasi pun hari ni.
ayah : abis, pika tak makan apa2?
pika : pika makan mee je.
ayah : makan mee pun dah batal puasa pika. dah, panggil abang luqman cepat, kang ayah tinggal.
pika : yey, yey.... pergi pasar ramadhan. abang luqman, ccepat!!!!!

5 comments:

marinahunny said...

hahaha pika ingt puasa tu x makan nasi je kut..hehehe

Nur a.k.a admansyah said...

ko plak mcm laki aku... sogok anak bujang tu dgn PS2! penah jugak ayah Aiman nie sorokkan game seminggu coz NAKAL! katanya..." Ayah dh bg kwn ayah... anak die baik! bdk nakal takleh main game.." hehehehe

PnConfused said...

heheheh.. pandai dia...


nak p bazaar punya pasal...

umi ameer said...

hihi, sekarang pika dah taulah bahawanyanya puasa tu tak buleh makan nasik and mee also..
kelakau budak2 kan?

nurayunni said...

bgus ajar anak2 berpuase..