Thursday, August 26, 2010

Periuk Serbaguna Di Bulan Ramadhan

hari ni aku bangun sahur agak awal, ia gara2 anak bongsu aku (bongsu pada masa sekarang la...) menangis dan nak menemankan ummi dia memasak. so, sebagai suami yang mithali (kuang.3x) aku jagakan mira sementara umminya memasak.

dengan kesejukan awal pagi, dengan mengantuk aku lihat begitu isteri berusaha memasak sahur bagi kami sekeluarga.

bercerita pasal sahur ni, aku nak kongsi sikit pengalaman aku bersahur masa kat uum sintok dulu. duduk kolej, bujang. dan semestinya makan sahur ala kadar je. tapi kami jugak memasak.

aku masih ingat, sahur adalah waktu yang memeritkan untuk bangun dan makan. ye lah, tidur sangat lewat kerana layan borak, atau melayan movie atau sekadar borak2 kosong dengan member2. studi? mestilah kena studi beb, ini universiti bukan tempat main2. err... studi time nak exam je la... he.he.he....

sebelum bulan puasa, rakan2 mula buat group berbuka dan sahur. aku juga tidak ketinggalan. geng aku ada 4 orang: aku, kamil, adin dan wak zahari (poksu). kami share duit beli rice cooker. kat uum sebenarnya tak boleh memasak sebab kami dah disediakan cafeteria. ala faham2 je lah, manalah kami mampu nak asyik makan sedap2, semuanya perlu duit.

kami buat giliran memasak nasi dan membeli lauk pauk dan kuih muih. duit tu kami tong-tong (kongsi) la... sebab ada 4 orang; bisanya 2 kena masak dan 2 kena beli makanan. berbuka oklah sebab kelas paling lambat abis jam 6 petang. so, sempatlah memasak dan beli lauk pauk. nak beli makanan senang, yg terdekat ialah cafe eon dan cafe petronas (d9).

yang kena giliran memasak terpaksa memasak nasi. senang sebab pakai rice cooker. senang2 pun ada jugak masanya tukang masak nasi lalai hingga kami berbuka terpaksa makan kuih je. ye lah, mengantuk sampai lupa nak tekan suis. nasib baik bersahur tak pernah jadi adegan nasi tak masak tu.

kalau masa duit tengah banyak atau tengah kering sangat, rice cooker tu jadi periuk serbaguna. kami goreng telur guna rice cooker. kami masak kerang atau lala guna rice cooker. kami masak telur rebus pakai rice cooker. kami turut panaskan sardin, ikan bilis segera..... err... even masak mee segera pakai rice cooker. tak percaya? percayalah! ada teknik ye kawan2. itulah sebabnya kami masuk 'u' sebab cerdik dan kreatif (eweekkkkk).

memasak dan berkongsi makanan berbuka dan bersahur ramai2 ni bagus; meriah sebab ada kawan2 dan dapat berjimat. tapi disebabkan komitmen lain, ada juga masanya aku terpaksa berbuka sorang2. yang lain tu ada date lah, makan kat masjidlah, dan pelbagai alasan lagi. alasan2 ini bila time ada duit, kalau pokai semua ada makan bersama. akupun sama cam tu, kadang2 kekasih hati ajak berbuka bersama, so kena tinggalkan kawan2 la. berbuka ngan awek biasanya takat di cafe pernas je. err... ada jugak berbuka kat aloq setaq. ramai ke awek aku? ish.ish.ish... soalan kurang hajar tu. sorang je la. sorang kat kolej pernas, sorang kat kolej guthrie, sorang kat kolej petronas. tak boleh ramai2 dalam satu kolej nanti terserempak. kuang.3x....

nota kaki untuk isteri tersayang :
cerita2 ni sekadar memori indah masa bersahur dan berbuka di campus dulu. cerita awek2 sekadar selingan. ayangkan tau abang ni mana ada makwe dulu. abang gi universiti tu untuk belajar je. dengan kuliah, dengan aktiviti universiti dan ko-kurikulum, assignment bertimbun, exam, kuiz dan sebagainya manalah abang ada masa nak bercinta2 ni. (errr... apsal aku sendiri rasa nak muntah baca nota kaki ni. tolong jangan muntah ye sebab nanti batal pose).

6 comments:

PnConfused said...

siap ada nota kaki tu....

julietchun said...

rice cooker tu memang hebat :P

rayz said...

hahaha... bini ikut gak baca blog ko .. patut lar selalu aku baca banyak sangat ayat cover line punyer

KSWSK said...

sama la bang..wa dl pun wat rice cooker tu peyuk serba guna..segala bagai leh msk dlm tu..time masak..amik kau..satu block bau...paling best time goreng ikan kering or ikan masin..semua pakat singgah bilik nak pow skit...

Mak Su said...

saya ingat kentut kalu, batal posa, ahaks

sampai bila ler bongsu ek si anak itew

akuanakpahang said...

Harap2 ayangnya membaca jua nota di kaki ini :) selamat berpuasa utk seisi keluarga.