Thursday, November 26, 2009

Jejak Kasih Keluarga

hari rabu (25/11/09) aku plan kerja separuh hari. separuh hari lagi aku nak settlekan kerja2 menservis kereta dan balik kampung. nak balik hari khamis aku takut jammed, taulah... sejak duduk port klang ni, fobia betul aku dengan jammed ni.

malangnya aku tak dapat tepati masa nak balik kampung dalam masa half day tu. kerja menambun, apatah lagi ramai tau aku nak balik cuti hingga 30/11/09, macam2 menda nak aku siapkan. suka2 hati diorang je nak susahkan aku. kang aku susahkan diorang tak masuk gaji kang?????

aku rasa jenuh wife dan anak2 aku call tanya jam berapa nak sampai rumah, padahal jarak rumah dan opis cuma 5 minit berkereta. aku cepat2 siapkan dan tandatangan mana yg patut, yg tak buat tu, tunggulah aku balik yer.

dan, aku rushing baik umah, mandi manda, solat dan jam 415pm kami bertolak balik. tapi taak terus balik jerantut, aku janji nak tidur rumah adik aku dikuantan, pahang dulu, ada urusan sikit.

sebab aku lewat keluar, jammed la sat kat area simpang masuk maluri. aku tak berehenti kecuali kat tol dan hentian bentong. berenti kencing sat dan isi air dalam tembolok. sambil layan2 anak makan kuih pau, dan bersiap nak teruskan perjalanan, sepupu aku call. aku cakap aku dah kat petronas bentong, dan ... rupanya dia dah nampak kereta aku. kami borak2 la.

takut hari hujan dan sepupu aku yg bawa motor tu kebasahan, aku halau dia balik cepat. esok boleh sembang lagi, rumah mak dia dengan papa aku sebelah rumah je. akupun dah lewat ni, dah lapar.

jam 615pm, aku singgah jab kat hentian rehat lanchang. nak solat asar. wife dan anak2 dalam kereta tak keluar. selesai solat, aku tengok ada soraang perempaun tengah bercakap dengan wife aku. risau jugak, mana lah tau kot2 terserempak makwe lama2 aku dan mereka berkenalan. mampos aku! taapi aku tengok rupa cam kenal, dan la.... dia tanya aku "abang ngah kenal saya tak?". sepupu aku jugak. rumah ayah dia sebelah kebun arwah mami aku kat damak. dah jumpa, bisalah tanya2 khabar.

lepas tu kami teruskan perjalanan masing2. dalam hati terdetik, macam perjalanan jejak kasih pulak. sesekali fikir, ramai bettul sepupu sepapat aku ni. heh,.... mau tak ramai, datuk aku belah mami aku tu ada 3 isteri. anak sorang2 ramai, so... akupun ramailah sepupu. tak kisahlah, lagi ramai lagi aku suka. yang aku kurang suka bila ramai sangat warih ni ialah aku dah dapat gelaran datuk saudara. tuanya aaku!!! bukan sorang, dah 3 orang rupanya cucu saudara aku. Wwwaaaaa..................

6 comments:

maiyah said...

hehe.. kalo ex makwe pun pe salahnya.. rapatkan silaturrahim :D

julietchun said...

muda2 dah dapat pangkat datuk, beruntungnya :D

Mak Su said...

yeah! keluarga besar is happening!

selamat hari raya haji ya izman, buat awak, isteri awak dan anak-anak jugak :)

Al Quds Travel said...

Al Quds Travel Welcome You :-

"AL QUDS TRAVEL FAIR 09"
Date : 10,11,12 December 2009
Time : 10.30 am - 10.00 pm
Venue : Ruang Legar KB Mall K.Bharu
Organizer : Al Quds Travel Sdn Bhd
Official Radio : THR Gegar FM
Tel No : 609-747 9999

Diskaun hebat untuk semua
pakej pelancongan!!!

Fatt Chin Choy said...

ada sepupu ko single? kekeke

Nek Cun said...

Izman, muda-muda dah dapat pangkat datuk tu, tak mengapa... lagi best nanti orang akan kata: tengok tu, datuk hensem lalu... hehehe...