Friday, June 20, 2008

Specialnya Bau Ketiak Lelaki

Benarkah bau ketiak lelaki mampu menjadi penawar kepada gejala tekanan yang dialami oleh wanita? Kenyataan ini dikeluarkan oleh Bahagian Biologi Manusia di University Pensyvania beberapa tahun lalu. Kajian dilakukan di sana membuktikan bahawa peluh lelaki membantu kaum wanita menurunkan tekanan melancarkan perjalanan haid.

Menurut laporan Jurnal Biology of Reproduction America. Sebelum ini,bau ketiak lelaki yang sengaja " diproses" daripada lelaki yang tidak memakai deodoran digunakan sebagai bahan ujikaji bagi mencari bukti bahawa hidung wanita boleh "digoda" dengan bau lawan sejenisnya.


Gambar : Adegan cium ketiak ehsan www.flickr.com

Dalam uji kaji yang dilakukan, wangian semulajadi itu kemudian di sapukan ke atas bibir puluhan wanita berumur 25 dan 45 tahun tanpa memberitahu ia adalah bau peluh lelaki dan hanya diberitahu bahawa mereka sedang menguji satu aroma wangian tersebut.

Enam jam pertama selepas itu, skala mood wanita yang di sapu wangian yang diperbuat daripada peluh ketiak lelaki tersebut diukur.

Hasilnya sungguh unik. Selain boleh mencerahkan mood, wangian ketiak lelaki ternyata dapat membuatkan wanita menjadi kurang tegang.... dipetik dari majalah PA&MA... Feb 2004...kalau tak caya.... So kengkawan kalau tengah stress tu .....bolehlah cium ketiak suami.

Bagi kaum adam pulak,simpan bau ketiak tu utk orang tersayang.

Moral of the Story
So kalau isteri dok tention tu...lepas balik riadah..calit sikit bau ketiak suami anda..yang masam tu insyaallah mood anda akan ok.

ha..ha...ha. ... selamat mencuba...

Nota kaki :
Artikel diatas diberi oleh seorang rakan. aku yakin dengan artikel tu sejak sekolah lagi. betul, perempuan suka sangat himpit2 masa lelaki berpeluh terutama selepas sport, aku setuju tu. Tapi yg lelaki tu pastikanlah ketiak anda tak busuk tahap gaban. cipan cium pun boleh mati.

2 comments:

cendawanintim said...

cess, maunyer tambah tensen bila idu ketiak, pe la ko nihhhhhhhh..

tapi member aku preggy, bau ketiak asben dia sorga bagi dia, kalu buleh idung nak duk kat ketiak jerk...

mcm2 kan..

izman said...

cendawanintim,
ala malu nak mengaku la tu (aku faham).