Sunday, May 17, 2015

Doa Untuk Rohingya

Doa utk rohingya.
1. Sambil menikmati enaknya ubi rebus cicah nyor, aku senyum kerana makanan fakir ini tlh mjd sajian istimewa di hotel mewah.
2. Tiba2 dicorong radio kedengaran lagu sahabat mengenai rohingya:
'Selamat malam rohingya,
Meski lena mu di sisi mayat,
Jgn menangis sahabat,
Tuhan sedang mengujimu.,
3. Terasa ubi kayu tersekat dihalkum.
aku teringat ttg nasib pelarian rohingya yg diberi mkn sekadarnya & dihalau kembali ke lautan lepas.
4. Aku berterima kasih pd pimpinan negara kita yg menerima mereka walau tanpa rela. Ngo2 kita juga begitu membantu, syukur padaMu ya Allah kerana masih memberi cahaya hati kpd penguasa2 kami.
5. Aku setuju dgn sesetgh pemimpin & NGO bhw menerima mereka ibarat menanggung biawak hidup. Tp jika kita dahulunya sanggup menanggung biawak hidup dari bosnia, palestin, syria, acheh, sulu, pattani, & moro; apa ruginya satu lg biawak hidup?
6. Hari ini mungkin kita merasa rugi kerana kita fikir yg berkuasa akn mengguna hasil GST kita utk mengisi perut rohingya ini. Jgn khuatir, perut mereka kecil, beras segengam cukup mengenyangkan sekeluarga berharian lamanya. Mereka sudah terbiasa berpuasa tanpa berbuka. Malah seringkali berpuasa membawa mereka ke pusara.
7. Jika kita masih berprasangka, hasil GST rm42 juta sehari bakal menggendutkan rohingya, anggap saja ia zakat negara. Insyaalah Tuhan akn mensejahterakan Malaysia & pahala kembali ke poket kita yg saban hari membyrnya.
8. Jika kita berbanting nyawa menyelamat nyawa anak bosnia dihujung senjata atas nama Islam yg mulia, rohingya ini juga sama walau hitam kulitnya. Ingatlah, Bilal bin rabah lebih hitam, tapi suaranya menjd dambaan malaikat di syurga.
9. Kpd bangsa melayu yg mulia, aku percaya rohingya ini akn membalas jasa. Menghidupkan koloni mereka bermakna undi utk anda juga.
10. Suatu hari nanti aku percaya akn wujud ras baru yg juga utama, seiring dgn cina, singh & india.
11. Atau blh jd juga mereka berasimilasi dgn kita, menjd kaum spt babanyonya, banglasia & cindia.
12. Jika kita masih curiga menghulur tunai atau kain carik lama, cukuplah sekadar dipanjatkan doa untuk mereka, agar teroris buddha myanmar mati terbakar dineraka.
'Selamat malam rohingya,
Dunia sedang tidur lena,
Kami doakan untukmu,
sejahteralah selalu.'Catatan : Dipetik daripada posting facebook peribadi Izman Pauzi bertarikh 17/5/2015.


No comments: