Friday, April 15, 2011

Sudah Jatuh Ditimpa Tangga

semalam (14/4/11) adalah hari malang aku. heh... kalau ikut orang cina betullah tu... sebab ada nombor empat. dua kali pulak tu.

malang apa? meh sini aku cerita.

semalam aku bercuti separuh hari sebab isteri ada check up kat klinik ibu mengandung. since aku kena hantar anak tadika jam 8am, aku paksa isteri bersiap terus even appointment jam 9am. malas aku nak ulang aling 2-3 kali even jarak cuma 0.23 km dari rumah. leceh la.

since aku dah siap, aku mintak wife bersiap cepat. nanti lewat pulak anak ke tadika. since bilik mandi di master bedroom anak perempuan guna, aku suruh isteri guna je bilik mandi di dapur. heh... paham2lah kalau pompuan mandi, lama punya. even anak perempuan umur 5 tahun. dia punya gosok gigi je dah 10 minit padahal gigi pun dah takde.

sedang layan2 anak bongsu, terdengar ketukan pintu. err... dari bilik air dapur tu. heh.... pintu terkunci. tombol tu dah lama, dah beberapa kali aku terkena, tapi bila aku ketuk2 ia terbuka, malas pulak nak tukar baru. kali ni wife terkunci. mula2 aku cakap kat wife kenapa nak kunci, bukan aku nak intai pun (he.he.he...). tapi wife kata dia tak kunci, tapi tombol pintu rosak.

aku cuba ketuk2, tak terbuka.
aku guna anak kunci buka, tak terbuka.
aku hentak je tombol tu dengan tukul besi. barai. tak terbuka.
aku guna screwdriver jolok tambol sebelah dalam, terburai. tak terbuka.
aku jolok keluar semua mechanism tombol, tak terbuka.

sah, ia jammed.

aku ambik gergaji kecik dan gergaji lobang tombol. dan aku tendang pintu. TERBUKA.
syukurlah isteri aku ok. may be anak dalam kandungan terkejut sikit je. biasa ada gangguan malam, ni pagi2 dah ada gangguan. he.he.he...

kerana kejadian itu, anak aku tak ke tadika. oklah, buat teman aku kat rumah dengan adik keciknya. kat klinik hanya umminya. aku jadi mr mama.

tengahari aku masuk kerja. since ada urusan bank, aku ke port klang. since aku parking agak jauh dari bank dan kawasan tu agak lengang, aku kunci steering dengan kunci jenis batang besball.

siap urusan bank, rushing ke kereta sebab ada meeting dengan GM. bukak pintu, kemudian bukak steering lock..... arghh.... tak boleh bukak. cuba2 bukak lock tak terbuka. bancau!

peluh jantan dah bertitik. aku hidupkan enjin, bukak aircond. cuba buka lock lagi, masih tak terbuka. aku bertenang, tarik nafas, dan cuba bukak. pun tak terbuka.

aku tenangkan diri, call kawan2 dan seperti diduga, semua tak dapek nak tolong. aku bertenang lagi, dan mula panas bontot. apa tak nya, awek opis depan dan mula bercakap sesama sendiri sambil muncung mulut ke arah aku. eleh... ingat ini kereta pinjam ke? memang pinjam la sebab loan bank belum abis bayar. setahun lagi abis la.

buntu, aku bertenang sambil dengar lagu. dan, teringat kedai apek buat kunci kereta stream adik aku. dekat je kedai tu. akupun menapak ke situ. ada 2-3 pelanggan, dan cam biasa orang mulut manis memang boleh potong q. apek tu tutup kedai dan membontoti aku kearah kereta. dekat je, tapi berpeluh jugak la ketiak. nasib baik aku pakai nivea for man, tidak melekit even peluh macam hujan.

sampai di kereta, apek tu cucuk rokok dan memegang lock. dia cakap " kalau wa buat, ini lock sudah tak boleh pakai aaa'. aku jawab "kasi bukak saje".

heh... tak sampai seminit, terbukak lock.

since aku orang budiman, aku cakap kat apek tu aku hantar dia balik ke kedainya, even menolak, aku buat muka selamba. since aku belum bayar terpaksalah dia ikut. sampai kedai dia aku mulalah bertanya harga. rm40 hengget. malas nak cerita panjang aku bayar je. akupun tak pasti mahal atau murah. kalau ikut panas hati aku, aku gergaji je steering tu.

balik rumah malamnya, lepas solat termenung sekejab aku disejadah. apalah malang aku hari ini. mungkin Allah nak menguji kesabaran aku. atau Allah nak aku sedar bahawa aku banyak lupa tentang kewajipan aku.

1 comment:

Lovely Kitchen said...

eh nak dpt org baru lg ke?? congrate! mmg tombol pintu yg bulat tu mudah jammed...kami pn dah pernah kena bbrapa kali...selalunya mcm tu la ada hari yg mcm2 benda berlaku...ada hikmahnya tu..