Thursday, July 8, 2010

Queen Control Versi Vietnam

kebelakangan ni blog dan fb jarang berupdate, alasan biasa.... buzy. kerja menimbun di pejabat, apatah lagi ada 20 orang pekerja asing warga vietnam yang baru kami ambil dan mula kerjaa 01 julai 2010. komunikasi tahap ayam dan cipan afrika selatan. dari ramai2 tu hanya sorang je reti cakap yang kami boleh faham. itupun dulu dia pernah 3 tahun duduk malaysia.

lagi stress dan menyebabkan pernah sekali aku marah kat diorang ni ialah mereka terlalu manja. sakit dan nak pergi klinik tu aku boleh uruskan dengan beberapa staff lain. tapi kalau takat pening kepala, demam sikit2 nak asyik nak call aku mintak hantar klinik di tengah malam atau awal pagi, melampau tu. mentang2 la aku yang menjamin mereka disini, bukan bermakna demam rindu kat makayah di vietnam memaksa mereka call aku minta hantar ke klinik. demam rindu tu, call la. even baru sampai, masing2 dah pakai henset,dan dah pakai sim card malaysia. err... kalau amoi comel tu aku bagi pengecualian la. tapi masalah besarnya, hanya 2 orang je pompuan, dan bawa laki sekali tu.

paling kelakar, lepas briefing masa masuk kerja hari tu, syarikat memberi wang advance untuk setiap pekerja. sorang2 pekerja dipanggil dan mengambil duit mereka. bila sampai giliran pekerja lelaki yang dikatakan suami kepada pekerja perempuan vietnam tu, pekerja lelaki tu sign penerimaan wang, dan hanya tengok je wang tersebut diambil oleh 'bini' mereka.

aku menegur, sebab wang mesti diambil oleh pekerja terbabit secara langsung, tapi pekerja lelaki itu dalam bahasa isyarat menyatakan dia setuju menyerahkan wang tu kepada pekerja perempuan itu. lantak kamulah labu...... dengan sketsa ni kurang2nya aku tau bukan kat malaysia je kes2 queen control berlaku, vietnam pun ada. so, kawan aku si saiful tu tak le teruk sangat. lepas ni, sorang lagi kawan yang baru bertunang akan masuk kelab sama dengan saiful tu jugak. kata mereka "bukan aku takut bini,, tapi bini tak takut aku". heh! lantak kamulah labi, kena controlpun, anak bersusun jugak.

3 comments:

umi ameer said...

statement anak beratur tu sungguh kelakau.. sebab dia takut bini ke jadi gini??

pB said...

Salam

PnConfused said...

wahhhhhhhhhhh... best tuh kalo buat gitu....

nih payslip pon xpernah tgk.. :)

hubby, bln dpn gaji sumer bagi kat ai yerrr???