Sunday, July 11, 2010

Buffet Korea @ Seoul Garden (ioi Puchong)

lama tak update pasal makan, kali ni aku nak cerita sket pasal trip makan2 tak hengat donia aku pada 08 julai 2010. lokasinya ialah di area ioi puchong. dah jemu makanana melayu, siam, cina dan india, kami pilih makanan korea pulak. ye lah, kawan dengan si saiful dan si azmir ni, boleh kata hari2 kari, naik cemuih aku. nasib baik si azmir recomen makanan korea, kalau tidak boleh jadi putus sahabat aku dengan diorang ni (kuang.3x).

lepas kerja hari terbabit, kami berempat iaitu azmir, saiful dan sharizal pun ke sana. kenapa 3 orang je disebut? woi ariyon, aku termasuk sekali la tu. lepas berjemaah di surau ioi, kami pun mula ke kedai korea tersebut; SEOUL GARDEN.

secara jujurnya, ini kali kedua aku makan makanan korea. kali pertama beberapa tahun lepas di pnb darby park, kuala lumpur. secara jujur juga waktu itu betul2 saat memalukan dan kebuluran bagi aku. ye lah kali pertama, kimchi rasa cam siout je. ginseng chicken buat aku rasa nak terjun dari tingkat teratas je. dah, itu aku cerita kemudian (kalau aku ingat).

di seoul garden, kami pilih buffet style. bayar dalam lebih kurang rm40 sorang termasuk air dan makan sampai pecah perot. ok, pilihan sangat banyak. selain makanan korea ada jugaklah makanan malaysia dan lain2 termasuk kuih, nasi goreng, mee, air batu campur, cendul, ais krim, steamboat dan macam2 lagi.

setelah bayar dan air dapur dinyalakan, kami mula warm up perut dengan sedikit salad, ayam bakar, kimchi soup dan sebagainya. bila dah teralas perut, kami start bedal kambing je. pergh, perapan kambing dia memang best la. setelah hampir 2 jam makan tanpa henti, akhirnya perut dah santak hinga meja, nak bergerak pun payah. untuk tidak menghampakan perrrut yang nak rasa cendul air tangan korea, aku bedal semangkuk. dan penutup aku bedal lagi ais krim 3 scoop. cukuplah tu. kami berenti, tapi cam biasa spesis bela hantu raya macam saiful terus makan tanpa mempedulikan kami yang dah berenti. sebagai menghormati semangat setiakawan, kami sabar menunggu dia yang terus-menerus mengambil kambing dan memanggang. gila betul mamat ni, perut leper, tapi makan cam cipan afrika kuatnya.




bila si saiful dah berenti makan, err sebenarnya sebab restoran tu dah nak tutup baru saiful berenti, kami pun beransur balik. dalam kereta, aku hanya bersandar macam ular sawa kenyang. sampai opis, ambik kereta dan drive dengan perut yang mencecah stering. sampai rumah, terpaksa minta isteri tersayang sapukan minyak angin di badan, tak selesa sebab perut penuh sangat. inilah bahana makanan korea dan kambing panggang. heh! dah la diet aku hancus, malam jumaat pun terlepas.

3 comments:

marinahunny said...

mkn x ingt dunia korang ni..kan dah kena sapu minyak angin..hahaha

PnConfused said...

kimchi tuh xberapa berkenan.... haihhhhhhhhhhhhhhhh....

Mak Su said...

sy masuk kat sini mmg sbb nak tahu port baik utk makan :)

tapi mana tempat yg izman pegi, blum lagi saya sampai, hahaha