Saturday, April 7, 2012

Retina Migrain

Alhamdulillah, rasanya aku dah ok dari serangan retina migrain yg berlaku jumaat 2 miggu lepas.

oklah, aku ceritakan kisahnya.

jumaat 30/3/12, dalam jam 5pm sedang aku asyik bekerja menggunakan komputer, tiba2 pandangan aku jadi kabur. tulisan di kumputer jadi macam pecah2. aku stop sekejab dan tengok ke arah lain, pandangan juga pecah2. ia datang sekejab2 tapi menakutkan. yelah, takut juga mati.

ia berlaku sangat pantas, beberapa saat je, ila pandangan pulih, rasa kepala macam panas. rasa cam nak pengsan pun ada. aku minta staff aku ambik optex dan titik dalam mata. yang titik dalam mata tu aku sendiri la, takkan suruh staff aku pulak. sama, pandangan masih tak berapa bagus. aku keluar dari office dan berjalan2 area depan kilang. ambik angin. biasalah, asal aku nak rehatkan diri ade je nak kacau, orang ni tanya itu, orang ni nak sign borang ini. aku cuma suruh diorang jangan kacau aku.

then aku call klinik panel, huh.... doktor bertukar shift. doktor seterusnya akan masuk dlm masa 1 jam lagi, dan lagi aku tak nak sebab doktor favourite aku takde. aku just ambik 2 biji actifast dan berehat seketika. then aku balik rumah awal. err... awal 5 minit.

baru nk rehat, kereta jiran sebelah rumah bateri kong. husband dia kerja jauh, wife dia tu nak ambik anak dari sekolah. riuh bunyi kat luar ada jiran2 lain turut membantu. aku gagahkan diri keluar dan melihat2 apa yg patut. since kerosakan diluar pengetahuan aku dan jiran2 yg membantu, aku tolong berikan nombor telefon workshop terdekat. itulah bagus orang HR, semua nombor telefon dia nak simpan.

then, berehat sekejab, lelapkan mata. lepas solat maghrib, aku ke rumah urut terdekat. dlm taman aku jugak. bukan amoi, jantan cam aku jugak. aku ni jenis kampung banyak, bila tak sihat lebih suka berurut dari jumpa doktor. ini kali pertama aku berurut dengan brader ni even dia dah buka rumah urut tu dekat 3 tahun. aku suka berurut di kg melayu subang. dah berurut, dicadangkan bekam, aku berbekamlah. tu pun 2 cup je. takut gak sebab dia pakai pisau toreh. sebelum ni aku pernah berbekam sekali, tapi orang tu pakai jarum.

keesokkan harinya(sabtu) aku ke klinik panel. doktor beritahu tiada tanda2 sakit jantung, darah tinggi, kencing manis dan sebagainya. cuma, doktor nasihatkan aku ke pakar mata. tersirat doktor risau aku ada ketumbuhan dalam kepala. aku jadi tersangat la takut. since sabtu, pakar mata yg dicadangkan semua khas untuk appointment sahaja.

2-3 hari tu aku jadi tak keruan. kalau makan setakat sepinggan je. hari isnin, pagi2 aku dah call pakar mata yg dicadangangkan. full booked, hanya boleh jumpa doktor 9/4/12. beberapa pakar mata yg disebeut oleh kwan2 dan dalam senarai klinik mata yg ada dalam senarai HR aku call, semuanya fully booked. heh... lagi la aku tak keruan. mata aku lagi stress, siap bergerak2 lagi. aku ke klinik panel dan dpt mc 2 hari. pun begitu aku masih bekerja sebab kerja menimbun. lepas lunch, aku tekad nak ke pakar mata choong di bukit tinggi klang even pembantu disana menyatakan bahawa fully booked dan kalau walk in may be kena tunggu sampai 4-5 jam. aku nekad.

aku park kereta area giant, err.... sebab dekat dan free. pastu daftar. pembantu beritahu suruh tunggu sebab kadang2 ada orang yg buat appointment lewat atau batalkan appointment. tapi diberitahu suruh tunggu dalam 1-2 jam la. aku redha.

alhamdulillah, tak sampai 10 minit nama aku dipanggil untuk pemeriksaan mata. oh.... bukan doktor mata, tapi untuk check mata biasa je. macam2 peralatan canggih digunakan. macam tikus makmal pulak aku. kemudian aku disuruh tunggu. dan alhamdulillah, tak sampai 5 minit menunggu, da orang dtg lewat, aku boleh jumpa doktor. dr choong, begitu peramah. membaca laporan mata aku dan kemudian mengambil gambar mata dan urat2. berpuluh2 gambar diambil. kemudian ditunjukkan gambar2 tersebut dan analisisnya.

sambil2 itu doktor mendedahkan bahawa sakit aku sebenarnya mungkin berpunca dari tidur yang kurang dan tidak tetap, stress, pendedahan kepada komputer/tv dan minum kopi/nescafe yg kuat. gejala mata itu dipanggil retina migrain. aku bersetuju bahawa aku memang terlibat dalam menyebabkan punca2 itu. ye aku tidur lewat, astro 24 jam... so dengan tivi je selalu. aku selalu online lewat malam sampai pagi kadang2. nak online awal line maxis broadband tahap kambing. then aku addicted to korean movie, selalu layan movie dari laptop. kalau takde kerja lagi aku main games ipad. ye aku stress juga sebab nak buka gerai untuk isteri aku macam2 nak buat. lagi stress syarikat aku nak kena pindah di kota damansara. aku tengah fikir nak pergi ke tidak. tawaran memang bagus, tapi aku rasa nak muntah la kalau jem hari2. kopi dan nescafe? terkejut beruk doktor tu bila aku cakap memang aku addicted tu coffee. setiap hari memang aku akan minum kopi/nescafe/mocca/latte dan sebagainya. minumum 2 cawan, kadang2 6 cawan.

terkejut aku bahawa doktor agitau tiada sakit kronik, tak perlu buat ct scan seperti aku takut2kan. malah tiada suntikan atau ubat pun. hanya nasihat. nasihat2 tu aku akan ikut. yang paling payah hanyalah jangan ambik kopi sekurang2nya 2 minggu.

alhamdulillah, mata aku pulih. dan sekarang aku dah kurangkan tengok tivi/internet/movie, aku tidur seawal 10 malam (kadang2 11pm), banyakkan masa dengan anak2 dan haiwan2 peliharaan seperti arnab, ikan dan kura2, berkebun. aku malas nak stress pasal kerja kena pindah, aku rasa nak apply kerja lain lebih dekat. aku malas nak stress pasal kedai wife aku, aku buat sikit2, 14/4/12 opening. aku terima nasihat kawan2 utk bukak kecil2 dulu. even kecil2 dah lebih rm7000 habis. wife tak nak bagi aku cari pembantu kedai (jeles aku nak cari perempuan muda), dia suruh buka sabtu dan ahad je dulu. sewa murah dan masih buleh ddicover dengan jualan sebab dah lebih 8 bulan kami buat dari rumah. kedai tu just nak majukan lagi. stok jugak masih tak berani simpan banyak dikedai sebab wujudnya ancaman tikus (harap2 dijauhkan). pelanggan2 setia dah ada, dan ia lebih kepada dari mulut ke mulut. siapa yang tak nak lampin pakai buang murah. cuma aku tak buat online sebab margin untung aku kecik sangat.

doktor choong juga suruh aku bercuti. emm.... aku tgh plan nak gi danau toba. akupun tak pernah pergi indonesia. halangan sekarang adalah masa.

2 comments:

sue aziz said...

dah masa la tu utk pikirkan kesihatan dgn lebih baik.. tumpukan utk diri dan keluarga.. ahhaha.. bisnes sgt bagus dah tu.. aku sokong 100%!!

zafi said...

take care bro!