Herba : Ketumpang air @ Sireh cina.
Pokok herba ini dikenali sebagai ketumpang air. Namun ia turut dikenali sebagai pokok sireh cina, sireh air, sireh bunian, sireh laut dan sireh pasir kerana daunnya seperti daun sireh.
Ia hidup melata dan sering menumpang di pasu bunga dan laman rumah. Kerana kejahilan kita tentang khasiatnya, ia sentiasa dibuang dan dibunuh. Ya, dahulu saya juga begitu.
Antara khasiat pokok ini ialah menurunkan tekanan darah tinggi, gout, jangkitan pundi kencing/ kencing kotor, buasir, kencing manis, kayap, demam, sakit gigi, sakit sendi, kayap, ulser mulut, cirit-birit, batuk, sakit kulit dan selsema.
Selain dimakan mentah dan dimasak untuk khasiat, ia juga boleh diamalkan seperti berikut :-
1. Demam - ramas dalam air dan lumurkan di dahi dan kepala.
2. kayap - lumur dan sapu pada kayap.
3.kayap - tumbuk dengan bedak sejuk dan tampal pada kayap.
4. sakit gigi - ramas dan letak tempat gigi sakit.
5. sakit gigi - tumbuk bersama bawang putih dan letak tempat gigi sakit.
6. sakit lutut - ramas/lumat dan tempek pada lutut. balut dengan kain/bandage.
7. sakit kulit - hancurkan dan lumur pada sakit kulit sebelum tidur.
1. Demam - ramas dalam air dan lumurkan di dahi dan kepala.
2. kayap - lumur dan sapu pada kayap.
3.kayap - tumbuk dengan bedak sejuk dan tampal pada kayap.
4. sakit gigi - ramas dan letak tempat gigi sakit.
5. sakit gigi - tumbuk bersama bawang putih dan letak tempat gigi sakit.
6. sakit lutut - ramas/lumat dan tempek pada lutut. balut dengan kain/bandage.
7. sakit kulit - hancurkan dan lumur pada sakit kulit sebelum tidur.
contoh cara pemakanan sireh cina ialah :
1. dimakan segar sebagai ulam atau dicicah dengan budu.
2. sedap dibuat sayur tumis ketumpang dengan menumis bawang putih dan merah, ikan bilis dan sedikit garam.
3. dicampur dengan telur yang dikocok untuk dijadikan telur dadar. 4. sebagai salad sayur dengan mencampurkan sireh cina ini dengan sos mayonis/ thousand island untuk lebih sedap. Tambah sedikit baby tomato, kobis unggu, lobak, timun dan salad. Yummy!
1. dimakan segar sebagai ulam atau dicicah dengan budu.
2. sedap dibuat sayur tumis ketumpang dengan menumis bawang putih dan merah, ikan bilis dan sedikit garam.
3. dicampur dengan telur yang dikocok untuk dijadikan telur dadar. 4. sebagai salad sayur dengan mencampurkan sireh cina ini dengan sos mayonis/ thousand island untuk lebih sedap. Tambah sedikit baby tomato, kobis unggu, lobak, timun dan salad. Yummy!
Cara tanam? Entahlah, dilaman saya ia hidup sendiri dengan subur dan beranak pinak. Semuanya rezeki kurniaan Allah.
nota : posting ini telah diedit untuk tambahan khasiat dan cara pemakanan hasil perkongsian kawan-kawan di fb dan whatapps.
No comments:
Post a Comment