Tuesday, March 30, 2010

Bengkel Akta Kerja 1955

entri kali ni lagi sekali dah basi, dah hampir seminggu. ia berkaitan dengan kursus/bengkel pemahaman akta kerja 1955 dan prosedur tindakan disiplin. tajuk bengkel ni sebenarnya panjang sangat, aku ringkaskan je tu. ia berlangsung selama 2 hari iaitu pada 24-25/3/2010. ia anjuran pejabat tenaga kerja pelabuhan klang.

harga dia sangat2 murah, cuma rm650 untuk kursus selama 2 hari penuh, termasuk makan minum. penceramah pula seorang penolong pengarah bahagian pendakwaan jabatan tenaga kerja, en raimee. tapi sedihnya cuma dalam 16 peserta je yg joint.

ye lah, aku faham. bila buat di pejabat gomen dan bukannya hotel sambutannya tentu sangat kureng. akupun lebih minat kalau buat kat hotel, makanan sedap dan suasana biasanya lebih selesa. tapi di pejabat tenaga kerja port klang ni tak kurang hebatnya, ye lah bangunan serba baru. bilik training pula cukup selesa dan canggih. dengar2 cerita group kami tu adalah group pertama yang menghadiri kursus di pejabat itu setelah pengubahsuaian sepenuhnya bangunan pejabat buruh itu.

yang aku suka tentang kursus ini ialah pengisian masanya. penceramah memberi penerangan secara jelas dengan contoh yang terpakai untuk syarikat2 masa kini. selain mendengar penceramah bercakap, peserta dibenarkan mencelah untuk bertanya bila2 masa sahaja. disamping itu ada latihan, kerja kumpulan dan akhir ssekali ada lakonan suasana semasa domestic inquiry yang diadakan di bilik mahkamah buruh sebenar.

kepada pengamal HR yang tinggal di port klang tapi tak join tu, aku rasa korang mmg rugi beb! mana nak dapat kursus yg berkualiti tinggi dan sangat murah cam tu.

pada hari kedua pulak, di pebata buruh tu berlangsung karnival jobsmalaysia yg diadakan diperkarangan bangunan mereka. masa rehat sempat jugaklah aku jenguk2 gerai2 syarikat yg mengoffer kerja tu. err... tapi aku tak minta kerja la beb. ramai jugak aku tengok anak2 muda yang beratur mendaftar diri untuk mencari kerja, baguslah.








belajar sudah,
makan sudah,
akhirnya selesailah berguru.
nak kata dah pandai tu tidaklah,
tapi sedikit sebanyak bertambahlah jugak ilmu didada.

sebelum balik, kami bergambar kenangan.



kepada kawan2 yg dikenali semasa bengkel tersebut, nice meeting you guyz. rata2 adalah orang yg berpengalaman dalam pengurusan pekerja, aku ni baru setahun puding jagung je dalam akta2 ni. gambar2 yg aku ambik tu nanti aku emailkan, aku agak bizi dan banyak yg aku tak kenal. malaslah nak hantar semua gambar pada semua orang. sape nak gambar selain yg bagi email kat aku tu, korang remind aku balik yer. err... untuk peserta bengkel tu je la yer. yglain tu takyah gatai la nak jugak.

Saturday, March 27, 2010

Pesta Belon Udara Panas Putrajaya

Cerita ni kalau diikutkan dah basi, dah seminggu dah. tapi untuk mengabadikan cerita dlm blog ni, aku update je lah. iyelah, bukan semua orang dapat pergi kan?

aku sebenarnya malas nak pergi pada hari ahad lepas (21/03/100. hari penghabisan dan ada penutupan rasmi, aku yakin musti penuh. ye lah, orang Malaysia punya stail semua suka last2 minit.

tapi memandangkan anak2 dah merengek nak pergi, akupun ikut je lah permintaan anak2. lagipun putrajaya tu pun tak jauh mane. lepas makan tengahari kami pun ke putrajaya.

mak ai.... seperti dijangka, punya la ramai manusia. rata2 parking penuh dan kami terpaksa parking agak jauh, area MOF. masuk area pesta belon udara panas tu, suasana agak hangat, dan panas. masuk2 je anak2 dah nampak gerai2 (lori2) makanan fastfood, apa lagi nak kfc la. oklah, kfc time! lepas jamu selera, kami jalan2 sekitar pesta tu. cam biasa, aku ajak sekali sepupu aku yg duduk putrajaya, lepas belanja dia makan kfc dan burger otai, dia jadi cameraman peribadi keluarga aku. kuang.kuang.kuang....








cuma sayang sekali aku tak dapat naik belon udara panas tu. semua ditangguhkan sehingga jam 530 petang dan sehingga selepas datin seri rosmah membuat perasmian penutupan. kami jalan2 sekitar pesta dengan melihat2 gerai2 yang ada. anak2 seronok la sebab nak makan, ayah bayar. nak main mainan, ayah beli. nak main lompat, ayah beli tiket. ayah nak naik belon panas? tak dapat. malas nak tunggu lama sebab hari dah gelap dan nampak nak hujan. kami cepat2 cabut dan alhamdulillah masuk kereta je, hujan mula turun. lepas hantar sepupu aku balik rumah dia, kamipun balik rumah.

Saturday, March 20, 2010

Dua Kali Kursus Kahwin

hari ni, 6 orang bebudak tempat aku kerja mengahadiri kursus kahwin anjuran majlis agama Islam klang. dua hari, sabtu dan ahad. dari ramai2 itu yang akan kahwin dalam masa terdekat cuma sorang je, yang lain tu sama ada plan nak kawin hujung tahun ni atau awal tahun depan, atau saje2 ikut akupun tak pasti. pada aku mereka2 ni tak boleh nak sorokkan daripada aku sebab kalau yang jantan tu bila nak buat permohonan nak menikah, confirm kena dapatkan surat pengesahan bujang daripada aku. ye, aku sorang je yang buleh sign pengesahan tu kalau di tempat aku kerja. ha.ha.ha.... gelak stail jahat sekejab aku.

dan bila dah confirm nak buat kenduri sekali laagi mereka kena beritahu aku, officially. ada surat jemputan untuk aku, dapatlah 2 hari cuti berbayar yang diberikan oleh syarikat. kalau kawin sorok2 atau kawin kat siam, sorilah nak dapat cuti ehsan syarikat ni. yang pompuan pulak kalau nak menyorok kahwin jugak seperti menjadi bini kedua, ketiga dan keempat tu masih tak leh sorok ngan aku sebab mereka kena laporkan kepada HR untuk melayakkan mereka dapat cuti bersalin. kalau mengandung disorokkan dari syarikat, tak dapek la cuti bersalin. yang jantan pulak tak dapatlah cuti paternity.

dah, cukup pasal tu. tajuk ni psal kursus kahwin. sebut kursus kawin bebudak kilang aku tu, teringat pulak masa aku kursus kawin dulu. bukan sekali aku pergi, aku pergi dua kali. Ye, DUA KALI. err... kursus nikah dua kali bukan bermakna aku nak mempunyai dua orang isteri. ye, aku faham bahawa kalau ikutkan undang2, sekali kursus kawwin untuk satu isteri. tapi bukan itu terjadi pada aku.

apa? aku gagal kursus kawin? tidak, aku tak sebangang itu untuk ambik dua kali baru lulus. lepasan universiti aku ni tau! ingat universiti utara malaysia tu tak de kelas ke, ia kelas 2 anggur tau.

begini, aku ceritalah......

"kali pertama, aku mengenalimu
raut wajahmu bersih..."

woi samdul, itu lagu black la.....

opsss.... im sorry.....

kali pertama aku ambik kursus kawin ni ialah masa aku belajar kat upper six (terjemahan : tingkatan enam atas)di sekolah menengah jerantut. akupun bukan nak sangat kursus tu tapi semua bebudak upper six diwajibkan, aku ulang DIWAJIBKAN menghadiri kursus itu. ia gara2 ada kelas syariah di kelas upper six. aku tak belajar syariah, aku ambik ekonomi. so, kursus kawin tu diadakan di dewan sekolah SMJ itu. percuma aku rasa la... tenaga pengajar kursus tu dari pejabat majlis agama Islam jerantut.

ok gak kursus tu. pada masa tu aku kalau nak dikirakan ada gak gatal2 nak berbini. maklumlah kekasih hati aku pada masa tu sekelas dengan aku. adalah berkira2 nak meneruskan perhubungan hingga jinjang pelamin. err... gatai betul padahal duit asramapun papa aku yang bayarkan. ada la terfikir kalau kami dapat tawaran ke universiti atau maktab, ingat nak ikat dulu. bukan ikat kepala pakai tali kambing ye adik2, ikat tali pertunangan. kalau talli kambing harga dia paling mahalpun dalam rm23 hengget untuk 10 meter, tali pertunangan ni harga dia mau ribu riban. dah la mahal, tak boleh disembelih untuk buat korban ye.... ia digunakan untuk menjaga tuannya dengan menjaga rumah, anak2 dan tempat tidur.

kursus kawin disekolah menarik gak la, sambil2 mendengar ceramah, boleh gak jeling2 kekasih hati yang turut sama berkursus. mendengar keseronokan berkahwin, ingat2 hati ingat lepas kursus tu terus je nak kawin. tapi takut lak nak cakap dengan papa aku, kang makan penampor. masa tu kursus tu jugak dua hari dan ada exam. ye, exam. dan alhamdulillah, berkat mendengar dengan penuh minat pada bab2 munakahat (nikah kawin) tetapi tersengguk2 bila ceramah bab ibadat dan bersuci, aku berjaya lulus. semua lulus la..... he.he.he... semua dapat sijil kursus perkahwinan.

lepas periksa stpm, masing2 membawa haluan masing2. ada yang terus bekerja, ada yang sambung belajar dan ada yang labi bagus terus gunakan sijil yang dapat untuk menikah. bagus, sangat tidak membuang masa. tapi aku..... tidak ada jodoh dengan si dia. kami clash selepas scandal aku dengan budak form 3 yang aku goda masa sama2 dalam aktiviti persatuan dibocorkan oleh sepupu kekasih hati aku itu. why? salahlah aku memasang satu lagi? bukan orang lain, bakal madu kau jugak!

aku sambung belajar ke uum. lepas belajar aku menganggur kejab, pastu kerja. akhirnya bila usia menganjak 27 tahun, kegatalan untuk beristeri tidak dapat dibendung lagi. aku kemudian bertunang (dengan isteri aku sekarang la). bila tarikh pernikahan makin dekat, aku mintak akak aku check dengan majlis agama Islam jerantut tentang kesahihan sijil nikah aku itu. tapi "seribu kali sayang, sangkaku..." opss... rupanya sijil nikah itu dah expired. ia hanya sah 3 tahun sahaja. bancau!

nak tak nak aku kemudiannya mendaftarkan diri untuk kursus kawin kali kedua. aku ambik di kuala lumpur. dua hari jugak, tak perlu exam. since aku dah pernah kursus, kedatangan aku cuma untuk ulangkaji sahaja.

dan alhamdulillah, setelah sijil diperolehi, akupun menikah dan alhamdulillah ia kekal bahagia hingga sekarang dengan 3 orang anak.

ada impian untuk mengambil kursus kawin kali ketiga? err..err... tak de.

IZZI ADVERTIZING----------------------------------------

Selalu sakit kepala akibat selalu menghadap komputer/ laptop atau bergayut berjam-jam di telefon bimbit?

Ia akibat radiasi alatan tersebut. Gunakan pelekat SCALAR ENEGRY bagi mengurangkan radiasi tersebut.



Keterangan lanjut, sila layari website dibawah :-

www.4mula.biz/?id=izzi

Friday, March 19, 2010

You Give Peanut, You Get Monkey

cam biasa larut2 malam begini masih melayan kedua2 anak aku luqman dan pika melayan astro ceria. luqman cuti sekolaah, so tak kisahlah. lagipun siang dia dah tidur banyak kata umminya.

biasanya sebelah malamlah orang2 macam aku dapat bersama keluarga. siang dihabiskan di pejabat. siang hari sabtu dan ahad even tak kerja kadang2 ada je kerja sama ada kerja sendiri, urusan mendesak syarikat atau bersama kerja. kadang2 aku ambik masa bersama kawan2. pada aku masa untuk kawan2 juga perlu. ye lah, hari ni (khamis) dari awal pagi hingga lewat petang berkurung dalam bilik meeting. then, attend perjumpaan dengan beberapa wakit syarikat security untuk ambik pengawal keselamatan. masa appointment lain2 la, dan diuruskan oleh bghn purchasing. aku cuma terangkan apa yg department aku expect dari mereka je. harga tu kerja purchaasing, malas aku nak campur. cuma yg tak leh kompromi dari segi kualiti.

dalam memilih ni aku tak suka beranggapan yang syarikat kena pilih harga termurah. murah tak semestinya bagus. kadang2 dengan harga yang murah kita mengundang lebih banyak masalah. bak kata salah seorang senior manager tempat aku kerja dulu iaitu "you give peanut, you get monkey".

Tuesday, March 16, 2010

Hangin Aku

sekarang mood aku dalam keadaan sangat tenang. anak bongsu aku tiba2 merengek nak tidur aku dodoikan. cam biasalah kena dodoi sambil berselawat dan ada jugak menyanyi. nak menyanyi lagu lagu2 moden rasa tak sesuai, so cam biasa aku dodoikan dengan lagu turun temurun, lagu lancang kuning. ye lah, lagu tukan jenis mendayu2 cepatkan layu mata anak aku tu dan tidur.

pagi tadi kat kilang, temper aku nak sekejab. ia gara2 ada pekerja yang keras kepala. waktu rehat pagi cuma 15 minit, tapi dah lebih waktu masih ada masa hisap rokok dan pekena teh kat smoking area. bila nampak aku, ramai dah lari tapi ada sorang mamat ni buat2 tak nampak aku, hisap rokok selamba badak air je. dari jauh aku tunjukkan isyarat jam menunjukkan masa rehat dah abis, dia tunjuk rokok. tu aku hangin satu badan. aku pergi dekat dia dah cam biasa keluarlah bahasa2 yang best2.

mencarut? tidak! aku mana reti mencarut ni. aku cuma bahasakan dan cakap dengan sopan tapi tegas, kalau aku nampak dia berfoya2 cam gitu sekali lagi, aku bagilah surat chenta. surat chenta ni kalau budak2 kilang memang cukup tak suka dan cuba elakkan. ye lah, satu surat chenta akan menyagikatkan bonus atau ex-gratia atau insentif mereka pada tahun itu akan dipotong atau langsung tak dapat. rugi woo... dah aku memang pegang aku cakap, kalau aku kata sekali lagi buat dapat, maka dapatlah. kalau korang tak dapat bonus tu, peduli apa aku! salah korang sendiri la.

yang aku geram tu, yang selalu buat pasal tu orang sebangsa dengan aku. kalau gaji besar sangat tu ok lah, ini dah la gaji ciput, eksyen mengalahkan manager. sembang kemas! buat kerja habuk pun tarak!. yang bestnya ada yang mengadu dengan manager masing2 yang aku sound mereka untuk ambil tindakan, dan manager mereka datang jumpa aku cakap. so what? salah tetap salah. kalau jenis berbudi bahasa tu kira boleh bertolak ansur, jenis kurang ajar kalu, sendiri mau ingat la....

apa2pun mood aku cepat cool. itulah kelebihan orang HR. kesimpulannya ialah, semasa bekerja, bekerjalah dengan ikhlas. jangan curi tulang dan jangan jugak curi isi. walau berapa tahunpun kita kerja, selagi kamu berguna kepada syarikat, kamu akan terus digunakan. kalau kita buat salah even sekali, kadang2 dah tak ada peluang kedua untuk mereka.

pssst.......! jangan cari pasal dengan orang HR.

Saturday, March 13, 2010

Boboy The Hamster

cam biasa hari tak kerja, masa2 dihabiskan dengan melayan anak2. hari ni kebetulan aku nak pegi beli anak udang untuk habuan makanan ikan emas aku; wife dan anak2 cam biasalah ikut sekali.

masuk je kedai pets tu, aku cam biasalah tengok ikan2 dulu mana berkenan. ye lah kena tengok yg comel2 jugak sebelum beli. teringat pulak seorang rakan perempuan aku pernah bertanya " dah kawin ni masih tengok perempuan2 cantik ke?". of cource la aku tengok, tak kan nampak perempuan cantik je aku nak terus tutup mata. kang masuk longkang pulak. jadi dalam pilik ikan emas ni pun sama, tengok betul2 cantik dimata aku baru aku beli. tapi tadi tak beli ikan emas baru sebab dah cukup kouta dalam akuarium tu.

tapi anak2 lain agendanya. masing2 memujuk ummi diorang untuk beli set hamster. sebenarnya dah beberapa minggu luqman dan pika nak set hamster tu, tapi aku tak layan. setakat nak beli tu apalah sangat, tapi aku tak nak beli sebab aku malas nak menguruskannya. cuci akuarium, tukar filter dah la aku, ini nak uruskan hamster pulak. dah banyak kali masa pergi pasaraya, pika dan luqman lama melekat kat kedai jual hamster. saje aku malas melayan, buat hati kering je.

tapi tadi melihat anak2 asyik memerhati set hamster dan anak2 tikus comel tu aku cuba buat garang ajak balik. tapi bila tengok muka mereka yang kesedihan dan kehampaan, aku pulak yang tak sampai hati. biarpun wife agak keberatan membenarkan aku membeli hamster kerana tak ada yg sanggup jaga; aku gunakan kuasa veto anak2 untuk membelinya. ingat nak beli set yang kecik je, tapi rasa membosankan pulak. last beli set hamster yang sedang (medium). aku beli sekor je dulu hamseter tu, jantan. nak beli sepasang malas pulak sebab aku tengok hamster2 tu masih kecik, masih bawah umur. kang tak pasal aku kena tindakan sebab kahwinkan hamster bawah umur. hamster2 ni kalau letak sepasang berlainan jantina je mesti asyik nak mengawan je kerja dia. dah tu bunting. bila bunting yang betina dia memang akan garang cam singa betina. garang ngan jantan yang buntingkan dia aku faham, tapi kalau tuan dia pun dia nak gigit, itu yg aku hilang sabar. dah beranak pulak bukan sekor2, pernah beranak sampai 12 ekor. banyak tu. kalau halal dimakan dah confirm aku buat hamster masak kicap, tapi ini haram. err.... sori teremo sikit, yg aku cerita tadi ialah pengalaman aku bela hamster masa bujang dulu, awek hadiahkan. dah jangan tanya, cerita lama.

kita layan je la gambar set hamster anak2 aku ni.





sape2 ada petua, atau cara mengjaga hamster ni tolong bagitau aku yer.

Thursday, March 11, 2010

Rock Kapak

entahlah apa nak aku nak berblog apa malam ni. untuk mengelakkan ada sahabat yang esok bukak blog aku sambil baca entry basi, aku ceritalah sikit.

bagi orang yang lahir sejaman dengan aku atau lebih awal sikit atau selepas aku sikit rasanya masih terbawa2 dengan minat pada rock kapak, atau rock jiwang karat. ye lah, jaman tu pemuzik2 rock hebat memang ganas. pakaian gambar tengkorak, seluar fit, rambut repos dan panjang sampai punggung, rantai, gelang penuh satu badan macam nak tambat gajah liar. ada lagi ekstreem sampai conteng2 muka. senang cerita memang ganas giler la....

tapi, itu cuma penampilan diorang la. bila bukak mulut nyanyi.... cehh.... memang takat leleh punya. lagu memuji dan memuja pompuan. lagu putus cinta. lagu merayu kekasih kembali semula. memang tahap lelaki lemah semangat la, err... lemah semangat bukannya lemah tenaga batin ye. pantang sebut menda tu malam ni.

akupun terpengaruh jugak la dengan rock kapak ni. siap cipta slogan "NGNF atau no girls no fun". pengikut aku cuma aku cuma beberapa budak baru akhil baligh kat hostel, itupun diorang masuk takut aku pelempang diorang. kalau ada bebudak smps atau cikgunya yang singgah sini, kalau terjumpa logo NGNF kat locker, katil dan sewaktu dengannya memang hampir confirm itu kerja aku dan geng2 aku la tu.

oklah, memandangkan malam makin lewat dan aku ada tugas. korang layanlah video clip yang telah diemailkan ke kotak email aku oleh seorang rakan mengenai rock kapak ni. lagu ni dinyanyikan oleh budak2 dan diiringi oleh gendang tong. sape tak de sound kat pc dia tu sori le bro.

Layannn........

video

IZZI ADVERTIZING-------------------------------

Wednesday, March 10, 2010

Finale Asia Biggest Loser

malam semalam aku layan finale the biggest loser asia. pergh.... besar betul impak transformasi yang terjadi kepada peserta2. masing2 berjaya menurunkan berat badan mereka dengan bantuan jurulatih, dan pemakanan yang betul. yg ditendang keluar awalpun tak kurang hebatnya. malah peserta pompuan malaysia yang aku dah lupa apa namanya berjaya mendapat hadiah kerana berjaya menurunkan berat badan terbanyak even dah terkeluar awal.

4 peserta akhir iaitu martha, carlo, aaron & david tidak menghampakan. saban minggu aku layan latihan mereka dan mereka lakukan dengan baik. yang agak culas dan sku yakin takkan menang cuma martha. yg tiga lagi tu masing2 ada peluang even king david diramal menang dengan tahap konsistensinya menurunkan berat badan terbanyak setiap minggu.

dan akhirnya setelah dibantai di kem latihan saban minggu akhirnya mereka dibenarkan pulang ke rumah masing2 bagi meneruskan latihan tanpa paksaan. pada malam finale tu transformasi masing2 sangat mengejutkan. dari episod awal hingga finale, aku rasa pengurusan berat badan dan berjaya membawa perubahan penampilan terbaik aku nampak lebih kepada carlo. carlo nampak slim dan mukanya nampak sihat.

selepas sesi penimbangan dan seperti dapat dilihat dari struktut badan dari episod kedua dan akhir, budak sekolah kelas tiga anggur pun dapat teka bahawa david dari indonesia berjaya menjadi juara dengan berjaya mengurangkan berat sebanyak 83kg. banyak tuuu!!! tapi dari pandangan peribadi aku, muka david nampak pelik, dia nampak sakit. terlebih exercise kot.

menang atau kalah bukan kita yang dapat, so tak kisahlah! cuma dari cara senaman dan gaya hidup sihat yang diketengahkan saban minggu tu telah berjaya menimbulkan keinginanku untuk turut sama mengamalkan cara hidup sihat. aku dah mula berjinak2 dengan senaman dan bersukan. berhuha2 menikmati makanan lewat malampun dah aku kurangkan, err... makan seafood masih belum buleh tinggalkan lagi. eeee.... mana buleh nak lupakan daging rusa masak kicap, tom yang gong, udang stim, dan seketurunan dengannya.

berjayakah izman menurunkan berat badan?
a) ya, sebab dia tekun berlatih dan menjaga pemakanan.
b) tidak, dia tipu. hangat2 taik ayam je tu. biggest loser abis, abis la.
c) entah, dia asyik berubah. bersenam sikit tapi makan tak hengat donia.
d) lantaklah, kalau kuruspun dia, kalau gumukpun dia jugak. peduli apa aku!


IZZI ADVERTIZING------------------------------

Tuesday, March 9, 2010

Aku Newbie Facebook

aku secara jujurnya tak suka facebook, dulu laa.... aku daftar facebook pun atas desakan beberapa orang ahli keluarga dan kenalan. dulu, berpuluh friend request yg ajak join, tapi aku pandang sebelah mata je. tapi kini hampir setiap hari aku akan bukak facebook, tapi malam je la. siang keje, nak bersukaria kena malam la.

dalam berfacebook, rupanya ramai kawan2 yang dah berpuluh tahun lost contact dapat bertemu semula. ye lah ada yg dah lost contact dari lepas sekolah rendah lagi. hilang contact number, eleh.... macam la jaman dulu dah ada henpon sampai nak lost2 contact number. dulu, rumah akupun mana ada telefon. henpon jauh sekali la.

dengan facebook, tibe2 aje sedara mara, rakan2 dan orang2 yang sebelum ni tak pernah kenalpun jadi kenal. since aku suka guna nama penuh, ramailah orang buleh kesan aku. dari senarai geng facebook aku, rasanya ramai betul sedara mara. adik beradik la, sepupu sepapat la, waris jari hantu la, opss,.. waris-warah la, dan tak terkecuali yg pangkat anak ssaudara. nasib baik cucu saudara belum reti menulis lagi, kalau tak mau dipanggilnya aku atuk dalam facebook, gerenti potong stim punya.

yang aku syiok ialah ramai rakan sekolah aku masa di sek men padang saujana dulu memunculkan diri. sorang2 wujud, dan nostalgia sekolah dulu mula bermain di minda. argh.... memori daun pisang betullah.

dan mau tak mau, pergerakan dan keluarga aku juga terdedah kepada pengetahuan bekas2 buah hati aku dulu (opss... ada ke? atau perasan je). ada jugak kawan yg suruh block dan buat apa yg patut agar yang pernah menjadi mimpi ngeri aku tidak dibenarkan menjelajah atau menjamu mata di facebook aku. err... sekarang mimpi ngeri, dulu may be orang tulah mimpi basah aku (opsss!!). malas aku nak buat apa2, kalau korang datang dengan niat baik, datanglah. jika dengan niat buruk, Allah sahaja mengetahuinya dan dengan Allah jua aku mengharap perlindungan.

oh ya, pada kawan2 yang dah otai dalam facebook tu, maaflah aku tak layan request farmville, aquarium, cafe world, perang bantal dan sebagainya. aku memang tak reti. akukan masih newbie dalam facebook ni. blog ni oklah, dah pandai jugaklah sikit2.

apa2pun aku masih suka berblog. aku kalau buleh nak berblog hari2. kalau ikutkan bilangan pengunjung, ala berapa sangat yg datang. tapi tak kisahlah. mana yang datang tu aku ucapkan terima kasih. seperti janji aku dulu, siapa yg datang blog aku dan tinggalkan jejak, aku mesti akan ke blog mereka juga.


IZZI ADVERTIZING--------------------------------

Monday, March 8, 2010

Raja Lawak Astro

semalam ialah malam terakhir pertandingan raja lawak musim ke 4. dan peserta dari sabah iaitu kechik berjaya menjadi juara raja lawak. perghh... dapay duit, dapat glamer, dapat jam tangan, dapat audio rumah dan dapat kereta naza sorento lagi tu. lumayan! pelawak sekarang dah mahal hadiahnya, dulu2 mana ada, harap glamer je, upah tak setara mana.

bab kemenangan kechik tu aku tak mau pertikai. dah ramai orang sms dia, dia menang la. dah konsep dia 100% undi sms, baguih ke idak itu soal nombor 2. tapi secara ikhlas, aku yg menonton raja lawak dari musim pertama sampai sekarang, aku rasa musim pertama dan kedua yg terbaik. musim ni even final tapi masih banyak kelemahan terutama bab lupa skrip sendiri, dan contents tak berapa lawak.

untuk malam final tu, aku sokong alex. kedua2 sketsa dia pada aku the best untuk malam itu. idlan even dikatakan peserta pilihan jadi juara, pada aku memang aku tak suka. may be sebab dia orang semenanjung kot, itu yang orang undi. jadi undi kenegerian. ye lah, yg dua lagi tu orang belah malaysia timur. apa2pun, salah aku jugak, langsung tak pernah mengundi sapa. he.he.he... aku lebih suka duit aku guna makan kfc dari undi depa. kalah menang depa tetap diberi show oleh astro.

sekarang bidang lawak dah jadi lubuk kekayaan. jadi pelawak dan macam2 dapat. tapi yang orang cam aku nak lihat ialah kualiti pelawak cam tan sri p.ramlee, a.r. tompel, aziz satar, hamid gurkha, a.r. badul dan seangkatan dengannya. kalau filim p.raamlee contohnya, aku yakin ramai dari kita dah layan cerita2 beliau lebih dari 5 kali. tak jemu ke? cam aku filim2 seperti madu 3, nasib labu labi, laksamana do re mi, dan lain2 memang tak jemu ditonton. filem komedi sekarang? aku yakin ramai yg tak hingin masuk panggung. kalau terasa nak tengokpun, ramai yg lebih suka gi beli dvd/vd cetak rompak.

salah siapa?

IZZI ADVERTIZZING----------------------------------

Sunday, March 7, 2010

Melayu Berniaga

hari sabtu dan ahad ialah hari tak bekerja. jadi hari2 terbabit untuk aktiviti2 keluarga dn diri sendiri. ia termasuklah mengemas rumah, makan2, membeli belah, gunting rambut, cuci kereta dan segala bagai.

sebagai orang melayu, aku seboleh2nya sokong orang melayu meniaga. aku akan pergi cari nasi lemak dan kuih jualan orang melayu. err... tak kan aku nak makan nasi lemak cina pulak. he.he.he.. aku juga akan ke car wash melayu untuk cuci kereta, dah nama car wash tak kan nak cuci baju pulak. lorat la lu mat!

setiap bulan pulak aku akan gunting rambut. dulu aku ada cakap aku dah beralih ke kedai rambut melayu sebab lebih murah, even jauh sikit. tapi dah beberapa bulan ni aku tukar kat kedai gunting india balik. kedai gunting melayu tu asyik tutup je. kenapa tutup, bila nak buka hanya dia dan bini dia je yang tau. tak de notis atau pemberitahuan. dari minggu lepas aku 2-3 kali pergi, tapi tutup. nak kat dah meninggal, jiran2 dia kata masih hidup. opss... abaikan je bahasa aku yang agak kasar tu. arhh... lantaklah beza rm5 ringgit pun tak kisahlah dari rambut yg panjang dan merimaskan. bulan depan dan seterusnya malas lah nak asyik ulang alik usha kedai gunting tu bukak ke tak, kedai anne ni confirm bukak, setiap hari kecuali perayaan india.

kedai runcit melayu juga menyakitkan hati. barang aku faham agak mahal sikit, tapi dari 10 barang aku nak beli, selalunya 4 barang tak de stok atau stok terlalu lama. layanan? majoritinya tak friendly langsung. cubalah contohi kedai2 cina tu, masuk je kedai terus disapanya kita "allo boss, boss mau cari apa barang?". itu memanglah ayat bodek, tapi kita nak membelipun rasa seronok. bila dipanggil boss ni, dari nak berbelanja rm10, kadang2 terus borong beli rm100. biasalah.... orang melayu cam aku ni kalau orang panggil boss tu rasa kembang hidung dan kembang bontot je.

apa2pun, aku setuju bukan semua peniaga melayu begitu. ada yang baguih dan berjaya kerana sikap dan layanan mereka. tapi berapa ramai? secara ikhlas memang susahlah nak jumpa peniaga melayu sebegini. err.. jangan tertipu ye, kalau area klang dan port klang ni mojoriti kedai2 terutama kedai runcit bukan dimiliki oleh orang melayu malaysia, ia sebenarnya di miliki oleh orang acheh.

aku rasist? rasist pebenda, aku cakap mengenai bangsa aku. memang kedai2 melayu memang kebanyakkannya tak berdaya maju. mungkin ia sedar kisah aku, tapi aku percaya ramai dari kita juga mengalami kisah yang sama. alahai melayu!


IZZI ADVERTIZING---------------------------------

Saturday, March 6, 2010

Petrol Tak Jadi Naik Harga

Surat khabar hari ini dihabarkan berita gumbira, harga minyak tak jadi dinaikan pada mei ini. pada aku memang BAGUSlah. sapa tak suka tindakan gomen ni confirm otak dia ada satu skru tercabut.

ye la, sebelum ni kita tertanya2 apa mekanisma untuk gomen beri kita subsidi. aku yakin 100% masa gomen umum nak naikkan harga minyak dan beri subsidi pada rakyat tempatan je, gomen sendiri tak tau mekanisma apa nak digunapakai. mereka sebut ikut sedap mulut je sebab masa tu kecoh sebab ramai orang siam dan orang singapura beli minyak negara kita kerana harga minyak petrol kita murah. ye lah, beli di negara kita dengan kuantiti yang banyak dengan tangki yang diubahsuai, kemudian balik negara mereka dan jualkan semual. untungnya berlipat kali ganda.

apa yang aku nampak, gomen masih nak buat sesuatu yang nampak tak menindas rakyat tempatan dengan janji memberikan subsidi tapi mekanismanya? nak tiru pemulangan wang rebet rm625 macam pak lah beri dulu mereka malu, sebab mereka banyak mengata bahawa pentadbiran pak lah dulu lemah.

bercakap tanpa berfikir memang inilah natijahnya, langsung tak jadi. dan tak jadi itu pada aku bagus. cuma orang yang cerdik sikit akan nampak bahawa gomen tak buat homework sebelum nak cakap sesuatu. ye lah, orang ni kata nak guna IC nak beli petrol, orang yg kereta banyak terpaksa menanggung kos lebih sebab kereta dengan cc yang tertinggi akan dikira untuk subsidi minyak. orang yang bersikap tak kisah, memang tak buat apalah. tapi yang teliti macam kawan2 aku ramai dah mula bertindak sejak gomen kata nak naikan harga minyak. mereka segera menukar kad pengenalan sebab takut nanti cip kad pengenalan mereka tak boleh dibaca dan menyebabkan mereka tak buleh isi minyak dengan harga rakyat tempatan. ada kawan yang aku tak nak sebutnya saiful nizam takut orang tau yang dia dah mula menelefon sana sini untuk tukar nama pemilik keretanya yang satu lagi ke nama isterinya. ye lah, subsidi untuk satu kereta je, lagi satu kereta tu sapa nak tanggung?

namun aku juga setuju bahawa penarikan kenaikan harga minyak juga boleh disebabkan oleh suara2 rakyat seperti kita. ramai tulis kat akhbar, blog, memorandum dan sebagainya dan mengatakan tidak setuju. jadi sebagai kerajaan yang kita undi mereka bertindak bijak dengan melupakan hasrat untuk naikkan harga petrol, sekurang-kurangnya buat masa ini.

DS najib, TERIMA KASIH kerana tidak naikkan harga petrol.

Wednesday, March 3, 2010

Halimah Jongang

Kebelakangan ini kita selalu sangat disogokkan dengan kutukan dan komen pasal drama bersiri 'Halimah Jongang'. err.. aku baru terfikir nak komen bab halimah jongang ni sebab akupun baru abis layan cerita ni.

secara ikhlas aku memang bukan peminat cerita melayu masa kini. bukan masa kini bermakna aku suka layan cerita arahan dan lakonan Allahyarham tan sri p.ramlee. aku layan cerita beliau setiap kali ditayangkan even dah tengok berpuluh kali sebelumnya. filem melayu sekarang? cam hampeh! tajuk grand masyaallah, ceritanya memang tahap kambing.

secara jujur kalau orang bertanya aku ada layan cerita melayu apa sekarang? aku cuma layan cerita halimah jongang je. dulu aku layan jugak awan dania, tapi sejak pelakon dia ditahan tu, aku terus tak minat. ye... aku double standard menilai pelakon sebab kalau pelakon mat salleh, atau pelakon india aku layan je even aku tau dia berbogel untuk majalah porno. diorang kafir, aku peduli apa!

halimah jongang menghina golongan istimewa? betulke orang jongan tergolong dalam golongan orang istimewa atau kurang upaya? tak tau pulak aku. kalau setakat orang ada kekurangan (or kelebihan gigi) aku setuju la. aku juga setuju tajuk tu seolah2 menghina orang jongang, tapi benarkan cerita itu menghina orang jongang? setakat aku layan saban minggu tak pasti pulak tang mana ia menghina orang jongang. entahlah, may be aku bukan teror menilai filem. tapi akupun tak le bangang sampai tak nampak unsur penghinaan dalam filem itu. entahlah... tapi kalau sape perasan, may be boleh highlight kat aku tang mana ia menghina.

setahu dan seperasan akulah, cerita ni cuma kisah orang jongang yang terasa kekurangan diri tapi masih mempunyai hati ikhlas terhadap orang ramai dan ikhlas juga menyintai seorang pemuda. pemuda itu pula menyintai gadis lain dan dalam masa sama mengakui halimah adalah kawan baiknya. ali tidak menerima cinta halimah bukan kerana halimah jongang tapi kerana dia menyintai gadis lain. bab kata mengata halimah oleh kutu2 kampung, dan keluarga gadis yang dicintai ali pula adalah fenomena biasa dimana2. itu menghina ke? kalau unsur menghina tak dibenarkan, jangan buat cerita mencarut, maki memaki, bergaduh langsung. buat cerita baik2 je.

bagi aku cerita ni mencerus minat orang2 seperti aku menonton filem melayu semula. akupun tak kemaruk nak tengok dan nak mengata orang jongang, its about film. realiti kehidupan. kalau jongang mengata kekurangan orang, abis filem 'sepet' tak mengatake? cerita 'rabun' tak menghina ke?

kepada yang berkenaan tu, nak mengata ke hapa, cuma lapangkan diri dan layan cerita tu dulu. then buat penilaian. kebanyakan kita bukan melihat cerita tapi menilai cerita. tengok tajuk je dah buleh buat komen satu muka surat. creep! yg ada suara dalam surat khabar pulak, nak komen pun cermin la jugak diri sendiri. nak komen dengan sokongan golongan istimewa tu kenalah ambik orang yg sesuai. ni cerita bab jongang, tanya pendapat orang buta, apa hal lu! dulu tak abis belajar bab wartawan ke.

apa2pun, lantaklah apa korang nak kata apa, tapi bagi aku sekeluarga, kami sokong cerita halimah jongang ni. banyak unsur pengajarannya, menarik jalan ceritanya. kepana penerbitnya a.aida, teruskan berkarya dengan karya2 bermutu sebegini. anak2 aku layan cerita ni bila jumpa orang jongang tak de pulak mereka mengata2 atau menunjukkan perbuatan menghina kepada mereka. kalau ada orang yang menyanyi atau mengejek orang jongang dimana2, bagi aku bukan kerana pengaruh filem, itu sebab mereka memang BIADAP!


IZZI ADVERTIZING----------------------------------------

Ubi kemili Atau Ubi K*ling?

sekarang ini di port klang fenomena air pasar besar, atau dikenali juga oleh masyarakat tempatan sebagai "air pasang k*ling". aku tak leh nak sebut terang2an kerana aku yakin akan ada yg merasa sensitif akan penggunaan frasa k*ling tersebut. aku setuju, tapi ia dah jadi suatu nama yang digunakan sejak berjaman dahulu. bagaimana nak hentikan penggunaan.

bercakap pasal frasa "k*ling' ni akupun tak tau dari mana wujudnya istilah ni. ada mengatakan ia gelaran untuk golongan india muslim yang dahulunya datang dari negara india. katanya istilah itu diwujukkan bagi membezakan orang india yang majoritinya hindu dengan orang india beragama Islam. tapi sekarang golongan ini enggan digelar sebagai k*ling tapi lebih selesa di gelar 'mamak'. gelaran mamak itu sendiri datang dari mana ye? mereka beri gelaran sendiri atau memang wujud generasi mamak ini di negara India? entahlah, dan aku sendiri malas nak ambik peduli. yang aku peduli ialah aku adalah pelanggan setia mamak2 ini.

dah pasal tu. kalau nak kupasan ilmiah, nanti aku belajar semula ambik master dan ph.d aku buat tesis tentang tajuk ini. err... sanggup ke aku belajar lagi, otak pun cam dah payah je nak ulangkaji dan simpan data2 ilmiah ni.

sama ada kita sedar atau tidak istilah k*ling ni dah banyak digunakan seperti masjid kapitan keling di pulau pinang, tanjung keling di melaka, dan ubi k*ling (juga dikenali sebagai ubi kemili).

aku ada cerita pasal ubi kemili ni. kat kampung aku di batu balai, ubi ini adalah antara ubi yang sedap dimakan dengan cara merebusnya. dapat pulak makan petang2 dengan kopi panas, memang boleh tak sedar diri punyalah. silap2 gaya punya syiok makan, mak mertua lalu belakang pun tak sedar.

kat kampung aku, kedai2 dimonopoli orang orang cina dan india. melayu ada la 2-3 kedai, itupun ibarat retak menanti belah je. yang famous amos ialah kedai india. so, orang2 kampung yang ada hasil jualan seperti pisang, jantung pisang dan termasuk ubi kemili ni akan meletakkan di kedai india ni untuk melariskan jualan mereka. ala beri la sedikit upah pada tokey kedai.

satu makhluk Allah ni telah meletakkan ubi kemili ni kat kedai india ni untuk jualan. dan seperti dijangka ramailah bertanya dan memblinya. since ubi mekili tu juga dilebih dikenali sebagai ubi k*ling, penduduk lebih suka memanggilkanya dengan nama ubi k*ling.

"saroja, ini ubi k*ling berapa harga?"
"tokey, ini ubi k*ling macam mana kira?"
"anne, bungkus ini ubi k*ling satu longgok."

pertanyaan dan permintaan menggunakan istilah ubi k*ling rupanya telah menyakitkan hati pemilik kedai india itu dan akhirnya menyuruh tuan punya ubi k*ling mengambil semula hasil jualannya dan tidak membenarkannya meletakkan di kedainya lagi. sensitif benar istilah k*ling ni ye!

apa2pun aku setuju kita kena memahami isu2 sensitif disekeliling kita. dah orang india tak suka di panggil k*ling, so jangan panggillah. cuma aku juga setuju sebab ia dah tadi sebati dalam diri, susah jugak nak mengelak dari bertutur mengenainya. apatah lagi aku yang lahir dan membesar dikampung yang memang itulah ayat yang kami pakai untuk merujuk kepada orang india. untuk orang cina biasanya dipanggil 'tokpek' atau lebih manja dipanggil apek. kalau istilah tu HARAM dipakai dan menyalahi undang2, kementerian bertanggungjawab patut keluarkan istilah2 yang diharamkan penggunaannya itu.

anak aku, luqman pun pernah aku tegur bila bercakap menggunakan istilah 'k*ling' ni. ia gara2 ada bunyi motorsikal dan aku meminta luqman melihat takut2 ada kawan2 yang datang menziarah.

ayah : siapa datang rumah kita?
anak : bukan rumah kita la ayah.
ayah : abis, ayah dengar bunyi motor.
anak : itu motor datang rumah 'k*ling' sebelah.
ayah : siapa ajar luqman cakap 'k*ling'? itu orang india la..
anak : luqman dengar tokpa cakap. dia cakap nak pegi beli barangg kedai k*ling.
ayah : luqman tak boleh cakap k*ling, cakap orang india.
anak : kenapa tokpa boleh cakap k*ling?
ayah : tokpa dah tua, dia duduk kampung. luqman duduk bandar, kena cakap orang india. boleh?
anak : ok ayah.
ayah : bagus. dah, pergi sambung tengok tivi.

so, dalam hal ni salah siapa? salah asuhan, salah meneladani perbuatan orang2 lebih tua, atau salah mesyarakat yang membudayakan sesuatu yang jelas tidak disukai oleh orang lain. entry ini TIDAK bermaksud menghina sesiapa atau mana2 bangsa, ianya sebuah cerita dan berniat untuk mengajak semua agak lebih peka dengan isu2 sensitif dan tidak mengulanginya.

Monday, March 1, 2010

Siapa Bodoh??

apa tajuk nak tulis ni ye... aaa.... kisah adik2 kita ambik keputusan stpm (sijil tinggi persekolahan malaysia). sesetengah kawan aku kata stpm ni sijil tunggu pinangan malaysia. emmm... ye kot. dulu2, lepas stpm ramai yg dah tak tau nak gi mana, may benak sambung ke 'u' atau maktab tak lepas atau tak de rejeki, so... tunggu orang pinang la. nikah je senang.

lepas upper 6, dah abis stpm, ramai kawan2 aku berubah haluan. ada yg masuk universiti, ada masuk maktab, ada yg masuk kursus perubatan jadi medical assistant, ada mencari rejeki di kuala lumpur, dan ada juga yang menjadi isteri orang. tak kisahlah, nasib masing2 la.

aku, Alhamdulillah syukur dapat masuk 'u'. makwe aku masa form 6 tu dapat masuk maktab. arggh... memang dia minat jadi guru. apsal aku tiba2 tak minat bidang perguruan akupun tak pasti. yg nyata masa sekolah akulah wakil sekolah dalam pelbagai kuiz, syarahan dan presenter. bosan kot, atau aku takut asyik tackle rakan seguru atau anak murid yg comel2. aku ni jenis mudah jatuh cinta dulu. kadang2 sehari, mau lapan kali aku jatuh cinta.

opss.... lari tajuk lagi. aku nak cerita pasal kisah aku ambik result stpm aku. masa result diumumkan aku pakal call kawan2 kelas aku ajak pergi ambik sekali. kalau ramai2 tu hilanglah darah gemuruh. tapi betul, macam2 perasaan masa nak pergi ambik result. lulus ke, failed ke, berapa 'p' atau 'r' yang dapat. tak dapat dinafikan stpm memang sukar. satu2nya subjek yang aku yakin skor ialah sejarah. aku minat sejarah, dan susahlah orang nak tipu aku bab2 sejarah ni (dulu la....).

hari keputusan diumumkan, aku awal2 dah ke bandar jerantut. tunggu kawan2 lain seperti mahadir jaafar, nazri, nafisah, raja zarina. kami naik kereta nazri. dalam kereta aku cuba berlawak seperti biasa, cuma nadanya agak hambar. maklumlah, bekas kekasih ada sama. bekas kekasihla sebab dia ceraikan aku masa aku diterengganu. tak patut betul! tak kan sebab dia dapat tangkap aku hantar surat cinta kat budak tingkatan 3 pun dia nak kecoh, sampai sanggup ceraikan aku. ko kijam.... aku tau ko dah bagi aku peluang beri penjelasan, tapi aku nak bagi penjelasan apa? mengaku? salahlah aku memberi peluang insan comel lain berkongsi kasih. apa salahnya, bukan orang lain, bakal madu ko jugak!

arghh... lari tajuk lagi. sampai disekolah, ramai kawan2 lain dah ada. ada yg dah ambik result, dan ada yg macam aku, masih kecut telur. walaupun kawan aku si nazri asyik beritahu result aku ok, aku tak berapa percaya. dengan langkah longlai aku ke bilik gerakan untuk ambik result. pheww..!! syukurlah. dapat jugak aku 5 Prinsipal. prinsipal 'A' cam biasalah sejarah, yg lain tu macam2 le. yang aku lagi happy sebab aku orang ke 7 paling cemerlang di sekolah itu, pada tahun itu. siap ada nama dalam majalah sekolah lagi. dengan result aku dapat hari tu saje aku pergi tayang kat kawan sekelas aku yg dikatakan 'hebat' sangat. malah pernah suatu hari kawan2 itu mencabar aku tak mungkin dapat challange dia dalam reslut stpm nanti. ye lah, dia mat studi, aku dulu suka berpersatuan. keluar result, aku lagi hebat, sape tak eksen.

may be ada yg rasa aku keterlaluan dalam berkawan. ye, sedikit keterlaluan. tapi memang aku tak suka mamat tu. kok ye pun dengki kat aku ada awek comel dalam kelas kita, aku selalu diberi perhatian oleh cikgu kerana keaktifan dan kepetahan aku, kerap diberi jawatan kerana ketokohan aku; tapi jangan la cabar aku dan kata aku lebih BODOH dari kamu. kata2 kamu itu membuat aku benci kamu dan syukurlah aku sering menjadikan kamu satu benchmark takat kebodohan diri aku. kemarahan itu terbawa2 hingga aku di universiti dan aku bekerja. malah aku sempat cipta satu nukilan jiwa buat sahabat aku itu.

(i)
Ya, kerana aku tau aku bodoh
aku belajar, salah...
tapi terus belajar.
Dan aku adalah graduan
sebuah menara gading.

(ii)
Ya, kerana aku tau aku bodoh
aku berusaha gigih
menempuhi segala cabaran
Dan aku kini seorang
sepekerja yang berjaya.

(iii)
Ya, kerana aku tau aku bodoh
aku tak pernah leka majukan diri
Dan sekarang semua orang tau
siapa bodoh?
ENGKAU ATAU AKU????



catatan :
Izman
18/0402002